ΑρχικήΥΓΕΙΑΕπιστήμονες προειδοποιούν για την κάνναβη

Επιστήμονες προειδοποιούν για την κάνναβη

Η μαριχουάνα και τα διάφορα προϊόντα κάνναβης είναι νόμιμα σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Ερευνητές προειδοποιούν για επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών της ολοένα δημοφιλέστερης ουσίας.

Το κάπνισμα κάνναβης εξελίσσεται σε αγαπημένη συνήθεια στον ελεύθερο χρόνο πολλών Αμερικανών. Το κατά τα άλλα συντηρητικό Ντένβερ στην πολιτεία του Κολοράντο έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για τους φίλους της κάνναβης, οι οποίοι διασχίζουν την πόλη με λεωφορεία, καπνίζοντας αναπαυτικά το «τσιγαριλίκι» τους. Στο μεταξύ διοργανώνονται ταξίδια κάθε Σαββατοκύριακο, η βιομηχανία της κάνναβης βλέπει τους τζίρους της να αυξάνονται αισθητά και ολόκληροι δήμοι κλείνουν τις οικονομικές τους τρύπες επιτρέποντας την ιδιωτική χρήση.

Η χρήση κάνναβης επιτρέπεται για ιατρικούς σκοπούς σχεδόν στις μισές αμερικανικές πολιτείες. Οκτώ πολιτείες έχουν στο μεταξύ νομιμοποιήσει πλήρως και την ιδιωτική χρήση για τους πολίτες στον ελεύθερό τους χρόνο. Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον η χρήση είναι επίσης νόμιμη, ωστόσο η εμπορική της πώληση απαγορεύεται.

Την ίδια ώρα η παλέτα των βρώσιμων προϊόντων κάνναβης εμπλουτίζεται διαρκώς. Μπορεί να βρει κανείς από σοκολάτα με απίστευτες γευστικές ποικιλίες μέχρι κράκερς κάνναβης με γεύση σκόρδου. Στην Καλιφόρνια, οι κάτοικοι της οποίας είχαν ψηφίσει τον περασμένο Νοέμβριο υπέρ της ελεύθερης χρήσης κάνναβης, υπάρχουν υπηρεσίες διανομής που αναλαμβάνουν την παράδοση των αγαπημένων προϊόντων κάνναβης στο σπίτι. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup το 2016 ένας στους οκτώ ενήλικες Αμερικανούς δήλωσε ότι καταναλώνει κάνναβη, ενώ σχεδόν ένας στους δύο είπε ότι έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.

Περισσότερες επιστημονικές έρευνες για την κάνναβη

Το Άμστερνταμ παραμένει ο απόλυτος προορισμός για τους χρήστες κάνναβης Το Άμστερνταμ παραμένει ο απόλυτος προορισμός για τους χρήστες κάνναβης

Στην Ευρώπη οι επιφυλάξεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιδιωτική χρήση είναι ισχυρότερες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα Ναρκωτικά, το 2015 σε 13 κράτη συνολικά 16,6 εκατομμύρια άτομα νεαρής ηλικίας μεταξύ 15 και 34 ετών είχαν καταναλώσει κάνναβη την χρονιά που πέρασε. Το «προπύργιο» της κάνναβης στην Ευρώπη παραμένει το Άμστερνταμ με τα διάσημα coffee shops. Ξεχωρίζουν επίσης η Τσεχία, όπου επιτρέπεται σχεδόν στον καθένα να καλλιεργεί κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς, η Πορτογαλία και η Βαρκελώνη με τα δημοφιλή κλαμπ κάνναβης.

Κι ενώ η κάνναβη εξαπλώνεται κερδίζοντας ολοένα περισσότερους οπαδούς, επιστήμονες ερευνούν περισσότερο πόσο ασφαλής είναι η χρήση προϊόντων που περιέχουν αυτή την ουσία, αλλά και πώς αυτά τα προϊόντα θα μπορούσα να γίνουν ασφαλέστερα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αξιοσημείωτο είναι ότι τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες η περιεκτικότητα της σχετικής δραστικής ουσίας στα προϊόντα κάνναβης έχει, σύμφωνα με αναλύσεις, κατά μέσο όρο διπλασιαστεί.

Ερευνητές από τη Φιλαδέλφια διαπίστωσαν προσφάτως ότι η χρήση μαριχουάνας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10% και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά 26% συγκριτικά με τους μη χρήστες. Στις διαπιστώσεις αυτές κατέληξε το Einstein Medical Center στη Φιλαδέλφια έπειτα από ανάλυση άνω των δύο εκατομμυρίων κλινικών δεδομένων από ενήλικους αμερικάνους ασθενείς, χωρίς να λάβουν υπόψη τους παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί ερευνητές αφορούν άτομα με προβλήματα υγείας δεν τα καθιστά απολύτως συγκρίσιμα και αξιόπιστα για το σύνολο του πληθυσμού.

Πάντως επιστημονική ομάδα του Kings ‘s Kollege του Λονδίνου εφιστά την προσοχή με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. «Παρότι οι περισσότεροι χρήστες δεν θα εμφανίσουν προβλήματα, είναι σημαντικό τώρα που η χρήση κάνναβης γίνεται ολοένα και πιο ελεύθερη να βρούμε νέους τρόπους ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε πιθανές βλάβες εξαιτίας της κάνναβης», γράφει ο Αμίρ Ενγκλουντ, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Ο συνάδελφός του Τομ Φρίμαν προσθέτει ότι «τα οκτώ τελευταία χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που δέχθηκαν στη Μ. Βρετανία ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της κάνναβης αυξήθηκε πάνω από 50%».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα