fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΕρωτήσεις «παγίδα» σε συνέντευξη για δουλειά και πώς να απαντήσετε

Ερωτήσεις «παγίδα» σε συνέντευξη για δουλειά και πώς να απαντήσετε

Πόσες φορές έχετε πάει σε μια συνέντευξη για δουλειά, όντας πλήρως προετοιμασμένος, και την έχετε «πατήσει» σε μια δύσκολη και… ύπουλη ερώτηση.

Αν και εσείς έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση και δεν θέλετε να την «ξαναπατήσετε», σας παρουσιάζουμε τα όσα αποκάλυψαν 6 υπεύθυνοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους αυτές που ακολουθούν είναι οι συνηθέστερες παγίδες (ερωτήσεις και ατάκες) που «στήνονται» κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης για δουλειά και προκειμένου η επιχείρηση να σιγουρευτεί ότι… όντως είμαστε κατάλληλοι για τη θέση, ανεξαρτήτως πτυχίων και λοιπών προσόντων.

«Μίλησε μου για “σένα»

Το πρόβλημα: Οι περισσότεροι υποψήφιοι για ένα πόστο βρίσκουν αυτή την ερώτηση από υπερβολική έως αφόρητη, λέει η Michele Mavi, διευθύντρια ανάπτυξης περιεχομένου και εκπαιδεύτρια στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού του πρακτορείου «Atrium Staffing». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ακριβώς επειδή είναι μία πολύ γενική και ανοιχτή ερώτηση, οι υποψήφιοι έχουν την τάση να μιλούν για τον εαυτό τους ως επαγγελματίες μόνο. Και τίποτα άλλο»

Η λύση: Το μυστικό εδώ είναι να χαλαρώσετε και να μιλήσετε για τις εμπειρίες σας, για τα διάφορα πόστα από τα οποία περάσατε, για τις δουλειές που αγαπήσατε και κάνατε με επιτυχία. «Προετοιμάστε μία ωραία ιστορία από την επαγγελματική σας διαδρομή με αρχή, μέση και τέλος», λέει η Mavi και προσθέτει: «Μην κρύψετε τον ενθουσιασμό σας για την ευκαιρία που ανοίγετε μπροστά σας». Εντάξτε τον στην ιστορία σας.

«Γιατί θέλεις να δουλέψεις μαζί μας;»

(Καλά, σε καιρό κρίσης η πραγματική απάντηση θα έβγαζε από τα ρούχα του τον εργοδότη, αλλά ας μείνουμε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας)   Το πρόβλημα: Μία συνηθισμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα ήταν το να κολακεύσουμε την εταιρεία. «Θα ήθελα να δουλέψω εδώ, γιατί αυτή η εταιρεία είναι ηγέτης στον τομέα της και θέλω να δουλέψω με τους κορυφαίους σ” αυτόν τον χώρο». Απαπα. Ξεχάστε το. Σύμφωνα με τον Matt Doucette, «κυνηγό ταλέντων» του Monster.com, χίλιες φορές να πείτε την αλήθεια. «Ψάχνω δουλειά. Και είμαι καλός σ” αυτό που κάνω».

Η λύση: Μία ακόμη καλύτερη απάντηση σ” αυτή την ερώτηση είναι το να εκθέσετε, με απλά λόγια, χωρίς στόμφο και περιττές κολακείες, το πόσο σας εκφράζει αυτή η δουλειά και πόσο συνδεδεμένοι νιώθετε με τον στόχο της εταιρείας. Μέχρι εκεί, χωρίς μεγαλοστομίες και λοιπές φούσκες.

«Γιατί ενδιαφέρεσαι γι” αυτή τη θέση;»

Το πρόβλημα: Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται σε αυτή την ερώτηση, είναι ότι ο υποψήφιος απαντά έχοντας κατά νου το πόσο αυτή η θέση για την οποία έφτασε μέχρι εκεί εξυπηρετεί το πλάνο καριέρας του. Το προσωπικό του πλάνο. Όχι το συνολικό.

Η λύση: Σύμφωνα με τη Mavi, η ιδανική απάντηση εδώ είναι αυτή που βάζει «μπροστά» το όραμα της εταιρείας. «Οι άνθρωποι δεν προσλαμβάνονται απλώς για να κάνουν μια δουλειά. Προσλαμβάνονται για να γίνουν κομμάτι του συνόλου μιας επιχείρησης, που έχει στόχους και όνειρα να πραγματοποιήσει. Γι” αυτό, η απάντηση σ” αυτή την ερώτηση πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο πως ο υποψήφιος έρχεται για να προσθέσει αξία σ” αυτά τα όνειρα, προσπαθώντας να τα κάνει αληθινά». Να μια τέλεια απάντηση, λοιπόν και πολύ πολύ έξυπνη ταυτόχρονα: «Στην προηγούμενη μου δουλειά – ή σε αυτή που ακόμη βρίσκομαι – έμαθα πολλά, που μπορώ να εξελίξω εδώ. Πιστεύω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά μαζί σας».

«Γιατί να προσλάβω εσένα ειδικά;» 

Το πρόβλημα: Πέρα από το ότι ως ερώτηση φαντάζει κάπως προσβλητική, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζετε τα προσόντα, όλων εκείνων που μαζί με εσάς διεκδικούν αυτή τη δουλειά. Δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε, αν είστε ο καλύτερος. Οπότε, σίγουρα θα πείτε κάτι που θα φαντάζει είτε ως μεγαλοστομία είτε ως αμηχανία.

Η λύση: Θα ήταν εξαιρετικός ελιγμός, αν απαντούσατε ότι δεν μπορείτε να ξέρετε ποιά είναι τα προσόντα των υπολοίπων και να μιλάτε εξ ονόματος τους. Τώρα, επίσης, είναι η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσετε για τα προσόντα σας εκείνα (επικοινωνιακά χαρίσματα, γενναιοδωρία, ευθυκρισία, multitasking, κ.λπ) που δεν χώρεσαν στο βιογραφικό σημείωμα σας. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι διεκδικούν τη θέση είναι ικανότατοι. Αλλά, επειδή μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω, θα προσθέσω απλώς ότι είμαι εξαιρετικός /-ή στις διαπραγματεύσεις, στο να κρίνω αντικειμενικά συνεργάτες και συναδέλφους και να ισορροπώ σε δύσκολες καταστάσεις, αλλά και στο να διαχειρίζομαι κρίσεις». Να μια ιδανική απάντηση, σε αυτό, λοιπόν!

«Μίλησε μου για κάποιο πρότζεκτ σου που απέτυχε» 

Το πρόβλημα: Να μια ξεκάθαρη ερώτηση – παγίδα, που βασικός στόχος της είναι να σας βάλει στη διαδικασία να κατηγορήσετε κάποιον άλλον για την αποτυχία ενός εγχειρήματος. Ο Tom McGuire, συνιδρυτής και μάνατζερ μίας από της μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού -της «Talent Growth Advisors» – έχει πολλά να πει επ” αυτού.

Η λύση: Το μυστικό είναι στο να γνωρίζετε ότι όλοι αποτυγχάνουν που και που και αυτό θέλει να ακούσει και ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας. «Η ερώτηση έχει σκοπό να εκμαιεύσει το αν μαθαίνετε από τα λάθη σας», λέει ο McGuire. «Η ιδανική απάντηση πρέπει να έχει μέσα τα εξής: να που έκανα λάθος, να τι πήγε στραβά, αλλά και να τι έμαθα απ” όλο αυτό».

«Τι οικονομικές απαιτήσεις έχεις;»

Το πρόβλημα: «Όσοι διεκδικούν με πάθος μία δουλειά, τείνουν να πετάνε εκεί ένα ποσό κι αυτό είναι λάθος», λέει η Jayne Mattson, αντιπρόεδρος της «Keystone Associates».

Η λύση: Μία σχετικά καλή απάντηση για να αποφύγετε ένα σημαντικό λάθος θα ήταν να πείτε ότι δεν γνωρίζετε πολλά για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης, ώστε να έχετε ξεκάθαρη απάντηση για το πόσα να ζητήσετε. «Αν, ωστόσο, πιεστείτε για να δώσετε μια απάντηση, αναφέρετε με πόσα χρήματα αμειβόσασταν στην προηγούμενη δουλειά σας και ρωτήστε στο κατά πόσο αυτό το ποσό ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις της τωρινής θέσης».

«Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μία 5ετία;»

Το πρόβλημα: Πρόκειται για ερώτηση που παγιδεύει τους υποψήφιους. «Αν οι προσδοκίες σας είναι κάπως… άγριες, τύπου “θα ήθελα να γίνω διευθυντής’, ο άλλος θα σας δει σαν απειλή, ακόμη και για τη δική του δουλειά. Αν, πάλι, η απάντηση σας είναι χλιαρή, ο εργοδότης ή ο H/R θα θεωρήσει ότι απέναντι του έχει κάποιον χωρίς όνειρα και φιλοδοξίες», εξηγεί η Tracy Cashman, συνεργάτης της «WinterWyman Executive Search».

Η λύση: Το καλύτερο θα ήταν να δώσετε μία απάντηση… ενωτική. Πώς βλέπετε τον εαυτό σας, δηλαδή, σε μια εταιρεία που αναπτύσσεται. «Χρησιμοποιήστε την ερώτηση ως ευκαιρία για να μιλήσετε για… εκείνους. “Οχι για εσάς. Αν έχετε προϋπηρεσία, εξηγήστε ότι μέχρι τώρα είχατε την ευκαιρία να δουλεύετε με παραγωγικούς ανθρώπους και σε εταιρείες που είχαν όραμα και διαρκώς εξελίσσονταν», λέει.

«Θέλεις να ρωτήσεις κάτι; / Έχεις απορίες;»

Το πρόβλημα: Δύσκολη ερώτηση και φέρνει και σε δύσκολη θέση. Αλλά είναι μία σοβαρή ευκαιρία για να «λάμψετε» και να περάσετε με επιτυχία μία αξιολόγηση, που κρίνεται στις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τη Mavi, «το να μην έχεις ερωτήσεις με το πέρας της συνέντευξης μαρτυρά έλλειψη ενδιαφέροντος για τον ρόλο που ίσως σου προσφερθεί στην εταιρεία. Επίσης, φλυαρεί για το πόσο κατάλαβε κάποιος τη διαδικασία της συνέντευξης. Ακόμη χειρότερες είναι οι ερωτήσεις που απαντιούνται μονολεκτικά από τους εργοδότες. Σημαίνει ότι έχουν ήδη αποφασίσει για το πόσο λίγα ξέρετε για την εταιρεία, στην οποία απευθυνθήκατε».

Η λύση: Το καλύτερο θα ήταν να ρωτήσετε κάτι που να μαρτυρά ότι καταλάβατε τη φιλοσοφία της επιχείρησης, αλλά χρειάζεστε και λίγα στοιχεία περισσότερα, αναλόγως την περίπτωση. Ιδανικές είναι και οι ερωτήσεις που αφορούν όσους προηγήθηκαν και δεν τα κατάφεραν σε αυτή τη θέση. Τι έκαναν λάθος; Σε τι δεν υπήρξαν επαρκείς; Αυτές είναι ερωτήσεις που δίνουν το μήνυμα ότι δεν θέλετε να επαναλάβετε λάθη του παρελθόντος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα