fbpx
ΑρχικήΥΓΕΙΑΕξαπλώνεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Ανακοίνωση του Παγκόσμιου...

Εξαπλώνεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία εκφράζει έντονες ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις από τον ιό παρουσιάζουν έξαρση στη νότια και κεντρική Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί την τελευταία τετραετία.

Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, η έξαρση του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η περίοδος μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη ξεκίνησε φέτος αρκετά νωρίς, ενώ συνήθως διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας, λειτούργησαν ευνοϊκά για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών, προσθέτει ο ΠΟΥ.

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (περίοδος αναφοράς έως και τις 16 Αυγούστου) προκύπτει ότι οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν φτάσει τις 401 και έχουν οδηγήσει σε 22 θανάτους.

Οι χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον ιό είναι:

  • Η Σερβία (126 κρούσματα)
  • Η Ιταλία (123 κρούσματα)
  • Η Ελλάδα (75 κρούσματα)
  • Η Ουγγαρία (39 κρούσματα)
  • Η Ρουμανία (31 κρούσματα)

Σε όλες τις παραπάνω χώρες έχουν καταγραφεί ξεσπάσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο παρελθόν. Ωστόσο ο ΠΟΥ εκτιμά πως είναι ιδιαίτερα πιθανή η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου και σε άλλες χώρες και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Να σημειωθεί πως επί του παρόντος δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα μέτρα προστασίας που προτείνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνουν τον περιορισμό των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών (το σούρουπο και το βράδυ), τη χρήση ανοιχτόχρωμου ρουχισμού με μακριά μανίκια και μπατζάκια, τη χρήση εντομοαπωθητικών που περιέχουν DEET, καθώς και την απομάκρυνση του λιμνάζοντος νερού από γλάστρες, πισίνες κ.λπ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Σε 39 δήμους, έναντι 10 πέρυσι, έχει καταγραφεί η εμφάνιση μολυσμένων από τον ιό του Δυτικού Νείλου κουνουπιών. Στον «χάρτη» επικινδυνότητας περιλαμβάνονται πλέον άλλοι έξι δήμοι, μεταξύ των οποίων αυτοί της Καλλιθέας , του Αιγάλεω και του Πειραιά.

Η περιοχή στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, όπως σημειώνει η Καθημερινή, παραμένει αυτή της Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με τον «χάρτη» που συνέταξε η ειδική ομάδα εργασίας της επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση των τροπικών κρουσμάτων του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται:

– από το Λεκανοπέδιο οι δήμοι Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ηλιουπόλεως, 2ο δημοτικό διαμέρισμα Αθήνας, Καλλιθέας, Ηρακλείου, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Ωρωπού, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Τροιζηνίας-Μεθάνων, Περάματος και Πειραιώς

– από τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης οι δήμοι Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκού και Παύλου Μελά

Κρούσματα έχουν δηλωθεί και από τους δήμους Λουτρακίου, Χαλκίδας, Τανάγρας, Θηβαίων, Αλίαρτου, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Πέλλας, Σκύδρας, Παιονίας, Κομοτηνής, Κασσάνδρας και Μυλοποτάμου.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από το τέλος του περασμένου Μαϊου, που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, έχουν επιβεβαιωθεί 77 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 5 ήταν θανατηφόρα.

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα