fbpx
Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΥΓΕΙΑ Η κάνναβη πιο επιβλαβής από το αλκοόλ για τους εφήβους

Η κάνναβη πιο επιβλαβής από το αλκοόλ για τους εφήβους

Οι έφηβοι που κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης προκαλούν βλάβες στο αναπτυσσόμενος εγκέφαλό τους, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.

Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υποστηρίζουν ότι οι βλάβες σε δεξιότητες, όπως η σκέψη, η μνήμη και η συμπεριφορά, φαίνεται να είναι χειρότερες από αυτές που συνεπάγεται η χρήση κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους.

Να σημειωθεί ότι είναι ήδη γνωστό πως η χρήση αλκοόλ και ινδικής κάνναβης ή άλλων εθιστικών ουσιών από νεαρή ηλικία συντελεί σε γνωστικές επιπλοκές, όπως η μάθηση, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων, αλλά και οι χαμηλές σχολικές επιδόσεις.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα προαναφερόμενα ανησυχητικά συμπεράσματα αφού εντόπισαν και έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.800 εφήβους για πάνω από τέσσερα χρόνια. Οι μαθητές από τα 31 διαφορετικά σχολεία του Καναδά, επί έναν χρόνο έδιναν στους επιστήμονες λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ και άλλων ουσιών.

Οι εγκεφαλικές τους λειτουργίες ελέγχονταν ετησίως μέσω γνωστικούς τεστ στο σχολείο.

Αν και η χρήση ινδικής κάνναβης ήταν σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με το αλκοόλ, το 28% των εφήβων παραδέχθηκε κάποιου είδους χρήσης της ουσίας. Αντιθέτως το 75% των μαθητών παραδέχθηκε ότι έπινε αλκοόλ, περιστασιακά.

Όπως ομολογεί η καθηγήτρια Πατρίτσια Κονροντ, κύρια συγγραφέας της μελέτης, και μέλος του Τμήματος Ψυχιατρικής του καναδικού πανεπιστημίου «περιμέναμε το αλκοόλ να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στον εγκέφαλο των εφήβων». Αλλά αντ’ αυτού η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν περισσότερα λάθη στα γνωστικά τεστ των μαθητών που έκαναν χρήση κάνναβης, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είχαν διακόψει τη χρήση της πριν υποβληθούν στο τεστ.

Οι μεγαλύτερες δυσμενείς επιπτώσεις παρατηρήθηκαν στην λειτουργική μνήμη, την ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς και τη λογική.

«Στους εφήβους ο εγκέφαλος είναι υπό ανάπτυξη και η ινδική κάνναβη παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Η κάνναβη είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ψυχοδραστική ουσία παγκοσμίως και μπορεί να γίνει εθιστική ενώ έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, ειδικά στους εφήβους. Και φυσικά η απεξάρτηση από την ινδική κάνναβη συνοδεύεται από στερητικά συμπτώματα, όπως αϋπνία και ευερεθιστότητα», σημειώνει η Δρ Κονροντ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ενημερωτική ημερίδα φοιτητών σχετικά με την διατροφική αξία των αλιευμάτων του Αμβρακικού

Συνεχίζεται η στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα υψηλής διατροφικής αξίας αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου από το Επιμελητήριο Άρτας. Μετά τις δυο ημερίδες...

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας εγκαινιάζει την λειτουργία του

Με καθυστέρηση σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η Δημοτική Αρχή, μετά από έξι συνεχόμενες παρατάσεις που δικαιούνταν από τον Νόμο ο...

Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου “Νικόλαος Σκουφάς”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου "Νικόλαος Σκουφάς" ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν και βοήθησαν να πραγματοποιηθούν με επιτυχία,τον Απρίλιο του 2023, οι θεατρικές...

Πρέβεζα: Αρχίζει σήμερα το Jazz Festival

Το Preveza Jazz Festival , ο μουσικός θεσμός που φέτος κλείνει 21 χρόνια θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πρέβεζα στις 26,27 και 28 Μαΐου...