Ένα μεγάλο κύκλωμα που προωθούσε στην ελληνική αγορά POS τα οποία εκκαθάριζαν τις συναλλαγές εκτός Ελλάδος εξάρθρωσε η Οικονομική Aστυνομία. Εχουν ήδη γίνει 23 συλλήψεις ενώ κατασχέθηκαν 164 τερματικά POS εξωτερικού με τα οποία «παρακάμπτονταν» capital controls και Εφορία.
Τα τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία το οποίο είχε έδρα το Λουξεμβούργο ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.
Οπως ανακοίνωσαν από κοινού ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Μανόλης Πλουμής συνελήφθησαν 23 άτομα ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού. Το πελατολόγιο βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η οποία τώρα θα διενεργήσει ελέγχους σε κάθε μία από αυτές για να διαπιστώσει αν συντρέχουν, όπως φαίνεται, και λόγοι φοροδιαφυγής.
Η εταιρία που διακινούσε μέσω Βουλγαρίας τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών φέρει την επωνυμία «My POS». Οπως διευκρινίστηκε στην συνέντευξη Τύπου οι επιχειρηματίες, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, που τα είχαν προμηθευτεί, είχαν τη δυνατότητα μέσω αυτών να παρακάμπτουν τα capital controls.
Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ το μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ το μήνα. Επίσης καθώς τα μηχανήματα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα οι κάτοχοι τους έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής καθώς καθίσταται αδύνατον ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών απο την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Στο πρώτο στάδιο του ελέγχου που υλοποιήθηκε από 1 έως 3 Αυγούστου 2016 από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε επιχειρήσεις στο Καματερό, στις Αχαρνές και στην Κόρινθο που διέθεταν στην ελληνική αγορά τα συγκεκριμένα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στην επιχείρηση στο Καματερό βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 88 τερματικά μηχανήματα καθώς και πελατολόγιο από το οποίο προέκυπτε η πώληση 1.195 μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που ασχολούνται κυρίως με τουριστικές δραστηριότητες και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Στην επιχείρηση που έγινε στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 τερματικά μηχανήματα ενώ από το πελατολόγιο της επιχείρησης στην Κόρινθο διαπιστώθηκε η πώληση 60 μηχανημάτων σε αντίστοιχο αριθμό επιχειρήσεων.
Το δεύτερο στάδιο της επιχείρησης υλοποιήθηκε 4 κα 5 Αυγούστου με ταυτόχρονες δράσεις μεικτών συνεργείων ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και της Οικονομικής Αστυνομίας σε τουριστικές περιοχές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο Κρήτης και Σάμο.
Σε όλες τις περιπτώσεις σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επείγουσες ρυθμίσεις για τα capital controls ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς.
Πηγή: www.euro2day.gr