Ο Guardian λοιπόν, αποκάλυψε ότι η κωδικοποιημένη φράση με την οποία θα ενημερώσουν πρώτα την (ή τον) πρωθυπουργό της χώρας ότι η βασίλισσα πέθανε, είναι «Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».
Όλα θα ξεκινήσουν όταν ειπωθεί αυτή η φράση.
Όταν η Ελισάβετ κλείσει τα μάτια της, ο Κάρολος θα ανακηρυχθεί αυτομάτως βασιλιάς, ως πρωτότοκος γιος και νόμιμος διάδοχος του θρόνου.
Βάσει του πρωτοκόλλου της επιχείρησης «Γέφυρα του Λονδίνου» θα συμβούν τα εξής:
• Ο πρώτος που θα μάθει την είδηση και θα πρέπει να την επικοινωνήσει είναι ο ιδιαίτερος γραμματέας της βασίλισσας, Sir Christopher Geidt.
• Το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών -που βρίσκεται σε άγνωστη τοποθεσία στο Λονδίνο- θα ενημερώσει τις 15 κυβερνήσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου όπου η βασίλισσα είναι επίσης αρχηγός κράτους. Μετά από αυτό, η είδηση θα περάσει στις άλλες 36 χώρες της Κοινοπολιτείας στις οποίες η βασίλισσα κατέχει συμβολική θέση εδώ και πολλές δεκαετίες.
• Ταυτόχρονα, υπάλληλος του Παλατιού με ενδύματα πένθους θα τοιχοκολλήσει την είδηση στις θύρες του Μπάκιγχαμ, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα του παλατιού θα ανοίγει μόνο σε μία σελίδα η οποία και θα αναγράφει την είδηση του θανάτου της βασίλισσας σε σκούρο φόντο.
• Η είδηση του θανάτου θα ανακοινωθεί στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μέσω του Press Association και όχι του BBC, όπως ήταν η παράδοση μέχρι σήμερα.
• Η ενημέρωση θα είναι άμεση, υπό μορφή flashnews (έκτακτης είδησης) όποια ώρα και να συμβεί το μοιραίο, και όχι με καθυστέρηση ωρών, όπως επίσης συνηθίζονταν.
Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ανακοινώθηκε στην κυβέρνηση με τη φράση «Hyde Park Corner» και διαδόθηκε μέσω του Τύπου 4 ώρες αργότερα.
Η ειδησεογραφική – τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει άμεσα. Εφημερίδες και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη έτοιμα τα θέματά τους για τον θάνατό της και οι νεκρολογίες έτοιμες να δημοσιευτούν αμέσως μετά την ανακοίνωση.
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι, ο κωδικός έχει ήδη αλλάξει.