fbpx
Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Η Κύπρος λέει σε συνομιλίες με το Ισραήλ για τον αγωγό που...

Η Κύπρος λέει σε συνομιλίες με το Ισραήλ για τον αγωγό που συνδέει κοιτάσματα φυσικού αερίου

“Στόχος μας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους… επομένως το φυσικό αέριο θα πρέπει να προέρχεται από την περιοχή”, δήλωσε ένας πολιτικός σε συζητήσεις για το ενεργειακό σχέδιο.

 

Η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται σε συνομιλίες για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Αλλά ο Γιώργος Παπαναστασίου φάνηκε να υποτιμά τις προοπτικές για έναν αγωγό “EastMed” που θα μεταφέρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ηπειρωτική Ευρώπη, λέγοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ναυτιλιακός διάδρομος από έναν κόμβο στην Κύπρο για τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου.

“Στόχος μας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους… επομένως το φυσικό αέριο πρέπει να προέρχεται από την περιοχή”, είπε ο Παπαναστασίου σε δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση κόμματος της αντιπολίτευσης για τα ενεργειακά σχέδια της νέας κυβέρνησης, που εξελέγη τον Φεβρουάριο.

Ο Παπαναστασίου, ο οποίος κατείχε ανώτερες θέσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από τον υπουργικό διορισμό του φέτος, είπε ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει ένα εργαστήριο με τους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας στις 29 Μαΐου.

Είπε ότι μια μονάδα υγροποίησης μπορεί να διαρκέσει περίπου 2,5 χρόνια για να κατασκευαστεί και ένας αγωγός με το Ισραήλ περίπου 18 μήνες.

Γενική άποψη του υποθαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας στη Λεμεσό, Κύπρος, 9 Ιουλίου 2022. (credit: REUTERS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ)

 

Αγωγός για τη σύνδεση περιοχών του κόσμου

Τα σχέδια για έναν αγωγό μήκους 2.000 χιλιομέτρων (1.243 μιλίων) που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη συζητούνται εδώ και περίπου μια δεκαετία και το έργο θα μπορούσε ενδεχομένως να συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, υπήρξε μια οπισθοδρόμηση στις αρχές του 2022, όταν οι ΗΠΑ απέσυραν την προηγούμενη υποστήριξή τους, λέγοντας ότι ήταν πολύ ακριβό και θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να κατασκευαστεί.

“Θα είναι ένας διάδρομος, που θα υπάρχει. Αντί για αγωγό, θα είναι μια σύνδεση μεταξύ Ισραήλ και Ευρώπης που μπορεί να γίνει μέσω Κύπρου”, είπε ο Παπαναστασίου.

«Θα μπορούσε να είναι ένας εικονικός αγωγός που θα συνδέει μέσω Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη σε υγροποιημένη μορφή», πρόσθεσε, λέγοντας ότι το υγροποιημένο αέριο θα μπορούσε να αποσταλεί από την Κύπρο σε οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας.

Τελευταία Νέα

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση φέρνει στα Ιωάννινα το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού και ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα φέρνει στα Ιωάννινα η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τα Plasmata II...

Μπάσκετ: Στην Εθνική ομάδα κωφών Γυναικών η Χρύσα Σιαπλαούρα της Δόξας!

Μεγάλη τιμή για τον αθλητισμό της Άρτας, καθώς η αθλήτρια της Α.Ε Δόξας- Πύρρου Άρτας, Χρύσα Σιαπλαούρα, κλήθηκε στην τελική 12άδα της Εθνικής ομάδας...

Λύγισε στα πέναλτι ο εξαιρετικός ΝΟΒ

Μία ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε η Βουλιαγμένη, με την Μπαρτσελονέτα να χρειάζεται τα πέναλτι για να κάμψει την αντίσταση της ομάδας του Βουγιασίνοβιτς. Η κανονική...

Ενημερωτική ημερίδα φοιτητών σχετικά με την διατροφική αξία των αλιευμάτων του Αμβρακικού

Συνεχίζεται η στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα υψηλής διατροφικής αξίας αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου από το Επιμελητήριο Άρτας. Μετά τις δυο ημερίδες...