fbpx
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Η πρώτη βαρυχειμωνιά του Νοεμβρίου ετοιμάζεται να χτυπήσει τη χώρα μας και...

Η πρώτη βαρυχειμωνιά του Νοεμβρίου ετοιμάζεται να χτυπήσει τη χώρα μας και προκαλεί έντονη ανησυχία

Αλλαγή καιρού: Πιο χειμερινό θα είναι το σκηνικό για τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες του Νοεμβρίου. Μάλιστα, θα έχει και ακραία καιρικά φαινόμενο. Το κρύο θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά των επόμενων ημερών. Αυτό, διότι ο καιρός πρόκειται να αλλάξει σημαντικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μέσα στον Νοέμβριο είναι αποτέλεσμα του καιρικού φαινομένου «Εμποδισμός τύπου Ω». Αυτό θα επηρεάσει έντονα και τη χώρα μας. Το σκηνικό θα είναι ενδεχομένως ακόμα πιο χειμωνιάτικο στο δεύτερο μισό του μήνα. Αυτό, διότι οι αέριες μάζες από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη θα κινηθούν προς τα νότια. Έτσι, θα επηρεάσουν σημαντικά και τη χώρα μας.

«Εκτεταμένος αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου τις επόμενες ημέρες. Αυτός θα μπλοκάρει τη ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Έτσι, λοιπόν, οι κακοκαιρίες, μην μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το “βουνό” που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό. Το αποτέλεσμα θα είναι ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη», σχολιάζει ο κ. Μαρουσάκης.

Αλλαγή καιρού: Εμποδισμός τύπου «Ωμέγα»

Στον επισυναπτόμενο χάρτη με την μπλε καμπύλη αποτυπώνουμε την περιφέρεια του αντικυκλώνα ή αλλιώς πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αν παρατηρήσουμε την μορφή αυτής της καμπύλης, θα δούμε ότι διαγράφεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου. Από εκεί λοιπόν προέρχεται και η ονομασία αυτού του τύπου εμποδισμού της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Λέγεται εμποδισμός, διότι εμποδίζει τις κακοκαιρίας να περάσουν μέσα από αυτό το πεδίο αναγκάζοντάς τες να κινηθούν γύρω από αυτό, όπως σημειώσαμε παραπάνω.

Στο εσωτερικό του «ΩΜΕΓΑ» εμποδιστή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες με σχεδόν ανέφελο ουρανό, ασθενείς ανέμους και κατά τη διάρκεια του xειμώνα, αλλά και του φθινοπώρου (ιδιαίτερα το προχωρημένο φθινόπωρο). Αυτό συμβαίνει, διότι η διάρκεια της νύχτας μεγαλώνει αρκετά. Ευνοούνται οι θερμοκρασιακές αναστροφές (σ.σ. Η θερμοκρασία αντί να πέφτει με το ύψος ανεβαίνει. Άρα, κάνει περισσότερο κρύο χαμηλά), αλλά και οι ομίχλες ακτινοβολίας. Αυτό, διότι η έντονη ηλιακή ακτινοβολία που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της απελευθέρωσής της τη νύχτα, στο υπέρυθρο φάσμα.

Στον αντίποδα, στην περιφέρεια του εμποδιστή αυτού επικρατεί κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, χιόνια κατά την χειμερινή περίοδο, αλλά και δυνατούς ανέμους. Ο τύπος καιρού που επικρατεί στις περιοχές με κακοκαιρία γύρω από τον εμποδιστή αυτόν, εξαρτάται από τα βαρομετρικά χαμηλά. Επιπλέον, εξαρτάται και από την βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) που θα δημιουργηθεί και σε ποια πλευρά στην περιφέρεια του εμποδιστή.

Με αρκετά δυνατούς βοριάδες και αρκετό κρύο (ιδιαίτερα νύχτα και πρωί) στα ανατολικά και βόρεια, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Οι βροχές θα είναι γενικά λίγες. Εκεί όπου η τοπογραφία το ευνοεί, σε συνδυασμό και με την αλληλεπίδρασή της με τον βοριά. Έτσι περιμένουμε τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα και τη βόρεια Κρήτη. Επίσης, ίσως ασπρίσουν και οι ψηλές κορυφές των βουνών αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων.

Το γεγονός ότι δεν περιμένουμε σημαντικά φαινόμενα, οφείλεται στο ότι αυτές οι κακοκαιρίες μας έρχονται από ηπειρωτικές περιοχές. Δεν έχουν πολύ υγρασία. Άρα, λοιπόν, ότι υγρασία πάρουν θα την βρουν από το Αιγαίο. Γι’ αυτό αυτές οι κακοκαιρίες αφορούν περιοχές του Αιγαίου, αλλά και περιοχές που βρέχονται από αυτό. Στην ουσία, η χώρα μας χωρίζεται σε δύο τμήματα. Χωρίζεται από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Εκεί έχουμε τις συννεφιές με τις βροχές. Αντίθετα, δυτικά της Πίνδου κυριαρχεί η ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές συννεφιές.

Πιθανότητες για ισχυρή δόση χειμώνα:

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για διαδοχικούς σχηματισμούς αντικυκλώνων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ιδιαίτερα από τις 15 με 20 του Νοέμβρη και μετά. Αυτό θα αναγκάσει αέριες μάζες από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια, επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Αυτό ίσως οδηγήσει σε αρκετά πιο χειμωνιάτικο σκηνικό τον καιρό της χώρας μας, κάτι, όμως, για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος στατιστικά «παράγει» επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας οπότε όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε κατάλληλα.

Όχι μόνο θα ψυχράνει ο καιρός, αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές θα σημειωθούν βροχές που μπορεί να έχουν διάρκεια ακόμη και 10 ημέρες, τονίζει από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Αρναούτογλου εξήγησε πως θα υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας από το Πήλιο και νοτιότερα που δεν αποκλείεται για τις επόμενες έως και 10 ημέρες να έχουν καθαρά φθινοπωρινό καιρό με βροχές κατά διαστήματα, που τοπικά και κυρίως στην Κρήτη δεν αποκλείεται να είναι και ισχυρές. «Θα εγκατασταθούν πάνω απ’ τη χώρα μας ψυχρότερες αέριες μάζες, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως στον ορίζοντα διαφαίνεται και κάποια πιο σοβαρή ψυχρή εισβολή», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί βίντεο, με την πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου:

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Τι δήλωσε ο CEO του TikTok στο Κογκρέσο σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με την Κίνα και την ασφάλεια των εφήβων

Στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, προσπάθησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα και τη μητρική...

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου η ώρα αλλάζει σε θερινή. Κάτι που σημαίνει ότι μετακινούμε τους δείκτες των ρολογιών μας 60 λεπτά μπροστά. Η...

Ξεκίνησε το Final 4 παίδων στο Μεσσολόγγι – Ζωντανή μετάδοση

Ξεκίνησε σήμερα  Σάββατο 25 Μαρτίου το FINAL FOUR του Πρωταθλήματος ΠΑΙΔΩΝ Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε. στην πόλη του Μεσολογγίου. Το Final Four Παίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ αναμένεται να είναι συναρπαστικό καθώς υπάρχουν...

Η γαρίδα του Αμβρακικού στις κορυφαίες του κόσμου

H φήμη της γαρίδας του Αμβρακικού ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, φτάνοντας μέχρι θρυλικές χολιγουντιανές παραγωγές: Μέχρι και ο υπέρ-κατάσκοπος James Bond ζητάει γαρίδες Αμβρακικού...