Λιγότερο από δύο 24ωρα μας χωρίζουν από την έλευση του Φεβρουαρίου και ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το κλίμα στο οικονομικό πεδίο. Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει την καθοδική της πορεία συμπαρασύροντας τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και «ελαφρύνοντας» σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό από τις επιδοτήσεις. Από την άλλη, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται με ανάλογη πορεία να ακολουθούν το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο τα καύσιμα όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ο πληθωρισμός μπορεί να επιβραδύνεται όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, με την πρώτη συνεδρίαση του 2023 να πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη οπότε και να αναμένεται να ανακοινώσει (με βάση και τις δηλώσεις από αρκετούς ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες) μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων, την πέμπτη κατά σειρά, κατά 0,5%.
Εντός της εβδομάδας εκτιμάται ότι το υπουργείο Ενέργειας θα ανακοινώσει το ύψος των επιδοτήσεων στο ρεύμα για το Φεβρουάριο. Η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου είχε ως αποτέλεσμα τα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι να είναι πολύ χαμηλότερα (μειωμένα κατά 60%) σε σχέση με τον Ιανουάριο, επιστρέφοντας κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Δεδομένου ότι στόχος παραμένει το κόστος της κιλοβατώρας να διατηρηθεί στα επίπεδα των 16-17 ευρώ περιορίζει σημαντικά το κόστος των επιδοτήσεων χωρίς να αποκλείεται να είναι ακόμα και μηδενικές για υψηλές καταναλώσεις ή να ισχύσουν μόνο εφόσον επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας 15%.
Από την άλλη, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται επιβαρύνοντας όλο και περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι στα μέσα Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το market pass προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση και να λάβουν ως ενίσχυση ένα ποσό για αγορές από καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Η σχετική διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου με τα πρώτα ποσά να καταβάλλονται έως τις 3 Μαρτίου. Με ενδιαφέρον αναμένονται από τη Eurostat τα νέα για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στην ευρωζώνη αλλά και κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά την ερχόμενη Τετάρτη.
Στα αρνητικά, η ανοδική πορεία που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, την ώρα μάλιστα που οι θερμοκρασίες πέφτουν αυξάνοντας τις ανάγκες για θέρμανση και μειώνοντας τα περιθώρια τα ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Για το μεν πετρέλαιο, η μέση τιμή στη χώρα μας κυμαίνεται στο 1,3 ευρώ το λίτρο από 1,12 ευρώ το λίτρο πριν από ένα μήνα. Δεδομένου της συνεχιζόμενης ανοδικής πορείας της τιμής του μπρεντ η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο. Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, τότε εκτιμάται ότι η τιμή του πετρελαίου στην Ελλάδα θα κινούνταν ακόμα υψηλότερα.
Στον τομέα των καυσίμων, μέσα σε ένα μήνα η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά περίπου 4% στα 1,91 ευρώ το λίτρο από 1,82 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 1,3% στα 1,81 ευρώ το λίτρο από 1,79 ευρώ το λίτρο στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το παζλ θα συμπληρωθεί την Πέμτπη 2 Φεβρουαρίου οπότε και θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει μία ακόμα αύξηση του επιτοκίου, κατά 0,5%. Άλλωστε από το Δεκέμβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ είχε προϊδεάσει ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει και φτάσει στο στόχο που έχει τεθεί που είναι το 2%.