fbpx
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Ένας Σταθμός Υγείας δίπλα στον πολίτη

Ένας Σταθμός Υγείας δίπλα στον πολίτη

Δομή που ανήκει στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων και δέχεται εντελώς δωρεάν όλους τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους

Ιδιαίτερος ο ρόλος του Παιδικού Ιατρείου στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών

Εφιαλτικές διαστάσεις τείνει να προσλάβει το φαινόμενο των ανεμβολίαστων παιδιών στη χώρα, δυστυχώς όχι μόνο λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ούτε μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ειδικά η δεύτερη είναι μία σοβαρή αιτία για τον μη εμβολιασμό των παιδιών, ακόμη και των βρεφών και νηπίων, αφού πολλές οικογένειες αδυνατούν να προσέλθουν σε ιδιώτη παιδίατρο όπως φυσικά και να αναλάβουν το κόστος, σύνολο ή μέρος, της προμήθειας του εμβολίου.
Επίσης όμως, για διάφορους λόγους αποφεύγουν να προσέρχονται και στα δημόσια νοσοκομεία. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στην περιοχή των Ιωαννίνων με ολοένα αυξανόμενη ένταση, όμως η λειτουργία μίας δομής που καλύπτει και τον πλήρη εμβολιασμό των παιδιών μέχρι την ηλικία των 18 ετών, παρέχοντας παράλληλα και πλήρη παιδιατρική και ιατρική κάλυψη και στα παιδιά και στις μητέρες, μπορεί να αποτελέσει μία καθοριστική απάντηση στο φαινόμενο.
Ο Σταθμός Προστασίας Μάνας, Παιδιού και Εφήβου, είναι μία δομή που ανήκει στο ΠΕΔΥ Ιωαννίνων και δέχεται εντελώς δωρεάν όλους τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους.
Στο χώρο του που στεγάζεται στην οδό Λουκή Ακρίτα 54 λειτουργούν παιδιατρικό ιατρείο, μαιευτικό ιατρείο, οδοντιατρείο και γραφείο οικογενειακού προγραμματισμού.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο παιδιατρικό ιατρείο, με υπεύθυνη την παιδίατρο Ευθυμία Χαντζιάρα, στο οποίο μπορούν να προσέλθουν όλα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών για να εμβολιαστούν.
Εκτός από τον εμβολιασμό πραγματοποιείται παιδιατρική εξέταση και παρακολούθηση της σωματικής και κινητικής ανάπτυξης των νεογνών, βρεφών, νηπίων και εφήβων, τηρείται το Φύλλο Ιατρικής εξέτασης για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, συμπληρώνεται το δελτίο αυτό και χορηγούνται Βεβαίωσεις Υγείας. Επίσης στο παιδιατρικό ιατρείο παρέχονται οδηγίες για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, της υπερλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
«Δυστυχώς για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση, αλλά και λόγω της άγνοιας για το σταθμό, υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί για τρία και πλέον χρόνια. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών που ανήκουν σε διάφορες κοινωνικές τάξεις και οικογένειες με διαφορετικά εισοδήματα. Είμαστε εδώ για να καλύψουμε και τις ανάγκες του εμβολιασμού αλλά και οτιδήποτε χρειάζεται ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 18 ετών», τόνισε η κα Χαντζιάρα.

Το μαιευτικό ιατρείο
Στον ίδιο χώρο λειτουργεί μαιευτικό ιατρείο, με πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, αλλά και συμβουλευτική κύησης με υπεύθυνο τον Γυναικολόγο Χρήστο Μόσχο.
Ιδιαίτερη μνεία ωστόσο πρέπει να γίνει στην παρεχόμενη υπηρεσία από εξειδικευμένες μαίες στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού, τα οποία ωστόσο μετά από δύο περίπου χρόνια διακόπηκαν το καλοκαίρι για «τεχνικούς» λόγους καθώς με απόφαση της ΥΠΕ οι μαίες διατέθηκαν για να καλυφθούν τα κενά στο ΠΠΓΝΙ….

Το οδοντιατρείο
Στο σταθμό λειτουργεί επίσης προληπτικό οδοντιατρείο για παιδιά ηλικίας έως 14 ετών με υπεύθυνο τον οδοντίατρο Γεώργιο Δάφνη.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εφαρμογή των διαδικασιών πρόληψης στο ιατρείο, ενώ επίκειται και επανεκκίνηση του προγράμματος πρόληψης στα σχολεία. Εκτός του προγράμματος πρόληψης εντάσσονται και θεραπευτικές παροχές όπως:
Καθαρισμός οδοντικής πλάκας και τρυγίας
Τοπική φθορίωση δοντιών
Προληπτικές εμφράξεις μονίμων δοντιών
Αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών
Εμφράξεις μονίμων δοντιών
Τακτικός επανέλεγχος σε εξαμηνιαία βάση

Οικογενειακός προγραμματισμός
Η κα Χαντζιάρα τόνισε πως μία βασική προτεραιότητα και στόχευση του σταθμού και του ΠΕΔΥ είναι η διασύνδεση της δομής με κοινωνικούς λειτουργούς και παιδοψυχιάτρους έτσι ώστε τα παιδιά που κρίνεται ότι χρειάζονται μία περαιτέρω παρακολούθηση συστηματική ή αποσπασματική να παραπέμπονται αρμοδίως, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα.
Στα πλαίσια του προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού πάντως γίνεται ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τον εμβολιασμό κατά του HPV για την υγιεινή των παιδιών και εφήβων καθώς και για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ζωής (άσκηση, σωστή διατροφή κ.α).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ακόμη στην προώθηση του μητρικού θηλασμού, με το σταθμό να συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού και να ενημερώνει τους πολίτες για τα οφέλη του.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2651033101, 2651059662.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Euroleague, με τον τεχνικό του Ολυμπιακού να αφιερώνει την διάκριση στους συνεργάτες του αλλά και στους Προέδρους της...

Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας: Ανοίγει ξανά για όλους με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις

Στην  τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Άρτας και πλέον από σήμερα αποδίδεται προς χρήση σε δημότες, αθλητές και σωματεία. Σήμερα...

Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποίησε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 «Θεατρική Εκδήλωση αφιερωμένη στην ποίηση του...

Αυτά είναι τα πρώτα παιχνίδια που έρχονται στο ανανεωμένο PlayStation Plus

Η Sony δημοσιοποίησε τα πρώτα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα με τα συνδρομητικά πακέτα PlayStation Plus Extra και Premium. Όπως ήδη γνωρίζουμε από τον προηγούμενο μήνα,...