fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓια ποιους οδικούς άξονες έχουν παραγγείλει κορδέλες στην κυβέρνηση

Για ποιους οδικούς άξονες έχουν παραγγείλει κορδέλες στην κυβέρνηση

Με παραδόσεις οδικών αξόνων και κόψιμο κορδελών, ανά την Ελλάδα, προσπαθεί η κυβέρνηση να καταπολεμήσει το σύνδρομο Μαυρογιαλούρου (“θα σας… εξαφανίσομεν”). Όχι άδικα, καθώς, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οδικά έργα “εξαφανίστηκαν”, οι κατασκευαστικές εργασίες ανεστάλησαν ως αποτέλεσμα της διακοπής χρηματοδότησης στην οποία είχαν οδηγήσει οι αλυσιτελείς διαπραγματεύσεις Βαρουφάκη.

Πιο κοντά η Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη

Πάντως, χθες, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δόθηκε στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Μαλιακός-Κλειδί (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου), δηλαδή τμήμα που αντιστοιχεί στο 5% του συνολικού οδικού άξονα.

Πρόκειται για το νέο τμήμα, μήκους 24,7 χλμ. (από τον Ευαγγελισμό στην Λάρισα μέχρι την Σκοτίνα στην Πιερία), του οποίου η ολοκλήρωση έδωσε στην Ελλάδα την τέταρτη θέση, πανευρωπαϊκά, βάσει του αριθμού, των, εν λειτουργία, σηράγγων με μήκος μεγαλύτερο από 500 μέτρα. Μάλιστα, από το νέο τμήμα, που παραδόθηκε, 11 χλμ. αντιστοιχούν σε τρεις σήραγγες, με την Τ2 (μεσαία), που έχει μήκος 6 χλμ., να είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

Όπως ανέφερε η Ρουμάνα Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, η αποπεράτωση της εθνικής οδού αποτελεί Ηράκλειο άθλο που “πέτυχε η Ελλάδα χάρη και στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Το ταξίδι καθίσταται πιο ασφαλές από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη, με τις δύο πόλεις να έρχονται πιο κοντά αλλά και πιο κοντά στην Ευρώπη” όπως τόνισε.

Η μετάβαση με το αυτοκίνητο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί σε 4 ώρες και 15 λεπτά, με τον οδικό άξονα, μήκους 230 χλμ., να εκτείνεται από τις Ράχες Φθιώτιδας μέχρι το Κλειδί στην Ημαθία.

Ακολουθεί η Ολυμπία Οδός

Η… παραγγελία νέας κορδέλας αφορά τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα- Κόρινθος-Πάτρα (Ολυμπία Οδός), ο οποίος, σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, ο κ. Τσίπρας, θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο δρόμος θα είναι λειτουργικός, ενώ τέλη καλοκαιριού-αρχές Φθινοπώρου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή σε τέσσερα σημεία (Δερβένι, Καμάρες, Αραχωβίτικα, ανισόπεδος κόμβος Ρίου), συνολικού μήκους 9 χλμ.

Το έργο θα διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη σήραγγα στην Ελλάδα, μήκους 4 χλμ., με τις δύο μεγαλύτερες να είναι οι σήραγγες Δρίσκου στην Εγνατία μήκους 4,5 χλμ και Τεμπών Τ2 μήκους 6 χλμ.

Στην περιοχή αυτή κατασκευάζεται και η μεγαλύτερη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 4 χιλιομέτρων, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα (οι δύο μεγαλύτερες είναι οι σήραγγες Δρίσκου στην Εγνατία μήκους 4,5 χλμ και Τεμπών Τ2 μήκους 6 χλμ.).

Η ταυτόχρονη κατασκευή και ανάπτυξη σε όλο το μήκος -όχι τμηματικά- σε συνθήκες παράλληλης κυκλοφορίας, η διέλευση κοντά σε κατοικημένες περιοχές, το απότομο ανάγλυφο (τεκτονικά ρήγματα, κίνδυνος κατολισθήσεων, στενότητα χώρου κα.) και η παράλληλη κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής από την ΕΡΓΟΣΕ έχουν ενισχύσει κατακόρυφα τον βαθμό δυσκολίας του οδικού άξονα.

Ακολουθούν Ιόνια Οδός και Ε-65

Τη σκυτάλη των εγκαινίων θα πάρουν, μετά το Πάσχα, η Ιόνια Οδός που θα συρρικνώσει την απόσταση Αντίρριο – Ιωάννινα από τρεισήμισι ώρες σήμερα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  Ταυτόχρονα, η απόσταση Αθήνα – Ιωάννινα από 5 ώρες και 30 λεπτά θα μειωθεί σε περίπου 4 ώρες σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Κόρινθος – Πάτρα.

Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος θα είναι έτοιμος λειτουργικά, αλλά κατασκευαστικά, επιμέρους τμήματά του, θα ολοκληρωθούν τέλη καλοκαιριού.

Στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65), στην κυκλοφορία θα παραδοθούν το τμήμα από την Ξυνιάδα έως τα Τρίκαλα (78,67 χλμ) και η συνδετήρια οδός του ανισόπεδου κόμβου (Α/Κ) Ξυνιάδας έως την υφιστάμενη εθνική οδό, με την κατασκευαστική ολοκλήρωση των τμημάτων αυτών να προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2017.

Το νότιο άκρο του αυτοκινητοδρόμου από την Λαμία έως την Ξυνιάδα (μήκους 32χλμ), όπως και το βόρειο άκρο από τα Τρίκαλα έως την Εγνατία, ανήκουν στα αναβαλλόμενα τμήματα, δηλαδή θα παραδοθούν με ορίζοντα το 2020, όπως προβλέπει η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα