Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και συγκεκριμένα στο όριο ηλικίας για την εξαγορά της. Όπως είπε το ηλικιακό όριο θα μειωθεί από τα 35 έτη στα 33 έτη, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μέτρο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος.
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, το οποίο ρυθμίζει θέματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων και προβλέπει την σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών, ο κ. Βίτσας προανήγγειλε επίσης την κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα δικαιούνται περισσότερου χρόνου αναβολής στράτευσης και οι διακριθέντες επιστήμονες που εργάζονται εντός της χώρας, πέραν των επιστημόνων του εξωτερικού, που γι΄αυτούς ισχύει ήδη.
«Θα υπάρχει ένας κατάλογος ερευνητικών ιδρυμάτων, οι οποίοι είναι σε αντιστοιχία με το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ο Δημόκριτος, όπου τα παιδιά που δουλεύουν εκεί και πιθανώς η δουλειά τους να έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το να δουλεύει κάποιος στο Λονδίνο, να απολαμβάνουν την δυνατότητα μεγαλύτερης αναβολής στράτευσης» σημείωσε, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αποτραπεί «ένα κομμάτι του brain drain».
Ακόμη, ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή, για την κατάθεση τροπολογίας με βάση την οποία θα απονέμεται τιμητικά επιπλέον βαθμός σε αξιωματικούς πολεμικής διαθεσιμότητας που έχουν αναπηρία 100% και άνω. Ειδικώς για το θέμα αυτό, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχουν 14 τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίες εμπίπτουν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.