fbpx
ΑρχικήΤΑΞΙΔΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΈργα του Μίκη Θεοδωράκη με τις χορωδίες της Καρδιάς του Παιδιού &...

Έργα του Μίκη Θεοδωράκη με τις χορωδίες της Καρδιάς του Παιδιού & της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

Είναι γνωστό σε όλους, πως ο ψυχικός κόσμος του παιδιού είναι πλούσιος, αλλά και δυσανάγνωστος. Πώς μπορεί κανείς να γνωρίσει μια παιδική ψυχή; Πόσο στ’αλήθεια δύσκολο γίνεται αυτό, όταν αφορά ευαίσθητη καρδιά με συγγενική καρδιοπάθεια;

Το έργο της «Καρδιάς του Παιδιού» γίνεται χρόνια τώρα γνωστό, με διαλέξεις μελέτες, εράνους και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνεται την προσεχή Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στο θέατρο Ακροπόλ (19.00) μία μουσική βραδιά αφιερωμένη, από τα παιδιά στο Μίκη Θεοδωράκη.

«Μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στη δοκιμασία του ‘40 – στην πρώτη μου εφηβεία, κλεισμένος στη μοναξιά μου στην Τρίπολη, συνέχισα να γράφω τραγούδια, το ίδιο όπως και προηγουμένως στην Πάτρα και στον Πύργο, με το αναγνωστικό του γυμνασίου και τα βιβλία του πατέρα μου, γεμάτα Σολωμό, Βαλαωρίτη, Παλαμά και άλλους ποιητές μας. Ήταν ένας τρόπος ζωής που μου έγινε βίωμα και συνήθεια, να ζω με την ομορφιά της ποίησης και της μουσικής. Που με θωράκισε και με προφύλαγε να περάσω ακέραιος τη ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ που κράτησε μια ολόκληρη ζωή.

Μέσα στα Παιδικά Τραγούδια μου ξαναβρίσκω τον πυρήνα του μουσικού εαυτού μου. Σε μερικά απ’ αυτά θα βρει κανείς τα «μουσικά μόρια» τους «μουσικούς αρμούς», που μέσα απ’ τα τραγούδια μου, που αργότερα έγιναν γνωστά, βρήκαν άμεση σχέση και απήχηση στον κοινό ακροατή, που είναι ο συνομιλητής μου . Είναι ευτύχημα που μερικά απ’ αυτά τα τραγούδια θα τραγουδηθούν από παιδιά της «Χορωδίας της Καρδιάς του Παιδιού» με τη συμμετοχή της παιδικής Χορωδίας της «Εκπαιδευτικής Αναγέννησης». Είναι σαν να ξαναγυρίζω κι εγώ μαζί τους πίσω, τότε που τα χρώματα είχαν άλλο χρώμα και τ’ ακούσματα άλλο άκουσμα κι εγώ με τα μάτια ορθάνοιχτα, περίμενα τον Παράδεισο να ’ρχεται αγκαλιά με τους αγκαλιασμένους συντροφικά ανθρώπους» σημειώνει ο ίδιος o Μίκης Θεοδωράκης για αυτή την ξεχωριστή βραδιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν συνθέσεις βασισμένες στην ποίηση των: Βασίλη Ρώτα, Χάρη Σακελλαρίου, Μιχαήλ Στασινόπουλου, Νίκου Γκάτσου, Αντιγόνης Μεταξά (Θείας Λένας), Γιώργου Σεφέρη, Brendan Behan σε απόδοση Βασίλη Ρώτα, Κώσυα Χατζόπουλου & Κώστα Βίρβου.

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Στέφανου Καρδιόλακα, πιάνο θα παίξουν οι Μαρίνα Αυγέρη και Δημήτρης Κλειδάς, μπουζούκι ο Κώστας Ζαριδάκης. Συμμετέχουν οι χορωδίες της Καρδιάς του Παιδιού και της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Μιμή Ντενίση.

Λίγα λόγια για την «Καρδιά του Παιδιού»

O Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας, Ενημέρωσης & Βοήθειας καρδιοπαθών παιδιών «Η Καρδιά του Παιδιού» που ιδρύθηκε το 1983, στηρίζει κοινωνικά και οικονομικά τα παιδιά με συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες.

Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό σωματείο, που διαχρονικά ενισχύει τόσο ηθικά όσο και οικονομικά τις οικογένειες τους και τα ίδια τα παιδιά με καρδιοπάθειες, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό του τόπου και την έρευνά του, ενώ βοηθά στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας ώστε τα πάσχοντα παιδιά να κατέχουν τη θέση τους στην κοινωνία.

Από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα έχει συμβάλλει οικονομικά στην αποθεραπεία πάνω από 2.500 παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, ενώ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο φιλικού συστήματος υγείας και πρόνοιας από το οποίο επωφελούνται, το σύνολο των καρδιοπαθών παιδιών στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα