Το Όρος των Ελαιών σήμερα
Το Όρος των Ελαιών κοιτάζει προς την παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και προσφέρει στους τουρίστες μια καταπληκτική θέα. Στην φωτογραφία μπορεί να δει κανείς τα παλιά τείχη της πόλης καθώς και το αρχαιότερο μουσουλμανικό ιερό με τον χρυσό τρούλο που ονομάζεται «Θόλος του Βράχου». Σε πολλές γλώσσες το βουνό είναι γνωστό ως «Όρος των Ελαιών» γιατί παλαιότερα υπήρχαν εκεί ελαιώνες.
Το Όρος των Ελαιών τότε
Πριν από 50 χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Μια ματιά στα τείχη της πόλης και στο Θόλο του Βράχου αρκεί για να υποψιαστούμε ότι πρόκειται για μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 7 Ιουνίου 1967 και ότι το τοπίο στο φόντο είναι το Όρος των Ελαιών. Η στρατιωτική ομάδα που απεικονίζεται στη φωτογραφία εν μέσω του Πολέμου των Έξι Ημερών μετέτρεψε το Όρος των Ελαιών σε διοικητήριο.
Το τέμενος Αλ-Ακσά σήμερα
Το τέμενος Αλ-Ακσά που βρίσκεται στο Όρος του Ναού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ είναι το τρίτο πιο σημαντικό μουσουλμανικό κέντρο προσκυνήματος μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Πρόκειται για περιοχή που έχει συνεχώς εντάσεις. Από το 1967 το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια και ένα μουσουλμανικό ίδρυμα για την κοσμική και θρησκευτική διοίκηση.
Το τέμενος Αλ-Ακσά τότε
Το Αλ-Ακσά είναι το μεγαλύτερο τέμενος στην πόλη και το όνομά του σημαίνει «μακρινό τέμενος». Η ανοικοδόμηση του κτιρίου ολοκληρώθηκε στις αρχές του 8ου αιώνα. Το τέμενος μαζί με μικρότερα θρησκευτικά κτίρια, κήπους και σιντριβάνια είναι γνωστό στον ισλαμικό κόσμο ως «το ιερό των ευγενών». Στην μεγάλη αίθουσα προσευχής που έχει εφτά σειρές με μεγάλους κίονες υπάρχει χώρος για 4.000 πιστούς.
Η πύλη της Δαμασκού σήμερα
Η εντυπωσιακή πύλη της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της χριστιανικής και της αραβικής περιοχής. Εάν περάσει κανείς τη πύλη βρίσκεται σε μικρά στενά δρομάκια που φιλοξενούν το αραβικό παζάρι. Η βόρεια είσοδος της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ έχει αποκτήσει ωστόσο κακή φήμη διότι τα τελευταία χρόνια στη σκιά της πύλης της Δαμασκού λαμβάνουν χώρα αιματηρές δολοφονίες Παλαιστίνιων.
Η πύλη της Δαμασκού τότε
Η πύλη της Δαμασκού βρίσκεται στο δρόμο προς τη Δαμασκό της Συρίας, γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι. Είναι μία από της μεγαλύτερες και αρχαιότερες πύλες του οθωμανικού τείχους του 16ου αιώνα. Αν συγκρίνουμε αυτή την εικόνα από τον Ιούλιο του 1967 με την πρόσφατη, συμπεραίνουμε ότι δεν έχει αλλάξει και πολύ η πύλη, αν εξαιρέσουμε βέβαια τα αυτοκίνητα και το συνωστισμό έξω από τα τείχη της πόλης.
Η παλιά πόλη σήμερα
Ένας λαβύρινθος με μικρά σοκάκια εκτείνεται στο εβραϊκό, αραβικό, χριστιανικό και αρμένικο τετράγωνο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και περικυκλώνεται από το τείχος που ανεγέρθη μεταξύ 1535-1538 από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Το 1981 η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ανακηρύχτηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η παλιά πόλη τότε
Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ! Και πριν από 50 χρόνια, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία του 1967, οι νέοι περπατούσαν στα στενά δρομάκια και πουλούσαν φρεσκοψημένα σουσαμένια κουλούρια, τα «bagel» όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, για ένα ευρώ.
Το Τείχος των Δακρύων σήμερα
Το παγκοσμίου φήμης Τείχος των Δακρύων είναι το μεγαλύτερο ιερό των Εβραίων. Οι πιστοί, συχνά όμως και πιστοί άλλου θρησκεύματος, σφηνώνουν χαρτάκια με προσευχές ή ευχές για ευλογία στις χαραμάδες του τείχους. Υπάρχει κι η δυνατότητα να στείλει κανείς τις ευχές του μέσω ίντερνετ: οι ευχές εκτυπώνονται στην Ιερουσαλήμ και τοποθετούνται στις χαραμάδες του τείχους στη συνέχεια.
Το Τείχος των Δακρύων τότε
Η φωτογραφία αυτή είναι από την 1η Σεπτεμβρίου 1967 και δείχνει Ισραηλίτες στο Τείχος τον Δακρύων, το οποίο είναι γνωστό κι ως Δυτικό Τείχος. Τώρα η είσοδος μέσω του τείχους είναι πάλι ελεύθερη. Παλαιότερα το τείχος βρισκόταν 19 χρόνια υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας.