Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, όταν αγοράζαμε ένα smartphone (και παλιότερα ένα απλό κινητό τηλέφωνο), για να μπορέσουμε να συνδεθούμε στο δίκτυο του παρόχου κινητής τηλεφωνίας μας θα έπρεπε να τοποθετήσουμε στη συσκευή μας μια ειδική κάρτα, την κάρτα SIM, να την ενεργοποιήσουμε και να την ξεκλειδώσουμε με το ΡΙΝ της.
Οι κάρτες SIM δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλά τσιπάκια που επέτρεπαν στους παρόχους να ταυτοποιούν τους χρήστες των υπηρεσιών τους και να τους δίνουν πρόσβαση σε αυτές. Ωστόσο, εδώ και μερικά χρόνια η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει, με την άφιξη της λεγόμενης eSIM.
Τι είναι η e-SIM; Τίποτα περισσότερο από το ίδιο τσιπάκι που υπήρχε και στις κανονικές SIM, αλλά πλέον αντί να έρχεται χωριστά, βρίσκεται ενσωματωμένο στη συσκευή μας (smartphone, tablet, ακόμα και υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και data).
Ήδη, από το 2010 οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να επεκτείνουν τη χρήση της eSIM, αρχικά σε βαριές συσκευές που θα μπορούσαν να συνδεθούν στο δίκτυο κινητής, αλλά στη συνέχεια η νέα αυτή μορφή κάρτας άρχισε να ενσωματώνεται στις μικρές φορητές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως τα smartphones μας.
Το σύνθημα της ευρύτερης χρήσης της eSIM έδωσε η Apple όταν εγκατέστησε το σχετικό τσιπάκι στο iPhone X, συμπεριλαμβάνοντας το σχετικό πακέτο εντολών και διαχείρισης και στο iOS 12.1, ενώ η Google έχει υιοθετήσει την eSIM στη σειρά κινητών Pixel, αρχής γενομένης από το Pixel 2.
Σήμερα, πολλοί κατασκευαστές κινητών προεγκαθιστούν στις συσκευές τους και δυνατότητα eSIM, καθώς προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα: μειώνει το κόστος κατασκευής της συσκευής, αφού πλέον δεν χρειάζεται ειδικός χώρος εγκατάστασης της κάρτας, κάνει τις συσκευές πιο «συμπαγείς» και είναι πιο ευέλικτη από τις παραδοσιακές SIM.
Μάλιστα, η νέα έκδοση του Motorola RAZR δεν διαθέτει δυνατότητα χρήσης παραδοσιακής SIM, αλλά μόνο eSIM, ενώ και άλλοι κατασκευαστές συσκευών ΙοΤ εγκαθιστούν σε αυτές eSIM λογισμικό και hardware.
Από την άλλη, βέβαια, οι πάροχοι που υποστηρίζουν eSIM δεν είναι ακόμα πάρα πολλοί στον κόσμο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η eSIM δεν δείχνει να έχει «πιάσει» ακόμα στην Κίνα, αν και Κινέζοι κατασκευαστές κινητών εγκαθιστούν τη δυνατότητα σε συσκευές τους, κυρίως για εξαγωγές.