Οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και έχουν προχωρήσει από την περασμένη Πέμπτη σε κατάληψη, ζητώντας το αυτονόητο: Να στηριχθεί η Σχολή τους και να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματά τους.
Τα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα που δημιουργήθηκαν το 2018 και έχουν δεχθεί φοιτητές από το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020, είχαν ήδη από τότε καταθέσει νέα, σύγχρονα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών πενταετούς πανεπιστημιακής κατεύθυνσης στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) ,νυν Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και με την έγκρισή της αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται έκτοτε.
Επίσης, η πλειοψηφία των νέων Τμημάτων έχει ήδη περάσει τη διαδικασία της πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών που εφαρμόζεται από επιτροπές της ΕΘΑΑΕ και έχει βαθμολογηθεί με «άριστα» ή «λίαν καλώς», ενώ στα εναπομείναντα αντίστοιχα Τμήματα ολοκληρώνεται οσονούπω η διαδικασία πιστοποίησης.
Επιπρόσθετα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη -ειρήσθω εν παρόδω η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει τη δημιουργία των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και φυσικά ο τοπικός της βουλευτής τη Γεωπονική Σχολή στην Άρτα- είχε προγραμματίσει το Νοέμβριο του 2021 να συζητηθεί και να ψηφιστεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η νομοθετική ρύθμιση (υπουργική τροπολογία), με την οποία να επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορούσε και την Γεωπονική Σχολή στην Άρτα. Όμως, η συγκεκριμένη τροπολογία περιλάμβανε εξίσου και την εξίσωση των Ιδιωτικών Κολεγίων, γεγονός το οποίο ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις, με τον Υπουργό να αποσύρει τελικά την τροπολογία πριν την ψήφισή της στην Ολομέλεια της Βουλής, καταδικάζοντας έτσι σε ομηρία φοιτητές που διδάσκονται μαθήματα ενός εγκεκριμένου πανεπιστημιακού προγράμματος, αλλά αρνούμενος να τους αναγνωρίσει τα αυτονόητα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Έκτοτε, υπήρξε μια συνεχής παρελκυστική κυβερνητική τακτική, που τελικά εξώθησε τους φοιτητές σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του αυτονόητου.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα ως τοπική κοινωνία να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα και στα δίκαια αιτήματά τους.
Να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δική τους και να διεκδικήσουμε μαζί τους τα αυτονόητα:
Την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους ως ΠΕ Γεωπόνων και την αναγνώριση του πτυχίου ως 5ετούς φοίτησης για όλα τα τμήματα.
Τη διασύνδεση του προγράμματος σπουδών με την τοπική κοινωνία και την παραγωγική δραστηριότητα, με ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Την ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό.
Τις δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του εκπαιδευτικού έργου.
Τη δημιουργία σύγχρονων δομών για την υποδοχή των φοιτητών και την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.
Την αντιμετώπιση των ζητημάτων στέγασης, σίτισης και μεταφοράς.
Μετά από χρόνια διεκδικήσεων η Άρτα, που έχει την τύχη να διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα αναπτυγμένο πρωτογενή τομέα, κατάφερε να αποκτήσει Γεωπονική Σχολή. Μια Σχολή που μπορεί και πρέπει να στηριχθεί, να αναπτυχθεί και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη την περιοχή.
Αυτό που χρειάζεται είναι βούληση. Πολιτική βούληση. Και, αν δεν τη διαθέτουν, όπως αποδεικνύεται, οι τωρινοί κυβερνώντες, η επόμενη κυβέρνηση, με την ίδια βούληση που επέδειξε το 2018, θα συνεχίσει το έργο της.
Ένα έργο που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική παραγωγή και την τοπική οικονομία, ενσωματώνοντας καινοτόμα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα στον τομέα της αγροδιατροφής και διατηρώντας μια διαρκή λειτουργική διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, την αγορά, τον καταναλωτή και την τοπική κοινωνία.