fbpx
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Γιατί η ευγνωμοσύνη είναι τόσο σημαντική

Γιατί η ευγνωμοσύνη είναι τόσο σημαντική

Ευγνωμοσύνη: η εκτίμηση όλων όσων μας έχουν δοθεί…. Όλα αυτά τα μικρά ή μεγάλα καθημερινά πράγματα τα οποία δεν τα δημιουργήσαμε μόνοι μας… Μας δόθηκαν….. και εμείς τώρα οφείλουμε να τα δούμε πρώτα, να τα προσέξουμε, να τα εκτιμήσουμε….. Η αξία που θα τους δώσουμε καθορίζει την ευημερία μας!

Το μυαλό μας έχει την τάση να σκέφτεται αρνητικά, χρειαζόμαστε την ευγνωμοσύνη για να προλάβουμε την αρνητικότητα –  αυτό το σκοτεινό σύννεφο που σκεπάζει τη ζωή μας!

Η ευγνωμοσύνη ενισχύει τον εσωτερικό μας έλεγχο δημιουργεί αισθήματα γαλήνης, αρμονίας, ασφάλειας και έτσι οι αρνητικοί εξωτερικοί παράγοντες δεν μας αγγίζουν σε βάθος!

Η ευγνωμοσύνη αποκαθιστά την ειρήνη του μυαλού. Οι αρνητικές σκέψεις παίρνουν διάφορες μορφές, άλλες φορές έχουν την μορφή της ανησυχίας, την αυτοκριτικής, της κρίσης και της περιφρόνησης για τους ανθρώπους γύρω μας… Όποια μορφή όμως και να παίρνουν οι αρνητικές σκέψεις, μας παραλύουν!

Ο τρόπος που αντιδρούμε στον κόσμο είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, όπως τον έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας. Αυτός ο εσωτερικός κόσμος επηρεάζει και δίνει χρώμα στον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα.

Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να καταστρέψουν οτιδήποτε θετικό γύρω μας!

Τότε η πιο απλή σκέψη θα ήταν: «Ωραία θα αντικαταστήσω τις αρνητικές σκέψεις  με θετικές!» Δυστυχώς όμως δεν είναι εφικτό αυτό! Οι θετικές σκέψεις δεν έχουν την ίδια δύναμη και εξουσία που έχουν οι αρνητικές σκέψεις.

Από την αρχή της ζωής μας μαθαίνουμε ότι ζούμε σε ένα κόσμο άδικο, με πολλές απειλές, φόβους και μαθαίνουμε ότι η ζωή είναι μια ατελείωτη μάχη! Πως μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το χάος? Ανησυχώντας! Σωστά διαβάσατε, η ανησυχία είναι η άμυνα, ένα αίσθημα ελέγχου! Αυτό το αίσθημα ελέγχου μας οδηγεί σε διάφορα αρνητικά σενάρια για τις πιθανές εκβάσεις ενός θέματος, πιστεύοντας τελικά ότι αν προβλέψεις τι θα συμβεί δεν θα συμβεί! Όλη αυτή η αρνητικότητα καταστρέφει την ηρεμία μας!

Το να απολαύσουμε πραγματικά τη ζωή μας είναι μια πολυτέλεια που πολλές φορές δεν μπορούμε να αντέξουμε!

Οι θετικές σκέψεις από μόνες τους δεν φτάνουν, χρειάζεται κάτι πιο ισχυρό, κάτι που αλλάζει τη προοπτική μας από απλή επιβίωση σε κάτι ανώτερο σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Ο καλύτερος τρόπος να ελευθερώσουμε τον εαυτό μας πραγματικά είναι με ευγνωμοσύνη!

Για ποια πράγματα μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες;

Για απλά καθημερινά πράγματα για πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα! Προσωπικά μπορώ να σας αναφέρω κάποια ενδεικτικά για τα οποία αισθάνομαι πραγματικά ευγνωμοσύνη!

  • Υγεία! Καλή λειτουργία του σώματός και του μυαλού.
  • Φαγητό και ρούχα.
  • Οικογένεια και φίλους που μπορούμε να μιλήσουμε και μας αγαπούν.
  • Αέρα, ήλιο, θάλασσα.
  • Παιδιά
  • Κατοικίδιο
  • Μια Ανατολή του Ηλίου
  • Ένα σουφλέ σοκολάτας

Εσείς για ποια πράγματα θα αισθανόσασταν ευγνωμοσύνη;

Δεν έχω συναντήσει κάποιον που αν σκεφτεί δεν θα βρει κάτι για το οποίο να αισθάνεται ευγνωμοσύνη. Συνήθως είναι κάτι καλό το οποίο δεν το έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας. Είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί για μας, κάτι παραπάνω από εμάς. Ένα ουράνιο τόξο για παράδειγμα, ένας πίνακας ζωγραφικής ή μια μουσική!

Η καρδιά αισθάνεται κάτι που το μυαλό αρνείται να αναγνωρίσει!

Η ευγνωμοσύνη δεν θα έρθει περιμένοντας. Πρέπει να μάθουμε να την δημιουργούμε. Να δημιουργήσουμε ευγνωμοσύνη είναι μια ικανότητα και όπως όλες οι ικανότητες χρειάζεται πρακτική και εξάσκηση ακόμη και όταν πιστεύουμε ότι δεν έχει νόημα να το κάνουμε.

Για την εξάσκηση της δημιουργίας ευγνωμοσύνης υπάρχουν εργαλεία, τεχνικές και μέθοδοι που ανακαλύπτουν όλο αυτό το μεγαλείο της  προοπτικής, της ανεκτίμητης ικανότητας να βιώνουμε τη ζωή ως θετική, άσχετα με το τι συμβαίνει στο παρόν!

Πάλλα Κωνσταντία, Κοινωνιολόγος, Life & Βusiness Coach, Trainer & Public Speaker, Μέλος της International Coach Federation (ICF Global) και της  International Coach Federation Greece Chapter (ICF Greece Chapter).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Π.Ε. Άρτας:Για το έτος 2023 τα έργα που θα υλοποιήσει ανέρχονται στα 2 εκ. ευρώ.

Ένας σημαντικός αριθμός τεχνικών έργων εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πρόκειται για έργα που αφορούν κυρίως: έργα συντήρησης οδικού δικτύου αντιπλημμυρικά έργα καθαρισμοί στραγγιστικού-αρδευτικού δικτύου ανάδειξη...

Στις 2 Απριλίου το 2nd Acheron Health Run

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη των αγώνων δρόμου 2nd Acheron Health Run, που οργανώνει ο Δήμος Πάργας και η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης (ΕΕΕΔ) Καναλακίου. Η...

Συνάντηση Δημάρχου Νικολάου Σκουφά με εκπροσώπους της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής

Τον Δήμο Νικολάου Σκουφά επισκέφτηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριος Μιχάλης Σταυριανουδάκης και η συντονίστρια ενημέρωσης και πληροφόρησης, κυρία Κατερίνα Πατσογιάννη. Τους δύο εκπροσώπους...

Στις 17 Μαΐου η πρώτη πτήση Ιωάννινα-Τελ Αβίβ

Την Τετάρτη 17 Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση της Aegean, Γιάννενα-Τελ Αβίβ, στις 22.55. Θα είναι η επιστροφή της πρώτης πτήσης από το...