Καταφέρνει πάνω από 85 χρόνια να κερδίζει το στοίχημα στην ελληνική αγορά και να έχει «απλώσει» τις εξαγωγές της σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η ΙΟΝ, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, το 2017 κατάφερε να αυξήσει εντυπωσιακά τις εξαγωγές της κατά 26,27% σε ποσότητα και κατά 24,36% σε αξία.

Το 41% του συνόλου των εξαγωγών της ήταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε Τρίτες Χώρες. Την μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων κατέγραψαν οι αγορές της  Αλβανίας, της Κύπρου, του Λιβάνου, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

Περισσότερες είναι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην ελληνική αγορά, καθώς σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου «Το 2017 η οικονομία της χώρας μας κινήθηκε στα επίπεδα των τελευταίων ετών. Παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτό ήταν: Τα μειωμένα εισοδήματα, η αύξηση των πάσης φύσεως εισφορών, η μείωση της απασχόλησης, οι δυσμενέστερες συνθήκες όσον αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση και γενικότερα οι αρνητικές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα η αγορά να κινείται σε πλαίσιο αναταραχής με επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, παράγοντες στασιμότητας και αρνητικής ανάπτυξης. Λόγω των αρνητικών παραγόντων σημειώσαμε μείωση των πωλήσεων των προϊόντων μας κατά 3,04% σε ποσότητα και σε αξία κατά 1,27% . Οι προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει από χρόνια συνεχιστήκανε και το 2017 αυξημένες, με στόχο την τήρηση των αυστηρότερων ποιοτικών προδιαγραφών με συστηματοποιημένες διαδικασίες ποιοτικών ελέγχων στις πρώτες ύλες και της παραγωγής σε κάθε στάδιο, τη  συστηματική έρευνα, με σκοπό την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων και τον σχεδιασμό και την δημιουργία νέων, έτσι ώστε να ανταγωνίζονται πλήρως σε αυτό το σημείο τα ξένα προϊόντα στην εγχώρια αγορά και να βελτιώσουν τη θέση τους στη διεθνή».

Να σημειωθεί ότι σε ενοποιημένη βάση η η ΙΟΝ κατάγεραψε κύκλο εργασιών 113,07 εκατ. ευρώ έναντι 112,5 εκατ ευρώ το 2016, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 5,09 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ ευρώ.

Η ΙΟΝ, ιδιαίτερα τα τελευταία 60 χρόνια, στα οποία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο της σοκολάτας Πρώτη λανσάρισε στην ελληνική
αγορά τη σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα που μέχρι σήμερα είναι το πλέον αγαπητό είδος. Η ΙΟΝ
Αμυγδάλου παραμένει ο ηγέτης της αγοράς για περισσότερο από πέντε δεκαετίες.

Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Ν. Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική  δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων.

Με σύνολο εργαζομένων που ξεπερνάει τους 930 και κύκλο εργασιών πάνω από 110 εκατ. ευρώ κατατάσσεται μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα και είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.

Η ιστορία της ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα μετόχων δημιούργησαν ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο. Φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί.

Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμό 267/23.9.1930 φύλλο της ‘Εφημερίδας της  Κυβερνήσεως’.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1935, η ΙΟΝ ενώνεται με την ΝΑΣΚΟ, μία εταιρία που φτιάχνει καραμέλες. Η ΝΑΣΚΟ ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο.

Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος (θείος του μέχρι χθες προέδρου της ΙΟΝ) δεν άργησε να αποδειχτεί η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Στην συνέχεια ο πόλεμος στην Ελλάδα, άλλαξε ριζικά τα πράγματα στην Ελλάδα. Όμως η ΙΟΝ κατάφερε να ξανασταθεί στα πόδια της γρήγορα, χάρη κυρίως στο πιο αναγνωρίσιμο προϊόν της, την σοκολάτα Αμυγδάλου, που λανσαρίστηκε το 1947.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή. Οι δύο ιδιοκτήτες, φίλοι από μικρή ηλικία. δίνουν όρκο τιμής και αναλαμβάνουν από κοινού τον έλεγχο της ΙΟΝ, του πιο αναγνωρίσιμου brand της ελληνικής αγοράς.

Οι δύο συνεργάτες, επεκτείνουν το εργοστάσιο και τις δυνατότητές του, εξαγοράζουν τη μία μετά την άλλη όλες τις αξιόλογες ελληνικές εταιρείες σοκολάτας και ζαχαρωτών (Ιντέρια, Mabel κ.α.), ιδρύουν την δική τους εταιρεία διανομής και προωθούν στην αγορά επαναστατικά προϊόντα: Πάστα φουντουκιού με κακάο (η γνωστή μας «πραλίνα φουντουκιού»), σοκολάτες Break, σοκοφρέτα, σοκολατάκια με ολόκληρο φουντούκι (Noisetta) και πολλά ακόμη.

Οι γεύσεις της ΙΟΝ σημάδεψαν όλες τις γενιές της μεταπολίτευσης. Όπως για παράδειγμα, οι γκοφρέτες Σαφάρι, που περιείχαν συλλογή καρτών με άγρια ζώα. Ή τα πασχαλινά αυγά της Mabel. Και βέβαια οι καραμέλες υγείας, οι πρώτες καραμέλες για τον λαιμό. Όλα αυτά ήταν προϊόντα της Ίον!

Για τους Κωτσιόπουλο και Καρκαζή, το επόμενο μεγάλο στοίχημα, ήταν η κατάκτηση και των ξένων αγορών. Και το πέτυχαν καταφέρνοντας να εξάγουν τα προϊόντα ΙΟΝ σε χώρες της Αμερικής, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, του Αραβικού Κόσμου, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Αυστραλίας.

Μέσα στην διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της η ΙΟΝ έγινε στόχος εξαγοράς από πολλές πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων η Kraft και η Nestle.
Οι ιδιοκτήτες όμως αρνήθηκαν και συνεχίζουν να αρνούνται να πουλήσουν καθώς όπως υποστηρίζουν η βιομηχανία πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια.