fbpx
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η Νικαράγουα έχει χάσει το 50% της δασικής της έκτασης

Η Νικαράγουα έχει χάσει το 50% της δασικής της έκτασης

Οι δασικές εκτάσεις της Νικαράγουας έχουν μειωθεί ανησυχητικά τα τελευταία 35 χρόνια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της χώρας, υπήρχαν 17,85 εκατομμύρια στρέμματα δάσους το 1980. Μέχρι το 1990, η έκταση είχε συρρικνωθεί στα 15,6 εκατομμύρια στρέμματα.

Ακολούθως, το 1995 υπήρχαν μόνο 13,75 εκατομμύρια στρέμματα, και το 2000 καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση στα μόλις 5,9 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης. Η τελευταία επίσημη ανανέωση των στοιχείων από το υπουργείο το 2011 έκανε λόγο για 5,44 εκατομμύρια στρέμματα, και τώρα η ΜΚΟ «Κέντρο Χούμπολντ» εκτιμά πως ο αριθμός αυτός έχει πέσει ακόμα πιο πολύ.

«Εάν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός αποψίλωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε επιβεβαιώσει με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, μέσα σε διάστημα 10-15 ετών θα υπάρχει πρακτικά μηδενική βιώσιμη δασική έκταση σε όλη τη χώρα», προειδοποιεί ο Χουργέν Αντόνιο Γκεβάρα του Κέντρου Χούμπολντ.

Πάνω από το 50% των δασικών εκτάσεων έχει χαθεί υπό τη γνώση και την ανοχή των κυβερνητικών οργάνων και αυτό οδηγεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τα εθνικά αποθέματα νερού, εξηγεί ο Γκεβάρα.

Η απώλεια των δασών επηρεάζει επίσης την άγρια ζωή, κυρίως τα θηλαστικά μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, λόγω της αλλαγής του οικοσυστήματος από την έντονη γεωργική δραστηριότητα.

Η κτηνοτροφική δραστηριότητα στη Νικαράγουα έχει επεκταθεί σε σημείο όπου πλέον δεν είναι κερδοφόρος στις ξηρές περιοχές, και τώρα το 70% της κτηνοτροφίας βασίζεται στη ζώνη του Ατλαντικού, κυρίως σε περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας και εθνικών φυσικών καταφυγίων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Κτηνοτρόφων της αμερικανικής χώρας, Άλβαρο Βάργκας, αποδέχεται ότι οι πρακτικές του κλάδου προκαλούν ζημιές όχι μόνο σε καταφύγια αλλά και σε περιοχές ανεξέλεγκτης δραστηριότητας. Παρ ‘όλα αυτά, ο Βάργκας πρόσθεσε ότι εργάζονται για την προώθηση μεθόδων κτηνοτροφίας πιο φιλικών προς το περιβάλλον, όπως την εκτροφή ζώων ανάμεσα σε δέντρα σε μικρότερες εκτάσεις της γης.

 

Τελευταία Νέα

Διακοπή νερού το Σάββατο σε όλη την επικράτεια που υδρεύει ο Σύνδεσμος

Ενημερώνουμε ότι στις 6/3/2021 ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ θα υπάρξει διακοπή στην παροχή του νερού από τις πρωινές ώρες έως τις απογευματινές σε όλες τις περιοχές...

Κερατσίνι: Κρεμασμένος 15χρονος με το λουρί του σκύλου – Τι είναι η “Μπλε Φάλαινα”

Οι αστυνομικοί αναζητούν τον ηθικό αυτουργό για τον τραγικό χαμό του εφήβου Ορέστη Θ. που έβαλε τέλος στη ζωή του, με μια αυτοσχέδια αγχόνη,...

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ κοντά στην Ελασσόνα – Ταρακουνήθηκαν πολλές περιοχές

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Ελασσόνα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αναστατώντας τους κατοίκους πολλών περιοχών. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ -κάτι που επεξηγεί και...

Iωάννινα: Σύλληψη οδηγού λεωφορείου για παράβαση νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας (1/3/21), επί της Ιόνιας Οδού (ύψος Τερόβου Ιωαννίνων) από αστυνομικούς του Γ ́ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων...