fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓια ποια επαγγέλματα καταργείται η αργία της Κυριακής

Για ποια επαγγέλματα καταργείται η αργία της Κυριακής

Eπιπλέον κλάδοι και δραστηριότητες προστίθενται στη λίστα των επαγγελμάτων που οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται τις Κυριακές και  τις ημέρες αργίας, όπως προβλέπεται σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, οι κλάδοι- επαγγέλματα που θα προστεθούν στην υπάρχουσα λίστα αφορούν: την παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, εφοδιαστική αλυσίδα (“logistics”), κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων, κέντρα δεδομένων (“data centers”), ψηφιοποίηση έγχαρτου αρχείου, παροχή υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος.

Ακόμη θα προβλέπεται απασχόληση την Κυριακή και τις ημέρες αργίας σε περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, σε περιπτώσεις συντήρησης κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων και σε περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.

 

Σύμφωνα με την διάταξη του νομοσχεδίου τα επαγγέλματα που θα προστεθούν είναι τα εξής:

 1. Παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών στους καταναλωτές που έχουν παραγγελθεί εξ αποστάσεως, τηλεφωνικά ή από ηλεκτρονικό κατάστημα υπεραγορών (super market) και κάθε άλλου εμπορικού καταστήματος, ως κέντρο διανομής και παράδοσης θεωρούνται και το φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και οι αποθήκες του.
 2. εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων .
 3. κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
 4. κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
 5. ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου
 6. παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών
 7. παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος

Ακόμη απασχόληση την Κυριακή και τις αργίες προβλέπεται:

 1. σε περιπτώσεις διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων
 2. σε περιπτώσεις νομίμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών, προσωπικού μηχανογράφησης και γραμματείας και κάθε άλλου εργαζομένου αναγκαίου για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών.
 3. σε περιπτώσεις συντήρησης κτηρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών,
 4. σε περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.

Τα επαγγέλματα που ήδη εξαιρούνται οι εργαζόμενοι τους από την υποχρεωτική ανάπαυση την Κυριακή και τις αργίες είναι τα εξής:

 1. Μεταφοράς προσώπων ή πραγμάτων παντός είδους, ως και των μετ’ αυτών συνδεομένων εργασιών αποστολής, πρακτορεύσεως, φορτώσεως και εκφορτώσεως.
 2. Επισκευής και συντηρήσεως μεταφορικών μέσων και των αντιστοίχων τμημάτων βιομηχανικών κατασκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, θαλάσσης ή αέρος, συνεργείων συγκολλήσεως ελαστικών (βουλκανιζατέρ), πρατηρίων διανομής πετρελαιοειδών και ελαίων δι’ αυτοκίνητα και χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων (γκαράζ), εξαιρέσει των εργασιών πλυσίματος και γρασαρίσματος.
 3. Παραγωγής μετασχηματισμού και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, φωταερίου, ατμού ή ατομικής ενεργείας.
 4. Τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνίας, τηλεοράσεως και λήψεως κινηματογραφικών ταινιών.
 5. Δημοσίων και Ψυχαγωγικών θεαμάτων και κέντρων διασκεδάσεως, δημοσίων παιγνίων και των μετ’ αυτών συνδεομένων εργασιών, πρακτορείων λαχείων, πρακτορείων εφημερίδων, παντός είδους εκθέσεων, μουσείων ως και επί συναυλιών, αθλητικών αγώνων, ιπποδρομιών, αθλητικών σωματείων, γραφείων ταξιδίων και Λεσχών παντός είδους.
 6. Εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, μπαρ, καφενείων, γαλακτοπωλείων, κυλικείων και συναφών καταστημάτων.
 7. Ανθοπωλείων.
 8. Λουτρών.
 9. Ξενοδοχείων.
 10. Ιατρείων, κλινικών, νοσοκομείων και υγειονομικών ιδρυμάτων εν γένει, ως και ιατρών και υγειονομικών εν γένει υπαλλήλων.
 11. Γραφείων Κηδειών, νεκροταφείων και νεκροτομείων.
 12. Περιπτέρων και των εξομοιουμένων καταστημάτων κατά τας διατάξεις του α.ν. 1424/1949 και ν. 2805/1954, πεταλωτηρίων, φωτογραφείων και στιλβωτηρίων.
 13. Αμιγών καταστημάτων λιανικής πωλήσεως ξηρών καρπών.
 14. Μη ημερησίων εφημερίδων και περιοδικών.
 15. Κέντρων διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πωλήσεως

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα