ΠΡΟΣ : Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΚΟΙΝ.: Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη ,
Βουλευτές Γεώργιο Στύλιο , Όλγα Γεροβασίλη , Χρήστο Γκόκα
Πρόεδρο ΕΣΣΕ Γεώργιο Καρανίκα
Πρόεδρο Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννη Γκολομάζο
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,
Έπειτα απο τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδη για τη λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου με τη μέθοδο «click away», όλοι οι συνάδελφοι είναι εξαγριωμένοι , καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει δυνατότητα εφαρμογής στις τοπικές επιχειρήσεις και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις πώλησης κι εξυπηρέτησης πολλών ειδών.
Πρώτο μέλημα μας είναι η δημόσια υγεία, γι΄αυτό οι συνάδελφοι έμποροι έχουν τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας υπέρ του καταναλωτή και του κοινού για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, παρά τις οικονομικές συνέπειες που έχουν υποστεί .
Από τις ανακοινώσεις του Υπουργού «Ανάπτυξης» προκύπτουν τα εξής ερωτήματα :
• Ο έμπορος θα είναι στο κατάστημά του ή θα πηγαινοέρχεται σε αυτό, όσες φορές δέχεται τηλεφωνικές παραγγελίες ??
• Που θα δει ο πελάτης τα προϊόντα όταν τα περισσότερα καταστήματα δεν έχουν eshop(στην Άρτα 3% των καταστημάτων διαθέτει eshop)??
• Πώς θα διαλέξει χρώμα, μέγεθος, ο πελάτης σε ρούχα και παπούτσια (βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός προϊόντος)??
• Τα καταστήματα που δεν έχουν ασύρματο pos πως θα κάνουν συναλλαγή αφού δεν θα μπορεί ο πελάτης να μπει στο κατάστημα??
• Γιατί υπάρχει όριο εννέα ατόμων (πρόστιμο αν ξεπεραστεί ο αριθμός ) στην ουρά στα εμπορικά καταστήματα και όχι στις τράπεζες??
• Γιατί οι πληρωμές θα γίνονται με κατάθεση στην τράπεζα ή με το pos , και όχι με μετρητά??
• Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κάρτα ή πρόσβαση στις ήδη επιβαρυμένες τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων??
• Όσοι καταναλωτές δεν έχουν κινητό ή δεν γνωρίζουν πως να στείλουν sms , δεν έχουν δικαίωμα στις αγορές προϊόντων??
Τελικά οι εμπορικοί κανόνες στην Ελλάδα βγαίνουν με βάση τις συνθήκες της Αθήνας και τις ανάγκες των πολυκαταστημάτων ?? Γιατί ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει σαν μέτρο για τους εμπορικούς κανόνες , τον συνωστισμό στην Ερμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις φράκαραν οι εταιρίες κουριερ και δεν μπορούσαν να παραδώσουν τα εμπορεύματα των πολυκαταστημάτων, το υπουργείο τους έκανε άλλο ένα δώρο με το όνομα <<click away>>. Τους έδωσε την δυνατότητα να δέχονται τους καταναλωτές στην είσοδο του καταστήματος και να τους παραδίδουν το εμπόρευμα έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει το σύστημα με τις κουριερ.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Ζητάμε άμεσα την κατάργηση του τραγελαφικού click away και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Λόγω όμως των κανόνων της δημόσιας υγείας αλλά και για την μη εξάπλωση του κορονοϊού , προτείνουμε πιο αυστηρά μέτρα για τους καταναλωτές στα καταστήματα όπως ένα άτομο ανά 30τμ.
Όπου τα μέτρα δεν είναι δίκαια, δεν μπορεί να περιμένετε να τηρηθούν. Και όταν οι κυβερνώντες χάνουν την ικανότητα να αφουγκραστούν την άποψη της κοινωνίας, τότε χάνουν και την υπακοή της κοινωνίας. Και μετά θα προσπαθήσουν με την επιβολή κυρώσεων να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά στην κοινωνική έκρηξη.
Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να διαλέξουν με ποιον τρόπο θα πεθάνουν τα μέλη των οικογενειών τους και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές. Από κορωνοϊό ή από φτώχια.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ευσυνείδητος έμπορος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να προσφέρει στην οικογένειά του την καλύτερη ζωή.
Στην προσπάθειά του αυτή δε θα υπολογίσει τους φραγμούς που του θέτουν οι «ειδήμονες», ούτε τους όρους που του βάζουν αυτοί, που χωρίς σωφροσύνη παίρνουν αποφάσεις, χωρίς να λογαριάζουν τις συνέπειες.Αυτοί που κατάφεραν να μετατρέψουν τον πόλεμο κατά του ιού, σε πόλεμο εναντίον τους.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ