Ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών εξαναγκάζεται να παντρευτεί κάθε επτά δευτερόλεπτα. Κορίτσια ακόμη και 10 ετών υποχρεώνονται να παντρευτούν άντρες πολύ μεγαλύτερους τους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Ινδία και η Σομαλία. Οι εξαναγκαστικοί γάμοι των παιδιών τους στερούν όλα τα βασικά τους δικαιώματα ενώ απειλούν ακόμη και τη ζωή τους.
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσίευσε σήμερα η οργάνωση Save the Children, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού.
Ο γάμος σε τόσο νεαρή ηλικία στερεί από τα κορίτσια την ευκαιρία για μόρφωση, καθώς επίσης αυξάνει τους κινδύνους να υποστούν τραυματισμούς κατά τον τοκετό ή ακόμη και να πεθάνουν, αν κάνουν παιδιά προτού το σώμα τους είναι έτοιμο.
«Ο γάμος παιδιών είναι η αρχή ενός κύκλου μειονεκτημάτων που στερεί από τα κορίτσια βασικά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να μορφωθούν, να αναπτυχθούν και να είναι παιδιά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the Children Χέλε Τόρνινγκ – Σμιτ.
«Τα κορίτσια που παντρεύονται πολύ νωρίς συχνά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού. Μένουν έγκυες και εκτίθενται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, περιλαμβανομένου του ιού HIV», τόνισε η Τόρνινγκ – Σμιτ.
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Και το τελευταίο κορίτσι» βαθμολογεί τις χώρες με βάση την εκπαίδευση, τους παιδικούς γάμους, τις εγκυμοσύνες εφήβων, τους θανάτους στη γέννα και τον αριθμό των γυναικών που κατάφεραν να εκλεγούν στη Βουλή. Το Τσαντ, η Νιγηρία, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και η Σομαλία είναι στο τέλος της λίστας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις, η φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που αφήνουν τα κορίτσια εκτεθειμένα στον γάμο σε πολύ μικρή ηλικία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση πολλές οικογένειες προσφύγων πιστεύουν ότι με το γάμο θα προστατεύσουν τα παιδιά τους από την φτώχεια και την σεξουαλική εκμετάλλευση.
Προσωπικές ιστορίες
Η «Σαχάρ» από τον Λίβανο παντρεύτηκε στα 13 της έναν 20χρονο και τώρα στα 14 της είναι έγκυος δυο μηνών.
«Η ημέρα του γάμου μου φανταζόμουν ότι θα ήταν μια υπέροχη ημέρα, αλλά δεν ήταν. Ήταν στενάχωρα. Νιώθω πραγματικά ευλογημένη που θα αποκτήσω μωρό. Όμως είμαι ένα παιδί που θα μεγαλώσω ένα παιδί» λέει.
Η Ταμρέα από την Αιθιοπία είναι 17 χρονών κι έχει ήδη μια κόρη 5 ετών. «Μου βρήκαν σύζυγο όταν ήμουν 12 ετών. Δεν ήθελα να παντρευτώ σε αυτή την ηλικία, αλλά ο πατέρας μου, μου είπε ότι δεν υπήρχε κανείς για να με φροντίσει, αφού η μητέρα μου δεν ήταν εκεί. Δεν ήμουν ευτυχισμένη, έκλαιγα» διηγείται.
«Όταν έμεινα έγκυος ο σύζυγος μου με εγκατέλειψε. Τώρα που κοιτάζω πίσω έχω ανάμικτα συναισθήματα. Νιώθω θλίψη αλλά μετά από όλα αυτά τα βάσανα, είδα το μωρό μου και ένιωσα ευτυχισμένη. Αλλά νιώθω και τόσο πολύ οργή. Όταν ακούω ότι κάποιο κορίτσι παντρεύεται δίνω συμβουλές. Δεν θέλω καμία κοπέλα να περάσει αυτά που πέρασα εγώ» λέει.
700.000.000 ανήλικες νύφες
Η UNICEF εκτιμά ότι ο αριθμός των γυναικών σε όλο τον κόσμο που παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν φτάνει τα 700 εκατομμύρια, ενώ μία στις τρεις, περίπου 250 εκατομμύρια, παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών.