fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓερμανία: Η νέα γενιά “ανέστησε” τον Ηπειρώτικο Σύλλογο του Βούπερταλ

Γερμανία: Η νέα γενιά “ανέστησε” τον Ηπειρώτικο Σύλλογο του Βούπερταλ

Η ιστορία του Ηπειρώτικου Συλλόγου του Βούπερταλ. Πως τα νέα παιδιά κατάφεραν να επαναλειτουργήσουν τον Σύλλογο. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των χορευτικών. Συνέντευξη από τον πρόεδρο του Συλλόγου.

Το τελευταίο διάστημα λαμβάναμε συνεχώς ενημερώσεις από τον Ηπειρώτικο σύλλογο Wuppertal για εκδηλώσεις και διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται. Αυτή τη φορά, όμως, σηκώσαμε το ακουστικό και καλέσαμε το νούμερο του Συλλόγου. Στην άλλη πλευρά της γραμμής, μια φιλική φωνή μας καλωσόρισε και χωρίς να χάνουμε χρόνο αρχίσαμε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση αναλύοντας όλα όσα συνέβησαν από την ίδρυση του Συλλόγου, το 1986, έως σήμερα.

Ο Ανδρέας Ιωάννου, ο πρόεδρος του συλλόγου, από τον Μάιο του 2015, έχει μπει σε μία επίπονη αλλά και επίμονη διαδικασία, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε ο σύλλογος μέσα από μία ομαδική δουλειά να αποκτήσει μία πιο σύγχρονη και πιο «καθαρή» μορφή, η οποία θα ταιριάζει στην σημερινή εποχή, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των μελών του, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο Βούπερταλ.12185568_10206309418669354_489225418136084119_o

Η 30 χρόνων ιστορία του Συλλόγου

Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Wuppertal, ιδρύθηκε το 1986 από την ανάγκη των Ηπειρωτών κατοίκων της πόλης να ανταμώνουν και να θυμούνται στιγμές, ήθη και έθιμα από την πατρογονική γη. Ο σύλλογος πέρασε από πολλά κύματα τα επόμενα χρόνια που κάποια από αυτά τον δυνάμωναν αλλά και κάποια άλλα τον αποδυνάμωναν.Δυστυχώς όμως, μετά το 2004 ατόνησε τόσο, που πλέον σταμάτησε η λειτουργία του.

HSW 2016

Το νέο “αίμα” του Συλλόγου

Η νέα γενιά, όμως, είναι αυτή που δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους και το Μάιο του 2015 κατάφερε να επαναλειτουργήσει έναν από τους πιο αγαπημένους Συλλόγους του Βούπερταλ. Όλοι μαζί, ενωμένοι, αναθεώρησαν το καταστατικό, έφτιαξαν καινούργια σφραγίδα και τακτοποιήσαν όλες τις εκκρεμότητες που μέχρι τότε ταλάνιζαν το Σύλλογο. Όλοι μαζί, επίσης, τάχθηκαν υπέρ της περιφρούρησης της «καθαρότητας» του Συλλόγου και της σωστής λειτουργίας των οργάνων του. Και μάλιστα δεν έχουν διστάσει μέχρι και να απορρίψουν αιτήσεις κάποιων υποψηφίων μελών προκείμενου η προσπάθεια αυτή να συνεχίσει να έχει καθαρά συλλογικό χαρακτήρα.

HSW 2016

Ο Σύλλογος από τις αρχές του 2016 διαθέτει βεστιάριο με παραδοσιακές στολές της Ηπείρου.

Σήμερα, 17 μήνες μετά, ο Ηπειρώτικος Σύλλογος έχει 182 εγγεγραμμένα μέλη και όλα δείχνουν ότι το νούμερο αυτό έχει ανοδική πορεία. Τα 5 χορευτικά τμήματα που υπάρχουν είναι έτοιμα να υποδεχθούν μέλη από 3 (!) έως 103 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χορευτικά τμήματα διδάσκουν τους χορούς 4 χοροδιδάσκαλοι με εθελοντική προσφορά. Μιλάμε, λοιπόν, για μια αμιγώς εθελοντική προσπάθεια και δράση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι 72 επιχειρηματίες έχουν πλαισιώσει το Σύλλογο και συμβάλλουν στην οικονομική του συντήρηση και όχι μόνο.

HSW 2016

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Ηπειρώτικου Συλλόγου Βούπερταλ

Οι συναντήσεις των χορευτικών γίνονται σε χώρους που παραχωρεί αφιλοκερδώς το γνωστό ελληνικό Club της πόλης ‘3D’. Εκεί λοιπόν, κάθε Σαββατοκύριακο μεσημεράκι μυρίζει Ήπειρος. «Ο χορός, όμως, δεν ανήκει σε μία περιοχή της Ελλάδας μας, ανήκει και έχει πολυχρωμία από ολόκληρη την πατρίδα» αναφέρει ο κ. Ιωάννου για να μας εξηγήσει ότι σε όλα τα χορευτικά τμήματα διδάσκονται εκτός από ηπειρώτικοι και χοροί από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου έχει ως εξής:

  1. Από τις 14:00 έως τις 15:00 οι λιλιπούτιοι Ηπειρώτες (ηλικίας 3-7 ετών) κάνουν τα πρώτα τους χορευτικά βήματα.
  2. Από τις 15:00 έως τις 16:30 σειρά έχουν τα παιδιά από 8 έως 18+ ετών.

HSW 2016

Τα ίδια τμήματα λειτουργούν με την ίδια σειρά και την Κυριακή για τα παιδιά που δεν έχουν χρόνο το Σάββατο, αλλά με κάποιες αλλαγές στις ώρες.

  1. Από τις 12:30 έως τις 13:15 λειτουργεί το πρώτο τμήμα
  2. Από τις 13:15 έως τις 14:30 το δεύτερο τμήμα
  3. Από τις 15:00 έως τις 16:30 λαμβάνουν χώρα χορευτικά για ενήλικες που αγαπούν τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.

HSW 2016

Φυσικά, η πατρίδα δεν έχει μόνο χορούς να αναδείξει, έχει ιστορία, πολιτισμό, τέχνες, γράμματα. Θεματικές ενότητες που χρόνια τώρα έμεναν στην αφάνεια και που ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Βούπερταλ θέλει να τις αναδείξει παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του.

Η επόμενη εκδήλωση διοργανώνεται στις 29 Οκτωβρίου 2016 στο “3D Club” με θέμα την “28η Οκτωβρίου 1940”.

HSW 2016

Με την ελπίδα ότι, ο Ελληνισμός θα σταματήσει να διχάζεται και να δημιουργεί διαμάχες μεταξύ του, ότι όλοι έχουν να δώσουν κάτι καλύτερο προς όλους αρκεί να είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν τα λάθη αλλά και τα σωστά που θα γίνουν σε κάθε προσπάθεια, ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Wuppertal δηλώνει παρόν, για όλους και προς όλους τους Έλληνες.

«Το Allesgr.de ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν την γνώμη τους μέσα από την ιστοσελίδα του. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική, την αγγλική ή τη γερμανική γλώσσα, να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.»
- Advertisement -

Τελευταία Νέα