fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΦίδι ένας απρόσκλητος επισκέπτης.Τρόποι αντιμετώπισης

Φίδι ένας απρόσκλητος επισκέπτης.Τρόποι αντιμετώπισης

Τα περισσότερα φίδια είναι αβλαβή και πολλά από αυτά που… δαγκώνουν δεν είναι δηλητηριώδη. Στις περιπτώσεις αυτές, συνήθως αφήνουν σημάδια που σχηματίζουν ..ημικύκλιο στο σημείο δαγκώματος, που θυμίζουν λίγο το σχήμα του χαμόγελου.

Όλα τα φίδια δαγκώνουν.. εάν φοβηθούν ή αιφνιδιαστούν.

Το δάγκωμα από φίδι χρειάζεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Τα Δόντια Των επικίνδυνων Φιδιών αφήνουν ένα ή δύο χαρακτηριστικά σημεία με λίγη απόσταση μεταξύ τους στο σημείο του δαγκώματος.

Ο (κατάλληλος) αντιοφικός ορός μπορεί να σώσει τη ζωή του θύματος.

Τα σημεία και συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά από δάγκωμα φιδιού εξαρτώνται από το είδος , την ποσότητα δηλητηρίου που εισάγει στο σώμα του θύματος, την ηλικία και την γενική κατάσταση της υγείας του θύματος.

Συμπτώματα, στο σημείο του δαγκώματος…Αιμορραγία

Πόνο

Πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος που μπορεί να επεκταθεί…

Αίσθηση καύσου στο δέρμα…

Αποχρωματισμό του δέρματος…

Νέκρωση του δέρματος και ιστών στην περιοχή του δαγκώματος ..Διαταραχές της όρασης, ο ασθενής βλέπει θαμπά ή συσκοτισμένα

Ζαλάδα…Γενικευμένη αδυναμία..

Αναγούλες και εμετοί

Διάρροια

Υπερβολική εφίδρωση..

Ταχυπαλμία..

Αυξημένη δίψα

Πυρετό

Μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα

Λιποθυμία

Σπασμούς..Δυσκολίες αναπνοής…

Πτώση βλεφάρων…

Πτώση αρτηριακής πίεσης..

ΠαραλυσίαΚαταπληξία,

Πονοκέφαλοι

Υπερβολική σιαλόρροια

Δυσκολίες ομιλίας…

Πρήξιμο της γλώσσας και του λαιμού…

Πόνος στο στομάχι ή αλλού στην κοιλιά..

Μετά από το δάγκωμα , είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης

Το θύμα να παραμένει ήρεμο. Χρειάζεται να του δίνεται καθησυχαστική ψυχολογική στήριξη και κουράγιο …

Να περιορίζονται όσο το δυνατό περισσότερο οι κινήσεις του θύματος. Ετσι δεν διαχέεται  το δηλητηρίο. Εάν είναι δυνατόν, να τοποθετείται  νάρθηκας, για καλύτερο περιορισμό των κινήσεων, και για διατήρηση του σημείου του δαγκώματος σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο της καρδίας, με στόχο τη μείωση ροής του δηλητηρίου.

Αμεση μεταφορά σε Κεντρο υγείας….Ιδίως εάν στην περιοχή του δαγκώματος, αρχίζει να εμφανίζεται πρήξιμο ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι και η ιατρική περίθαλψη καθίσταται επείγουσα.

Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή, διότι τα νεκρά φίδια μπορούν να δαγκώσουν λόγω αντανακλαστικών, που παραμένουν ακόμη και ώρες μετά από τη θανάτωση τους.
Να αφαιρούνται ρούχα, δαχτυλίδια ή κοσμήματα που δυνατόν να συσφίγγουν την περιοχή του δαγκώματος.
Να μη γίνεται οποιαδήποτε τομή με μαχαίρι ή λεπίδα γύρω την περιοχή που έγινε το δάγκωμα του φιδιού, ούτε προσπάθεια αναρρόφησης με συσκευή ή με το στόμα του δηλητηρίου από το σημείο εισδοχής, όπως επίσης να αποφεύγεται να γίνεται δέσιμο με σύσφιξη του μέλους που υπέστη την επίθεση από το φίδι. Επίσης να αποφεύγεται η τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων στο σημείο δαγκώματος.


 Να παρακολουθούνται και να καταγράφονται τα ζωτικά σημεία του ασθενούς, όπως ο σφυγμός, οι κτύποι της καρδίας ανά λεπτό, η αναπνοή, ο αριθμός των αναπνοών ανά λεπτό, η πίεση, το χρώμα του ασθενούς, το χρώμα και η κατάσταση στην περιοχή του δαγκώματος και η θερμοκρασία.
Να μη χορηγούνται οποιαδήποτε φάρμακα και να αποφεύγεται να δίνεται οτιδήποτε από το στόμα στον ασθενή.Μετά την επείγουσα μεταφορά του ασθενούς σε νοσοκομείο, Εάν Έχει Αναγνωριστεί Το Είδος Του Φιδιού, Μπορεί Να Χορηγηθεί Ο Αντίστοιχος Ειδικός Αντιοφικός Ορός. Ο αντιοφικός ορός βοηθά στην εξουδετέρωση των δράσεων του δηλητηρίου του φιδιού όταν απειλείται η ζωή του ασθενούς ή όταν υπάρχει κίνδυνος για ένα μέλος του σώματος.

Η χορήγηση αντιοφικού ορού μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως αλλεργικές αντιδράσεις ή αναφυλαξία και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.


Χρειάζεται να γίνεται εμβολιασμός εναντίον του τετάνου εάν ο ασθενής δεν είναι καλυμμένος από πρόσφατο προηγούμενο εμβολιασμό.


 Οταν έχουμε..μια σοβαρή κλινική εικόνα που περιλαμβάνει ταχυκαρδία, δυσκολίες αναπνοής, σοβαρό πρήξιμο, πτώση της αρτηριακής πίεσης, εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία ή καταπληξία (σοκ), χρειάζεται υποστηρικτική θεραπεία (

Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση υγρών από το στόμα ή ενδοφλεβίως, αντιβιοτικά.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:Μεγάλη προσοχή στις κινήσεις ή αποφυγή τους σε χώρους στους οποίους είναι δυνατόν να κρύβονται φίδια, όπως κάτω από βράχους, σωρούς ξύλων ή κορμών δέντρων, σε άγρια βλάστηση και δάση ή κοντά σε νερό. Να μη χρησιμοποιούνται τα χέρια για μετακίνηση αντικειμένων που πιθανόν να κρύβουν φίδια.
Ενδυμασία με μακριά παντελόνια και μπότες στο περπάτημα σε χώρους που μπορεί να υπάρχουν φίδια, χωρίς να φαίνονται, όπως σε περιοχές με ψηλά χόρτα ή άλλη βλάστηση που εμποδίζουν την ορατότητα. Η χρήση ενός μακριού μπαστουνιού ή άλλης ράβδου, για χτυπήματα στο έδαφος, μπροστά από εκεί που κάποιος πρόκειται να πατήσει, μπορεί να προειδοποιήσει και να απομακρύνει κάποιο φίδι που υπάρχει, αλλά δεν φαίνεται. Τα φίδια προσπαθούν κάθε φορά που μπορούν να απομακρύνονται από τους ανθρώπους.


 Εάν δείτε φίδι απομακρυνθείτε. Πολλά δαγκώματα φιδιών γίνονται όταν τα θύματα δοκιμάζουν να περιεργαστούν, να ενοχλήσουν ή να προκαλέσουν κάποιο φίδι.
Δεν είμαστε περίεργοι με τα …κάθε είδους φίδια ( πραγματικά και μεταφορικά…) Δεν το αγγίζουμε ακόμη και …νεκρό.

 

- Advertisement -

Τελευταία Νέα