fbpx
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΥΓΕΙΑ Η κάνναβη πιο επιβλαβής από το αλκοόλ για τους εφήβους

Η κάνναβη πιο επιβλαβής από το αλκοόλ για τους εφήβους

Οι έφηβοι που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης προκαλούν βλάβες στο αναπτυσσόμενος εγκέφαλό τους, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.

Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υποστηρίζουν ότι οι βλάβες σε δεξιότητες, όπως η σκέψη, η μνήμη και η συμπεριφορά, φαίνεται να είναι χειρότερες από αυτές που συνεπάγεται η χρήση κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους.

Να σημειωθεί ότι είναι ήδη γνωστό πως η χρήση αλκοόλ και ινδικής κάνναβης ή άλλων εθιστικών ουσιών από νεαρή ηλικία συντελεί σε γνωστικές επιπλοκές, όπως η μάθηση, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων, αλλά και οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα προαναφερόμενα ανησυχητικά συμπεράσματα αφού εντόπισαν και έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.800 εφήβους για πάνω από τέσσερα χρόνια. Οι μαθητές από τα 31 διαφορετικά σχολεία του Καναδά, επί έναν χρόνο έδιναν στους επιστήμονες λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Οι εγκεφαλικές τους λειτουργίες ελέγχονταν ετησίως μέσω γνωστικούς τεστ στο σχολείο.

Αν και η χρήση ινδικής κάνναβης ήταν σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το αλκοόλ, το 28% των εφήβων παραδέχθηκε κάποιου είδους χρήσης της ουσίας. Αντιθέτως το 75% των μαθητών παραδέχθηκε ότι έπινε αλκοόλ, περιστασιακά.

Όπως ομολογεί η καθηγήτρια Πατρίτσια Κονροντ, κύρια συγγραφέας της μελέτης, και μέλος του Τμήματος Ψυχιατρικής του καναδικού πανεπιστημίου «περιμέναμε το αλκοόλ να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στον εγκέφαλο των εφήβων». Αλλά αντ’ αυτού η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν περισσότερα λάθη στα γνωστικά τεστ των μαθητών που έκαναν χρήση κάνναβης, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είχαν διακόψει τη χρήση της πριν υποβληθούν στο τεστ.

Οι μεγαλύτερες δυσμενείς επιπτώσεις παρατηρήθηκαν στην λειτουργική μνήμη, την ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς και τη λογική.

«Στους εφήβους ο εγκέφαλος είναι υπό ανάπτυξη και η ινδική κάνναβη παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Η κάνναβη είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία παγκοσμίως και μπορεί να γίνει εθιστική ενώ έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, ειδικά στους εφήβους. Και φυσικά η απεξάρτηση από την ινδική κάνναβη συνοδεύεται από στερητικά συμπτώματα, όπως αϋπνία και ευερεθιστότητα», σημειώνει η Δρ Κονροντ.

ΠΗΓΗ

Τελευταία Νέα

Θρήνος στο μπάσκετ, «έφυγε» ο μεγάλος Ντούσαν Ίβκοβιτς

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί. Ο σπουδαίος Ντούσαν Ίβκοβιτς απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους, συνδέοντας τ' όνομά...

Συνεπιμέλεια: Σε ισχύ από σήμερα ο νέος νόμος

Από σήμερα, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, τίθεται σε ισχύ ο Νόμος 4800/2021, που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και ρυθμίζει τις σχέσεις γονέων και τέκνων,...

Φωτιά σε πολυκατοικία στα Ιωάννινα

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι στο κέντρο των Ιωαννίνων όταν καπνοί άρχισαν να βγαίνουν από πολυκατοικία στην συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ζυγομάλλη. Στο ισόγειο...

Σήμερα Τετάρτη η εκδήλωση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Αρταίων

Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει πως οι εκδηλώσεις για την βία κατά των γυναικών του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου Αρταίων, «Ούτε μια λιγότερη», που ακυρώθηκαν...