fbpx
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ H Ευρώπη θα απαγορεύσει τους λαμπτήρες αλογόνου από την 1η Σεπτεμβρίου

H Ευρώπη θα απαγορεύσει τους λαμπτήρες αλογόνου από την 1η Σεπτεμβρίου

Ύστερα από σχεδόν εξήντα χρόνια που φωτίζουν τους δρόμους και τα σπίτια μας, οι λαμπτήρες αλογόνου αναμένεται να απαγορευθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα αποθέματα που υπάρχουν θα πωληθούν. Αναμένεται συνολική στροφή σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο σε λαμπτήρες LED, που έχουν μικρότερες εκπομπές αερίου και μικρότερο ενεργειακό κόστος, όπως αναφέρει η βιομηχανία, οικολόγοι ακτιβιστές και οι ειδικοί.

Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες αλογόνου και η σταδιακή εξάλειψη των λαμπτήρων αλογόνου αναμένεται να προκαλέσει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15 εκατ. τόνους ετησίως, μια ποσότητα που αντιστοιχεί με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Πορτογαλία σε ετήσια βάση.

Η εταιρία Philips υπολογίζει πως για τον καταναλωτή η αλλαγή αυτή θα σημαίνει μια εξοικονόμηση χρημάτων ως και 130 ευρώ το χρόνο, καθώς οι λαμπτήρες LED διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν σαφώς λιγότερη ενέργεια.

Όμως για τον Τζόναθαν Μπούλοκ, εκπρόσωπο για θέματα ενέργειας του κόμματος της ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), «η απόπειρα της Ε.Ε. να απαγορεύσει τους λαμπτήρες αλογόνου είναι λάθος γιατί οι καταναλωτές θα έχουν οικονομική ζημιά και είναι πάντα οι φτωχότεροι που υποφέρουν από αυτές τις πολιτικές.

Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την δυνατότητα επιλογής και το τι λαμπτήρα θα επιλέξει κανείς δεν μπορεί να επιβάλλεται από την Ε.Ε».

Όμως, μιας και παρόμοιες απαγορεύσεις επεκτείνονται σε όλο τον πλανήτη -από την Αυστραλία ως την Καλιφόρνια- κάθε λύση που θα δοθεί στη Βρετανία μετά το Brexit θα βασίζεται σε κινέζικους λαμπτήρες, οι οποίοι πολλές φορές είναι ανεπαρκείς και μπορεί να ανεβάσουν ως και 100 ευρώ το χρόνο ένα μέσο λογαριασμό ρεύματος, όπως δείχνουν μελέτες.

Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι φθηνότεροι αλλά έχουν μέσο χρόνο ζωής περίπου δύο χρόνια, ενώ οι λαμπτήρες LED περίπου 15 με 20 χρόνια.

Άλλωστε, αν σκεφτεί κανείς πως ο φωτισμός κτιρίων χρησιμοποιεί περίπου το 15% της ενεργειακής κατανάλωσης παγκοσμίως, περισσότερο από ότι η αεροπορία και η ναυτιλία μαζί, γίνεται σαφές το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Έλλιοτ Γουίτινγκτον, διευθυντής της οργάνωσης του Πρίγκιπα της Ουαλίας που κάνει καμπάνια υπέρ της απαγόρευσης των λαμπτήρων αλογόνου δηλώνει: «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να επιδρά στην κλιματική αλλαγή, χωρίς να κάνουμε κάτι. Απαγορεύεις πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια και η ζημιογόνα χρήση ενέργειας είναι επικίνδυνη για όλους μας στο τέλος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας για έβδομη συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των...

Τα νέα έργα που προγραμματίζει για το 2023 ο Δήμος Ιωαννιτών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2023. Το πρόγραμμα εκτός από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής υπερψήφισαν...

Η διαρκής ενεργειακή – και όχι μόνο – κρίση της Ευρώπης

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Φαινομενικά τα πράγματα δείχνουν καλύτερα σε σχέση με ορισμένες αρχικές προβλέψεις. Το φυσικό αέριο παραλαβής στην αρχή...

Έρευνα για τις εκλογές στις Περιφέρειες – Η εικόνα στην Ήπειρο

Σκληρή μάχη θα δοθεί στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας .Τα στοιχεία της έρευνας του digital poll της εταιρείας GOOD Affairs που δημοσιεύει ο AIRETOS.GR...