fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στην Κύπρο παρουσία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ

Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στην Κύπρο παρουσία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απειλές της Τουρκίας οι γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου όχι μόνον ξεκινούν αλλά θα έχουν και την επίσημη κάλυψη των ΗΠΑ.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, να φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού το πλωτό γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil.

Μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται στην Κύπρο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ενεργειακούς Πόρους, Φράνσις Φάνον, σε μια κίνηση που έχει τη δική της σημασία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του State Department o Φάνον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο από τις 11 έως τις 20 Νοεμβρίου, κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, το ταξίδι του θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 06:00 του Σαββάτου η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύεται η περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Δελφίνι» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που θα πραγματοποιηθεί από το υπό Βρετανική σημαία γεωτρύπανο «Stena IceΜax».

Πρόκειται για την Navtex «NAV WRNG NR 376/18», με την οποία καθορίζεται το ακριβές σημείο της γεώτρησης και δεσμεύεται ζώνη ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο όπου η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου σκάφους απαγορεύεται. Η περίοδος δέσμευσης ξεκίνησε από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2019.

Η είσοδος στην απαγορευμένη ζώνη, αποτελεί ποινικό αδίκημα, τόσο σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με βάση το διεθνές δίκαιο, προειδοποιεί η Navtex.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και πως όλα βαίνουν βάσει του συμφωνημένου προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι ακόμα δύο Navtex βρίσκονται σε ισχύ, καλύπτουν την περιοχή.

Η μία αφορά ζώνη προετοιμασίας της γεώτρησης που έχει έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη αφορά σε πολυθενική άσκηση δυνάμεων πολεμικού ναυτικού, που καλύπτει μεγάλη περιοχή από τις ακτές της Κύπρου μέχρι και το τεμάχιο 10, που καλύπτει και τις ζώνες πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης και τις περιοχές πτήσης των ελικοπτέρων υποστήριξης, με ισχύ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το philenews.com, ανάλογες απαγορεύσεις και διαδικασία αδειοδότησης σκαφών για προσέγγιση στο γεωτρύπανο, περιλαμβάνονται και σε Διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα