ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και είναι απειλητική

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και είναι απειλητική

Η Γη «ψήνεται» στο βόρειο ημισφαίριο, οι φλόγες κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις. Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα «παγώσει» τις οικονομίες των φτωχών χωρών κοστίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδήσεις που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ειδήσεις που αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη, ειδήσεις που αφορούν εμάς και τις επόμενες γενιές.

Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και είναι απειλητική. Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένονται θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε Ισπανία και Πορτογαλία. Μέσα σε 11 χρόνια είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα κύματα καύσωνα στην Ιταλία αναφέρει την ίδια ώρα ο ιταλικός σύνδεσμος για την προστασία του περιβάλλοντος Legambiente. Κύμα καύσωνα «άνευ προηγουμένου» έπληξε τη Βόρεια Κορέα με σοβαρές συνέπειες για τις καλλιέργειες. Ανησυχία για τις κλιματολογικές συνθήκες, υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την τελευταία περίοδο στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τις κυβερνήσεις να τολμήσουν και να πάρουν αποφάσεις.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφει τη δύσκολη αλήθεια που βιώνει ήδη η Γη και τις απόψεις όσων γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το μέγεθος της κρίσης.

 

 

 

Η κλιματική αλλαγή πίσω από τις ισχυρές πυρκαγιές, δηλώνει ο καθηγητής Μάικλ Μαν

Το μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από τις συνθήκες ξηρασίας και αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, «που αποτελούν τη βάση αυτών των εκτεταμένων και ισχυρών πυρκαγιών», στέλνει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία (Penn State) και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο, Μάικλ Μαν.

 

 

 

«Όσο θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο θα εντείνονται φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι πυρκαγιές»

Οι καύσωνες και οι πυρκαγιές υπήρχαν ανέκαθεν αλλά η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση και όσο περισσότερο θερμαίνεται ο πλανήτης τόσο θα εντείνονται αυτά τα φαινόμενα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αμερικανίδα καθηγήτρια Τζένιφερ Φράνσις (Jennifer Francis), ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Παράκτιων Μελετών του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ.
 

 

Η Ευρώπη στις φλόγες

«Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις πυρκαγιές που σαρώνουν την ήπειρο – είναι αργά για να τερματιστεί αυτός ο πύρινος κύκλος;» διερωτάται η βρετανική εφημερίδα Telegraph που δημοσιεύει μεγάλη έρευνα για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη. «Αυτό το καλοκαίρι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές  έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη όπως ποτέ άλλοτε. Τι, ή ποιος, τις  πυροδότησε;

 

 

 

Εμμ. Δούση (ΕΚΠΑ): Η Ελλάδα επηρεάζεται πολύ περισσότερο από όσο της αναλογεί από την κλιματική αλλαγή

Ένα από πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα, που απασχολεί μάλιστα τη διεθνή κοινότητα εδώ και 25 χρόνια “χωρίς όμως μέχρι στιγμής σπουδαία αποτελέσματα” είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής, όπως λέει στο “Πρακτορείο FM” η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής, Εμμανουέλα Δούση.

 

 

 

Η κλιματική αλλαγή χτυπά την πόρτα της Αυστρίας

«Κύμα καύσωνα χωρίς τέλος», «Θερμοκρασίες υψηλότερες από την Αφρική», «Ηλιοφάνεια δύο ώρες περισσότερο από κανονικά», είναι συνηθισμένοι πρωτοσέλιδοι τίτλοι στις αυστριακές εφημερίδες αυτών των ημερών, που περιγράφουν τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, παραπέμποντας για τις αιτίες της, στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειές της.

 

 

 

Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας θα «παγώσει» τις οικονομίες των φτωχών χωρών 

H παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και η υπερθέρμανση του πλανήτη θα κοστίζει στις φτωχές χώρες δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο καθώς καθίστανται όλο και πιο ανίκανες να φροντίσουν ώστε οι εργάτες τους να μην υποφέρουν από το φαινόμενο αυτό, ανακοίνωσαν αναλυτές.

 

 

 

«Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα»

Πρόκειται για τον κορυφαίο, παγκοσμίως, καθηγητή σε θέματα πυρκαγιών και κλιματικής αλλαγής, έρχεται δε, στην Ελλάδα από το 1985, ως εκ τούτου είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εντόπισε τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή «Οικολογίας των Πυρκαγιών» στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, μοναδικό στην Ευρώπη καθηγητή στον τομέα αυτό και επικεφαλής του «Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών» (Global Fire Monitoring Center – GFMC) του ΟΗΕ.
 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα