fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΈρχεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το open mall Άρτας

Έρχεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το open mall Άρτας

Στην προκήρυξη ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την υλοποίηση ανοιχτού κέντρου εμπορίου (Open mall) στην Άρτα αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα ο Δήμος Αρταίων, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου πριν από λίγες ημέρες. Το έργο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει τον αρχιτεκτονικό κόσμο της χώρας, με δεδομένου ότι λόγω και των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν λόγω κορονοϊού, η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο χώρο έχει περιοριστεί. Εξάλλου, η δημιουργία open mall στην Άρτα αποτελεί έργο προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, ποσό ύψους 1,9 εκατ. ευρώ θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από δημοτικούς πόρους.

Στους νικητές του διαγωνισμού θα απονεμηθούν τρία βραβεία συνολικής αξίας 42,8 χιλ. ευρώ, με το πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο να είναι ύψους 19,2 χιλ. ευρώ, 14,1 χιλ. ευρώ και 9,4 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα. Η αμοιβή που θα λάβει ο ανάδοχος για την εκπόνηση της μελέτης, που αφορά περίπου 20 χιλ. τετραγωνικών μέτρων ελεύθερου χώρου, διαμορφώνεται σε περίπου 305 χιλ. ευρώ (με ΦΠΑ 24%) και απρόβλεπτα 15%. Σημειωτέον ότι το έργο θα κατακυρωθεί στον πρώτο βραβευθέντα, ενώ από τον προϋπολογισμό του θα αφαιρεθεί η αξία του βραβείου.

Το open mall

Το ανοιχτό κέντρο εμπορίου θα υλοποιηθεί στους πεζόδρομους Σκουφά–Γριμπόβου –Παντοκράτορος –Νόρμαν –Σταματελοπούλου –Κασσοπίτρας –Τζανέτου –Μάτσου –Κοσμά Αιτωλού –Καραϊσκάκη –Καραπάνου –Πριοβόλου –Ψαρρών  (σε όλο το μήκος τους) και Κωστή Παλαμά σε μήκος 50 μέτρων στη συμβολή της με την οδό Σκουφά, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά το κέντρο της πόλης της Άρτας.

Open mall ΑρταςΠηγή: Εμπορικός Σύλλογος Άρτας
Πώς σχεδιάζεται να διαμορφωθεί το open mall Άρτας
Open mall ΆρταςΠηγή: Εμπορικός Σύλλογος Άρτας
Πώς σχεδιάζεται να διαμορφωθεί το open mall Άρτας

Όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Τσιρογιάννης, το open mall ήταν μια πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, με πάνω από 200 εμπορικά  καταστήματα της Άρτας να την έχουν προσυπογράψει.

Όπως έχουν μεταδώσει τοπικές ιστοσελίδες της Άρτας, οι παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα αφορούν τη νέα πλακόστρωση όλου του πεζοδρομημένου τμήματος, την τοποθέτηση φυτών και δέντρων, ηλεκτροφωτισμού και υπαίθριων παιχνιδιών. Επίσης, θα κατασκευαστούν δύο σιντριβάνια (ένα στην κεντρική πλατεία και ένα στα Ψαροπλια), ενώ θα πραγματοποιηθεί ανάπλαση στο χώρο δίπλα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας. Επιπλέον, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας, όπως τοποθέτηση υδραυλικών μπαρών στην είσοδο των πεζοδρόμων για την ελεγχόμενη είσοδο οχημάτων στον πεζόδρομο, την προμήθεια κοινόχρηστων ποδηλάτων, την προμήθεια και εγκατάσταση νέου ασύρματου δικτύου και τον διαγωνισμό Αστικής Τέχνης «Art Mall».

Τι είναι τα open mall

Τα ανοικτά κέντρα εμπορίου – «Οpen Mall» αποσκοπούν στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής όψης των κέντρων των πόλεων, μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο. Οι δήμοι σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους σε κοινά σχήματα καταθέτουν κοινή πρόταση που θα αφορά στη δημιουργία ανοικτού κέντρου εμπορίου. Σε περίπτωση που ο εμπορικός σύλλογος δεν συμφωνεί, τότε ο δήμος θα μπορεί να καταθέσει σχετική πρόταση από κοινού με το επιμελητήριο της περιοχής.

Το Open mall Άρτας είναι ένα από τα 59 που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομίας 2014 -2020».

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα