fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΗ 4η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως

Η 4η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως

Ηταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου.

H 4η Ιουλίου 2023, ημέρα Τρίτη, ήταν η θερμότερη ημέρα στη Γη τουλάχιστον από το 1979, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φτάνει τους 62,92 βαθμούς Φαρενάιτ (17,18 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με στοιχεία από τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Ηταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου. Το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2016.

Κατά την Τρίτη 4 Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Oρισμένοι επιστήμονες εκτιμούν μάλιστα ότι η 4η Ιουλίου μπορεί να ήταν μια από τις πιο ζεστές ημέρες στη Γη εδώ και περίπου 125.000 χρόνια, λόγω του συνδυασμού της κλιματικής αλλαγής, της επιστροφής του φαινομένου El Niño και της έναρξης του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 57 εκατομμύρια άνθρωποι εκτέθηκαν σε επικίνδυνη ζέστη σύμφωνα με τον ανιχνευτή ακραίων θερμοκρασιών της Washington Post. Την ίδια στιγμή, στην Κίνα συνεχίζεται ο καύσωνας, η Ανταρκτική είναι πιο ζεστή από ό,τι συνήθως και οι θερμοκρασίες στη βόρεια Αφρική έφτασαν τους 38 βαθμούς Κελσίου, ανέφερε το Reuters.

Στην Ευρώπη, όπου η μέση θερμοκρασία αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, η Ισπανία καταγράφει ρεκόρ ζέστης και ανησυχεί για επανάληψη του περσινού καύσωνα.

Κατά το τρέχον έτος έχουν ήδη σημειωθεί έντονα κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες-ρεκόρ να σημειώνονται από το Πουέρτο Ρίκο μέχρι τη Σιβηρία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον πασιφανείς και δεν θα υποχωρήσουν έως ότου υπάρξει ριζική μείωση των εκπομπών ρύπων. «Χωρίς αυστηρότερες περικοπές των εκπομπών, οι αλλαγές που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή», δήλωσε η Νάταλι Μάχοβαλντ, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. «Η φετινή χρονιά και τα ακραία φαινόμενα που έχουμε μέχρι στιγμής παρατηρήσει αποτελούν προειδοποίηση».

Αν και η μέση θερμοκρασία είχε ξεπεράσει και στο παρελθόν το όριο των 1,5 βαθμών που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για την άνοδο της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει για αρκετές συνεχόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα