fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΟι 5 υπερτροφές φίλοι του θυρεοειδούς

Οι 5 υπερτροφές φίλοι του θυρεοειδούς

 

Προβλήματα με το θυρεοειδή; Αυξάνονται τόσο ραγδαία τα κρούσματα που το γεγονός παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Σύμφωνα με τις στατιστικές πάνω από 30,000,000 άτομα αντιμετωπίζουν κάποια δυσλειτουργία με το θυρεοειδή τους στην Αμερική και οι μισοί όχι μόνο δε έχουν διαγνωστεί αλλά δε το γνωρίζουν! Ένα ποσοστό κοντά στο 12% του γενικού πληθυσμού.
Παγκοσμίως εκτιμάται ότι περισσότεροι από 430,000,000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια δυσλειτουργία με το θυρεοειδή τους.
Παραδόξως υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση γύρω από το ζήτημα ενώ τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς ερμηνεύουν λανθασμένα τα συμπτώματα! Μη σοβαρή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι η έλλειψη ιωδίου. Η διατροφή δυτικού τύπου είναι γεγονός ότι είναι πάρα πολύ φτωχή σε ιώδιο. Πολλοί θα κατέφευγαν άμεσα σε φαρμακευτική αγωγή. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει όμως να υποτιμούμε τη δύναμη της σωστής διατροφής. Αν και απλοϊκό σα σκέψη, το πρόβλημα της έλλειψης ιωδίου μπορεί να διορθωθεί μέσω της τροφικής αλυσίδας. Σε βάθος χρόνου λιγότερο από 3 μήνες η έλλειψη δύναται να αποκατασταθεί και ο θυρεοειδής να επαναλειτουργεί ομαλά.

Τα 10 βασικά συμπτώματα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς

 1. Εξάντληση: Αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε.
 2. Κακή ποιότητα ύπνου: Έχετε συχνά αϋπνίες, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή δε σας φτάνει ο ύπνος.
 3. Ψυχολογικές μεταπτώσεις: Έχετε χωρίς λόγο κακή διάθεση, άγχος και μελαγχολία.
 4. Αλλαγή στις γεύσεις: Αλλάζουν οι προτιμήσεις σας στο φαγητό ή το ίδιο φαγητό αισθάνεστε ότι έχει άλλη γεύση!
 5. Θολούρα στο μυαλό: Έλλειψη ικανότητας συγκέντρωσης ή εστίασης γύρω από ένα θέμα.
 6. Προβλήματα με το έντερο: Φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 7. Ευαισθησία στη θερμοκρασία: Αισθάνεστε ότι κρυώνετε ή έχετε εξάψεις.
 8. Χρόνιοι πόνοι: Πόνοι στις αρθρώσεις ή στους μύες χωρίς ιδιαίτερο λόγο και αιτία.
 9. Προβλήματα γονιμότητας: Υπογονιμότητα, αποβολές ή πρόωρος τοκετός.
 10. Αλλαγές στον κύκλο περιόδου: Αύξηση ή μείωση στις κράμπες, στη ροή ή τη διάρκεια της περιόδου.

Ποιός είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα στο σώμα?

Οι βασικές ορμόνες θυροξίνη (T-4) και η τριιωδοθυρονίνη (T-3) που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα είναι υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού, τη θερμοκρασία του σώματος και την πίεση του αίματος. Αν και μικρό σε μέγεθος όργανο, ρυθμίζει αμέτρητες λειτουργίες του σώματος ακόμη και σε κυτταρικό επίπεδο. Έχει το σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται μπροστά στο λαιμό μας και είναι ο βασικός ρυθμιστής του ενδοκρινικού μας συστήματος.

Υπερθυρεοειδισμός

(λιγότερο συχνός) Είναι η ιατρική ορολογία όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει περισσότερες ορμόνες από το κανονικό. Έχει ως αποτέλεσμα την ανεξήγητη απώλεια βάρους, εκνευρισμό και άγχος, ανικανότητα ηρεμίας, έλλειψη συγκέντρωσης, ταχυκαρδίες, αυξημένη όρεξη για φαγητό, προβλήματα με τα νύχια το δέρμα και τα μαλλιά, προβλήματα καρδιάς, ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου, και έντονη δυσφορία και μη ανοχή στη ζέστη.

Υποθυρεοειδισμός

(συχνότερος) Είναι η ιατρική ορολογία όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει λιγότερες ορμόνες από το φυσιολογικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα χειροτερεύουν όσο περνάει ο χρόνος. Η έλλειψη αυτών των βασικών ορμονών οδηγούν σε εξάντληση, μελαγχολία και κακοδιαθεσία, παχυσαρκία, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκή ατονία, απώλεια μαλλιών, προβλήματα στα νύχια και κακή ποιότητα δέρματος, προβλήματα στην καρδιά, προβλήματα στη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης, και έντονη δυσφορία και μη ανοχή στο κρύο.

Χασιμότο (Hashimoto)

Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση. Αποτελεί μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όπου στέλνει αντισώματα στο θυρεοειδή για να του επιτεθούν! Μεσομακροπρόθεσμα ο θυρεοειδής αδένας εξασθενεί και παύει να λειτουργεί σωστά. Στους περισσότερους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό ανιχνεύονται τέτοιου τύπου αντισώματα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο να αλλάξει ο ασθενείς ριζικά τη διατροφή του, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να μειώσει τις φλεγμονές που είναι διάσπαρτες στο σώμα του.
Ο θυρεοειδής ενεργοποιείται από μηνύματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλο (υποθάλαμο) καθώς η υπόφυση δίνει σήμα να ξεκινήσει η παραγωγή ορμονών ή να σταματήσει αντίστοιχα. Όταν μπλοκάρονται αυτά τα σήματα ή είναι λανθασμένα πολλά αλυσιδωτά προβλήματα υγείας μπορούν να ανακύψουν.

Συχνές αιτίες δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς

 • Έλλειψη ιωδίου ή άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών
 • Νόσος Γκρέϊβς. Αποτελεί μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί την υπερπαραγωγή ορμονών (Τ3 και Τ4) και συχνά παρατηρείται βρογχοκήλη
 • Νόσος του Πλάμερ (Plummer’s disease) Είναι η εμφάνιση καλοήθη όγκων (οζιδίων) που αυτόνομα  ευθύνονται για την υπερπαραγωγή ορμονών.
 • Η εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στο θυρεοειδή.
 • Η θυρεοειδίτιδα είναι φλεγμονή που προκαλεί την υπερπαραγωγή ορμονών στο σύστημα.
 • Στρεσσογόνες καταστάσεις: σωματικά, ψυχικά ή και συναισθηματικά προβλήματα ή διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία του αδένα.
 • Περιβαλλοντικές τοξίνες και η γενικότερη τοξίνωση του σώματος ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Βλάβες στο θυρεοειδή αδένα μπορεί να επηρεάσουν τόσο τους ενήλικες όσο τα παιδιά, ακόμη και τα βρέφη! Όλα τα νεογέννητα πλέον εξετάζονται σε πρώιμο στάδιο για εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς καθώς αυτό προλαμβάνει τυχόν νοητικές διαταραχές.
Οι συνθετικές ορμόνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο αποτελούν σε σειρά την 4η σε υψηλότερες πωλήσεις κατηγορία συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην Αμερική. Οι συνθετικές ορμόνες μπορούν να επαναφέρουν πλήρως τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ωστόσο πολλοί ασθενείς καταφεύγουν πολύ αργά στη χρήση συνθετικών ορμονών, όταν πλέον ο θυρεοειδής έχει πάψει να λειτουργεί. Σε κάθε περίπτωση το γνωμικό του καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις είναι το καλύτερο για αυτό το τόσο σημαντικό ζωτικό όργανο του σώματος.

Οι 5 καλύτερες τροφές / σύμμαχοι του θυρεοειδή

 1. Χόρτα θαλάσσης και θαλασσινά (κρίταμα, γαρίδες, χτένια, στρείδια και οστρακόδερμα)
 2. Γιαούρτι παραδοσιακό, αυγά (με τον κρόκο), ώριμα τυριά (Ελληνικά παραδοσιακά)
 3. COCONUT OIL
 4. Κόκκινα μύτριλα (cranberries) καθώς και ο χυμός τους
 5. Ψητά πατατοδέρματα

Επειδή δε μπορείτε όμως να τρώτε καθημερινά χόρτα θαλάσσης και θαλασσινα η Healthia σας προτίνει το ALKALINEA που περιέχει το πατενταρισμένο Seagreens ® food approved seaweed (Ascophyllum nodosum and Fucus vesiculosus).

Και επειδή δε μπορούμε τα τρώμε 3 μεδίδες γιαούρτι την ημέρα η Healthia σας προτίνει μια κάψουλα ALPHA PROBIOTICA που ισοδυναμεί με 8 κουπάκια φρέσκο γιαούρτι!

Οι 5 χειρότερες τροφές / εχθροί του θυρεοειδή

 1. Προϊόντα σόγιας
 2. Ραφιναρισμένα δημητριακά και σπόροι που περιέχουν γλουτένη
 3. Αναψυκτικά (πάσης φύσεως), αλκοόλ και μεγάλες ποσότητες καφέ.
 4. Υδρογονωμένα έλαια (καλό είναι να αποφεύγετε όλων των ειδών τα fast food που είναι γεμάτα με αυτά)
 5. Επεξεργασμένη ζάχαρη, σιρόπια γλυκόζης υψηλής φρουκτόζης (HFCS)

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για αυτοάνοσα νοσήματα όπως το Χασιμότο που προκαλούν σοβαρές βλάβες στο θυρεοειδή και οδηγούν στον υποθυρεοειδισμό. Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων χρειάζεται ριζική αλλαγή στη διατροφή και το lifestyle αφού πρώτα προηγηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να μη διορθώσει πλήρως τη ζημιά που έχει υποστεί ο αδένας αλλά σίγουρα θα κατευνάσει τα συμπτώματα και θα καθυστερήσει την επιδείνωση της κατάστασης του οργάνου.

Οι σωστές επιλογές στη διατροφή και το lifestyle δε θα ωφελήσουν μόνο το θυρεοειδή. Όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος είναι με κάποιο τρόπο αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα. Οι σωστές επιλογές στην καθημερινότητά μας χαρίζουν συνολικά καλύτερη υγεία και ευεξία. Διαφορά που όλοι μπορούμε να αισθανθούμε.

Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα