Την άποψη ό,τι το πιο δύσκολα διαχειρίσιμο και ανησυχητικό τμήμα της άρσης των περιορισμών είναι το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι εξέφρασε ο Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων για τον κορωνοϊό, μίλησε για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να «αφουγκραζόμαστε» την επιδημία.
Ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6, ότι «συνήθως λέμε δύο γενεές της επιδημίας, η οποία είναι γύρω στις 14 μέρες και μεταξύ αυτών των γενεών μπορεί να υπάρχουν πιο μικρά μέτρα, αλλά μεταξύ των άλλων μέτρων αυτό που συστήνεται γενικά και από τον ΠΟΥ είναι να υπάρχουν 14 μέρες».
Πρόσθεσε δε, ότι έχουν γίνει συστάσεις, οι οποίες λειτουργούν περισσότερο ως guidelines, παρά ως δεσμευτικές ημερομηνίες, κι επειδή η χαλάρωση πρέπει να γίνεται σταδιακά μπορεί ενδιάμεσα να υπάρχουν πιο μικρές χαλαρώσεις. Υπάρχει και αυτό το σενάριο, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Σε ερώτηση αν τον τρομάζει το άνοιγμα των συνόρων και οι τουρίστες που θα έρθουν από περίεργες χώρες ή από χώρες που επλήγησαν βαριά, ο καθηγητής απάντησε πως πρέπει να σκεφτούμε όλα τα πιθανά σενάρια, όπως αυτό ενός δεύτερου πανδημικού κύματος μέσα στο καλοκαίρι και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε με τόσο τουρισμό. «Χρειάζεται να υπάρχει σχέδιο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. «Πρέπει να έχουμε ένα back up plan».
Σχολιάζοντας, τέλος, το κλίμα που επικρατεί με την επερχόμενη χαλάρωση, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως η λογική της χαλάρωσης είναι να προσέχει ο κόσμος πολύ, ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα και πιθανότητα να αποτύχει η χαλάρωση. Συνοψίζοντας, ο καθηγητής ανέφερε πως η « ραχοκοκαλιά» είναι το γεγονός ότι ο κόσμος πια έχει μάθει να συμπεριφέρεται, να έχει μία κοινωνική απόσταση και να τηρεί τα μέτρα.