fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΓιάννενα: Αποδέκτης λυμάτων παραμένει η Παμβώτιδα

Γιάννενα: Αποδέκτης λυμάτων παραμένει η Παμβώτιδα

Ευθείες βολές για πλημμελείς ελέγχους και αδράνεια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.

Η παρατεταμένη ανομβρία ανέδειξε, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, τις αιτίες ρύπανσης της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς από τη μία πλευρά δεν είχαμε εμφάνιση του πράσινου στρώματος στην επιφάνεια των νερών, αλλά από την άλλη η υποχώρηση των νερών ανέδειξε μια μάζα λάσπης από λύματα στην περιοχή μεταξύ Αμφιθέας και Λογγάδων.

Σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε, τα δύο αυτά γεγονότα, αποδεικνύουν πως υπάρχει μία παροχέτευση λυμάτων στην Παμβώτιδα, η οποία γίνεται πιο έντονη την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Αυτά τα λύματα, όπως είπε, είναι που δημιουργούν το πράσινο στρώμα στην επιφάνεια, το οποίο δεν είναι μόνο αντιαισθητικό, αλλά αναδύεται και μια έντονη, δυσάρεστη μυρωδιά.

«Ρίχνονται λύματα από πολλούς στη λίμνη. Στην περιοχή του Πόρου, υπάρχουν αυτές τις μέρες μάζες λυμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά, γεγονός που διαπίστωσαν και όσοι έτρεξαν στον Γύρο της Λίμνης, καθώς μετά τη Μονή της Ντουραχάνης υπήρχε μια δυσάρεστη μυρωδιά, παρά τις προσπάθειες της περιφέρειας τις τελευταίες ημέρες να διοχετεύσει νερό από τις πηγές Μιτσικελίου.

«Φαίνεται καθαρά ότι δε σεβόμαστε τη λίμνη και, όταν βρέχει, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία, αυτά που έχουν συγκεντρώσει σε παράνομες δεξαμενές, να τα διοχετεύουν στη λίμνη και μετά όλοι μαζί να λένε ότι αυτό είναι πλαγκτόν», συνέχισε ο περιφερειάρχης, κάνοντας, όμως, λόγω και για βλάβες στο αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να καταλήγουν λύματα στην Παμβώτιδα.

«ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ»Ο κ. Καχριμάνης επέρριψε ευθύνες στη ΔΕΥΑΙ για τη συνεχιζόμενη ρύπανση της λίμνης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιτέλους, αυτοί που διαχειρίζονται θέματα που αφορούν λύματα, να ασχοληθούν σοβαρά».

Η αναφορά αυτή του περιφερειάρχη σχετιζόταν κυρίως με το ότι δε γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι για παράνομες συνδέσεις, αλλά και δεν υπάρχει πίεση να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις σε σημεία που έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην περίπτωση της λεωφόρου Γ. Παπανδρέου, χωρίς να είναι η μοναδική.

«Δεν μπορεί όλη η Παπανδρέου να έχει αποχετευτικό και να μη συνδέονται», τόνισε, ενώ κάλεσε τη ΔΕΥΑΙ να προχωρήσει μόνη τις στις συνδέσεις και να βεβαιώσει στην Εφορία τα ποσά για όσους αρνούνται να τα καταβάλουν.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει από την πλευρά της ΔΕΥΑΙ μια προσπάθεια να βάλει τέλος στις «αμαρτίες» ετών, με τη διοίκηση να έχει ετοιμάσει έναν φάκελο με όσους αρνούνται να συνδεθούν και να απευθύνεται στον Εισαγγελέα.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΕΤΩΝΤο μεγαλύτερο, ίσως, ζήτημα, είναι η αδράνεια να γίνουν άμεσα οι συνδέσεις σε περιοχές που το αποχετευτικό δίκτυο έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή του Περάματος, που πρόσφατα απασχόλησε την επικαιρότητα, κυρίως, όμως, λόγω της οικονομικής διάστασης του ζητήματος.

Στα… ψιλά πέρασε, ωστόσο, πως σε μια περιοχή που το αποχετευτικό δίκτυο ολοκληρώθηκε πριν μία δεκαετία, ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις, που δεν έχουν συνδεθεί.

Και επειδή το να αδειάζουν τα λύματα με βυτία, όπως γίνεται σε περιοχές που δεν έχουν αποχετευτικό, είναι οικονομικά ασύμφορο, το πιθανότερο είναι αυτά να καταλήγουν ανεπεξέργαστα στη λίμνη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Νησί, όπου μετά από περιπέτειες ετών, ολοκληρώθηκε πριν δύο χρόνια το αποχετευτικό, αλλά σήμερα οι συνδέσεις έχουν προχωρήσει μόνο κατά το ήμισυ.

Και φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμη παραλίμνιοι οικισμοί, όπως Λογγάδες, Βασιλική κ.ά., που το αποχετευτικό δίκτυο είναι μόνο σε επίπεδο μελετών και απαιτούνται σημαντικά κονδύλια για να προχωρήσει.

Ο δήμος κινείται για την εξεύρεση χρηματοδότησης από την πολιτεία, παράλληλα με την αναβάθμιση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, προσπάθεια που στηρίζει και η περιφέρεια, με τον κ. Καχριμάνη να τονίζει πως πρέπει να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑΣτο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφόρηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν πρόκειται να προωθηθεί άμεσα, καθώς στην ουσία έχει ακυρωθεί η δυνατότητα υπογραφής, λόγω του χρόνου που παρήλθε από τη διαδικασία διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση, θα πρέπει να συνταχθεί νέο και να ακολουθηθεί νέα διαδικασία διαβούλευσης, κάτι που επί του περιεχομένου μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία, αλλά σίγουρα θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο.

«Επί της ουσίας, και η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών έχουν κάνει κοινές προτάσεις για το Π.Δ. της λίμνης. Κάθε νέα συζήτηση είναι σαν να λέμε ότι συζητάμε για να συζητάμε. Όταν έχουμε καταλήξει ότι αυτό πρέπει να είναι το Π.Δ., εφόσον υπογραφεί, αυτό πρέπει να είναι. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες», σχολίασε ο κ. Καχριμάνης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα