fbpx
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΗΠΕΙΡΟΣ Ένα Μουσείο και δύο Βιβλιοθήκες λειτούργησαν εθελοντές

Ένα Μουσείο και δύο Βιβλιοθήκες λειτούργησαν εθελοντές

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου, με σκοπό την αύξηση του βαθμού ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και της προβολή και ανάδειξη στους επισκέπτεςτης περιοχής των μοναδικών πολιτιστικών και οικολογικών αξιών του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,υλοποίησε με επιτυχία, για 2η συνεχή χρονιά,από τις 8 έως και στις 18 Αυγούστου, Εθελοντικό Πρόγραμμα με τίτλο «Λειτουργία Μουσειακών ή Εκθεσιακών χώρων στην περιοχή του Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου».

Η ανταπόκριση των εθελοντών στο κάλεσμα του Φορέα Διαχείρισης υπήρξε μεγάλη και όπως διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά ο συνδυασμός της εθελοντικής προσφοράς και των εναλλακτικώνδιακοπών στην μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή της χώρας μαςέδρασε καταλυτικά στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού ατόμων κάθε ηλικίας που εκδήλωσαν την επιθυμία να παρέχουν εθελοντική εργασία στους χώρους που θα τους υποδείκνυε ο Φορέας Διαχείρισης.

Δυστυχώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φορέα Διαχείρισης σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα των Δήμων, που περιλαμβάνονται στην προστατευόμενη περιοχή, οδήγησαν στην επιλογή και λειτουργία τριών μόνο χώρων από τους πολλούς που διαθέτει το Εθνικό Πάρκο.

etel mouseio1

Συγκεκριμένα οι εθελοντές απασχολήθηκαν:

⦁ στο Λαογραφικό Μουσείο Σαμαρίνας το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του, σε ένα πολύ όμορφο νέο χώρο στην είσοδο του οικισμού, με αφορμή το Εθελοντικό Πρόγραμμα του Φορέα Διαχείρισης και χάρη στις μακροχρόνιες προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μοράβα», της Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σαμαρίνας.

⦁ στη Βιβλιοθήκη της Σαμαρίνας και

⦁ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενιτίου στο Ζαγόρι

Οι επισκέπτες των τριών χώρων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις αξιόλογες συλλογές που διαθέτει το Μουσείο καθώς και τα σημαντικά και πολυάριθμα βιβλία και συγγράμματα των δύο Βιβλιοθηκών ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης.

Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την συγκεκριμένη δράση ζητώντας την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας του Εθελοντικού Προγράμματος ενώ ο Φορέας Διαχείρισης δημιούργησε ένα μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με τις τοπικές κοινότητες όπου υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα.

Ο Φορέας Διαχείρισης,γνωρίζοντας ότι ο εθελοντισμόςπαρέχει ωφέλειες τόσο για τους εθελοντές, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες και την κοινωνία συνολικά, δεσμεύεται για την διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων και στο μέλλον καιευχαριστεί θερμά, για την άριστη συνεργασία, τους εθελοντές, τους Τοπικούς Συλλόγους της Σαμαρίνας και την Τοπική Κοινότητα που με μεριμνά τους εξασφάλισαν την δωρεάν διαμονή του εθελοντή που απασχολήθηκε στην περιοχή τους, καθώς και τον Δήμο Ζαγορίου και την τοπική κοινωνία του Γρεβενιτίου που βοήθησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του Εθελοντικού Προγράμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Απίστευτα τα κέρδη για την Exxon Mobil το 2022 – Έφτασε τα 59$ δισ.

Κέρδη 59 δισ. δολαρίων είχε η Exxon Mobil το 2022, όπως δήλωσε η εταιρεία, κερδίζοντας πάνω από 6,7 εκατ. δολάρια την ώρα πέρυσι και...

Οι πιο περιζήτητες IT ειδικότητες στο dark web

Η ομάδα Digital Footprint Intelligence της Kaspersky διερεύνησε την αγορά εργασίας του darknet. Μετά την ανάλυση 200.000 αγγελιών απασχόλησης κατά την περίοδο 2020-2022, οι...

Πόσο θα πληρώσετε με τις νέες επιδοτήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος  έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας...

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ασίας-Ευρώπης μέσω Ελλάδας και ο EastMed στις συζητήσεις Δένδια στο Ισραήλ

Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν σφυρηλατήσει μια ανθεκτική εταιρική σχέση σε στρατηγικό επίπεδο, που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα και τις συγκλίνουσες οπτικές σε...