fbpx
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΥΠΟΔΟΜΕΣ - ΟΧΗΜΑΤΑ & ΟΔΗΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Η «πράσινη» επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια

Ένα σημαντικό εγχείρημα φιλοδοξεί να βάλει την Αστυπάλαια στον χάρτη των πράσινων νησιών της Ευρώπης.

Η απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen να αναπτύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και στόχο την αντικατάσταση, ει δυνατόν, όλων των οχημάτων στο νησί με ηλεκτροκίνητα ανοίγει νέους… πράσινους δρόμους!

Ο σχεδιασμός και τα κίνητρα

Ο σχεδιασμός έχει ως εξής: Η εταιρεία θα αντικαταστήσει τα δημοτικά οχήματα της Αστυπάλαιας με ηλεκτρικά, ενώ ταυτόχρονα το κράτος θα δώσει κίνητρα για την αντικατάσταση και των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Μάλιστα όπως επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen κ. Herbert Diess, μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθεί και η αυτόνομη κινητικότητα on demand για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στόχος είναι τα περίπου 1.500 συμβατικά δημόσια και ιδιωτικά οχήματα του νησιού να αντικατασταθούν με περίπου 900 ηλεκτρικά. Πώς θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης θα δοθούν γενναία κίνητρα στους κατοίκους.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ένα ειδικό «κεφάλαιο», το e- astypalaia (στο πλαίσιο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά που ήδη «τρέχει»), ειδικά για τους κατοίκους του νησιού που θα δίνει επιδότηση 12.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Παράλληλα, όπως είπε ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας η εταιρεία θα πουλά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα σε τιμές κόστους. Αρχικά, η Volkswagen θα διαθέσει 3 εκατ. ευρώ και συνολικά στην εξαετία 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιμεριστούν στην επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων και στις υποδομές φόρτισης, ενώ σχεδιάζει και πιλοτικές δοκιμές για αυτόνομη οδήγηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το επενδυτικό σχέδιο για το νησί θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και θα ξεδιπλωθεί έως το 2026 με στόχο η Αστυπάλαια να γίνει κατά 90% ενεργειακά αυτόνομη με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως επεσήμανε η κυρία Σδούκου, σήμερα οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού καλύπτονται με τέσσερις ρυπογόνες ντιζελομηχανές. Οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι αρχικά το σύστημα του νησιού μπορεί να αντέξει διείσδυση ΑΠΕ έως 60%, ποσοστό που μεταφράζεται σε ισχύ 3 MW και σταδιακά να αυξηθεί φθάνοντας στο 90%.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για μεγάλα πάρκα στο νησί που θα καλύπτουν και ενεργειακές ανάγκες της υπόλοιπης χώρας», είπε η Γενική Γραμματέας, απαντώντας και σε ανησυχίες μερίδας κατοίκων του νησιού που διαμαρτύρονται για εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων.

 

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Συντάξεις Απριλίου : Ξεκίνησε η πληρωμή

Από σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου, το απόγευμα ξεκίνησαν από τον e-ΕΦΚΑ οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον Απρίλιο. Όπως γίνεται κάθε μήνα,...

Δικαιοσύνη και ασφάλεια χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας δεν γίνεται

Ενόψει των εκλογών ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που η κυβέρνηση προσπαθεί επιμελώς να κρύψει κάτω από το χαλί είναι εκείνο της δημόσιας υγείας...

Η PALSO Άρτας διοργανώνει την 17η Πανηπειρωτική Έκθεση Ξενόγλωσσου Διδακτικού Βιβλίου

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Άρτας διοργανώνει την 17η Πανηπειρωτική Έκθεση Ξενόγλωσσου Διδακτικού Βιβλίου & Εποπτικών Μέσων την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στο Επιμελητηριακό...

Τι δήλωσε ο CEO του TikTok στο Κογκρέσο σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με την Κίνα και την ασφάλεια των εφήβων

Στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, προσπάθησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα και τη μητρική...