Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scientific Reports και επικεντρώθηκε στα ψάρια, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών, του καλύτερου ύπνου και των υψηλότερων αποτελεσμάτων IQ μεταξύ μαθητών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, τα νοσοκομεία Brigham και Women’s Hospital και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με 541 μαθητές στην Κίνα, ως μέρος μιας τρέχουσας μελέτης. Διαπίστωσαν ότι η συχνότερη κατανάλωση ψαριών από παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών, συσχετίστηκε με λιγότερα προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και υψηλότερα αποτελέσματα IQ στην ηλικία των 12. Χρησιμοποιήθηκε το τεστ IQ που είναι γνωστό ως Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised, ένα κινέζικο τεστ που μετρά λεκτικές και μη λεκτικές ικανότητες. Τα παιδιά που έτρωγαν κάθε εβδομάδα ψάρια έτειναν να κερδίζουν 4,80 βαθμούς παραπάνω στις δοκιμασίες νοημοσύνης και όσα έτρωγαν μερικές φορές 3,31 μονάδες σε σύγκριση με εκείνα που σπάνια έτρωγαν ψάρια. Για να μετρήσουν την ποιότητα του βραδινού ύπνου, οι γονείς τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που μετρούσαν τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και τις βραδινές διαταραχές και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης συμβαδίζουν με την ευρεία αντίληψη ότι τα ψάρια είναι “εγκεφαλική τροφή” και ότι ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στη σκέψη και τη μάθηση. Πολλά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το DHA, που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων, καθώς και πρωτεΐνες καλής ποιότητας και βιταμίνη D που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία και την λειτουργία του εγκεφάλου. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν τον ύπνο και τη νοημοσύνη. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει και τα δύο μαζί.
Φυσικά, αυτή η μελέτη ήταν παρατηρητική, οπότε δεν μπορεί να αποδειχθεί κάποια άμεση αιτιώδης συσχέτιση. Ωστόσο, η ομάδα ελπίζει να διεξαγάγει έρευνες παρακολούθησης χρησιμοποιώντας ελεγχόμενες δοκιμές και σε ενήλικες. “Αυτός είναι ένας αναδυόμενος και όχι και τόσο καλά ανεπτυγμένος τομέας έρευνας”, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας ότι “εξετάζουμε τα ωμέγα-3 που προέρχονται από τις τροφές αντί από τα συμπληρώματα”. Οι ερευνητές συστήνουν τα παιδιά να αρχίζουν να τρώνε ψάρια τουλάχιστον από την ηλικία των δύο και στη συνέχεια να προσθέτονται σταδιακά περισσότερα. Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη γεύση και τη μυρωδιά των ψαριών από νωρίς, είναι ευκολότερο να τα βάλουν στη διατροφή τους και να ωφεληθούν, ειδικά σε όσες χώρες τα ψάρια δεν αποτελούν μέρος της διατροφικής τους κουλτούρας.