fbpx
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΈλληνας στη Βουλγαρία εγκέφαλος υποκλοπών σε συνδρομητικά κανάλια με τζίρο 100 εκατ....

Έλληνας στη Βουλγαρία εγκέφαλος υποκλοπών σε συνδρομητικά κανάλια με τζίρο 100 εκατ. Ευρώ το χρόνο

Μια εξαιρετικά κερδοφόρα κομπίνα είχε στήσει Έλληνας που διέμενε μόνιμα στη Βουλγαρία και υπέκλεπτε το σήμα από τις συνδρομητικές τηλεοράσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Το κύκλωμα που είχε στήσει, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, είχε δίκτυο που διένειμε συνολικά παράνομα συνδρομητικό τηλεοπτικό περιεχόμενο σε περισσότερους από 500.000 τελικούς αποδέκτες οι οποίοι πλήρωναν ποσά που κυμαίνονταν από €10 έως €20 μηνιαίως. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούσε παράνομο τζίρο που ξεπερνά τα που έφτανε έως τα 10 εκατομμύρια ευρώ και άρα σε ετήσια βάση ίσως να ξεπερνούσε και τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το διεθνές κύκλωμα διένεμε παράνομα, σχεδόν 1.200 τηλεοπτικά κανάλια, περιλαμβανομένων μερικών από των πλέον δημοφιλών στην Ευρώπη, όπως τα μπουκέτα των Sky UK, Sky Italia, Sky DE και Bein Sports.

Τον Έλληνα, του οποίου το όνομα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αναζητούσαν όλες οι ευρωπαϊκές αστυνομίες εδώ και μήνες και τελικά συνελήφθη με πολυεθνική επιχείρηση στις 9 Ιανουαρίου στη Βουλγαρία, με συνδρομή της ελληνικής, ισραηλινής και κυπριακής αστυνομίας. Πρόκειται για επιχείρηση που είχε εξ αρχής ψηλό διεθνές ενδιαφέρον, αφού αφορούσε δύο από τα πλέον προηγμένα διεθνώς τεχνολογικά προϊόντα κωδικοποίησης και κρυπτογράφησης ραδιοτηλεοπτικού σήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε κυπριακές εφημερίδες καθοριστικό ρόλο στη διαπίστωση και αποκάλυψη των τεχνικών παραμέτρων του πολύ καλά καμουφλαρισμένου κυκλώματος είχε μικρή ομάδα Κύπριων ειδικών υψηλά καταρτισμένων σε θέματα ψηφιακής ασφαλείας, που εργάστηκαν για λογαριασμό των παρόχων και των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, για την ανακάλυψη, παρακολούθηση και την τελική επιχείρηση, εργάστηκαν πέραν της ομάδας των Κύπριων ειδικών και των ειδικών των κατόχων τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υποκλέπτονταν, η Αστυνομία Κύπρου, το Τμήμα Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, η Μονάδα Πάταξης της Εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο της Βουλγαρικής Αστυνομίας (που είχε και την περισσότερη δουλειά στην πράξη), η Υπηρεσία Διερεύνησης Εγκλημάτων Πληροφορικής της Ολλανδίας, η Europol, η Eurojust και η Ένωση Καταπολέμησης της Πειρατείας Ραδιοτηλεοπτικών Δικαιωμάτων (Audiovisual Anti-Piracy Alliance – AAPA), μέλη της οποίας, εκτός από τη Nova και τον Sky (τους τελευταίους μήνες δυναμικά μπήκε στην καταπολέμηση της πειρατείας και η Cytavision), που ήταν και τα κύρια «θύματα» του συγκεκριμένου κυκλώματος τηλεοπτικής πειρατείας, συμμετείχε ενεργά και ο οργανισμός Irdeto.

Η Irdeto, παρέχει τις τελευταίες δεκαετίες παγκόσμια τα συστήματα κωδικοποίησης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων στην καταπληκτική πλειοψηφία των παρόχων, αφού τα συστήματά της θεωρούνται από τα πλέον ασφαλή στον κόσμο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το συγκεκριμένο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε διαπιστώθηκε από νωρίς ότι είχε καταφέρει να εξουδετερώσει κάποια από τα συστήματα ασφαλείας, ώστε, πέραν της μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος, να μην είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εύκολα αν κάποιο τηλεοπτικό σήμα μεταδίδεται με εξουσιοδότηση του παρόχου ή όχι.

Για τον λόγο αυτό και η ίδια η Irdeto, που είναι και μέλος του AAPA, έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της ανακοίνωση για την πολυεθνική επιχείρηση της 9ης Ιανουαρίου. Πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι από κοντά παρακολούθησε όλη την ετοιμασία και εξέλιξη της επιχείρησης και δεύτερος διεθνής οργανισμός κατασκευής συσκευών και λογισμικού διαδικτύου και ασφαλείας, αφού υπήρχαν υποψίες για εξουδετέρωση και δικού της υψηλής τεχνολογίας εξιδεικευμένου μικροεπεξεργαστή. Επίσης, από κοντά παρακολούθησαν τεχνικές πτυχές της τεχνολογίας του συγκεκριμένου κυκλώματος και ομάδα Ισραηλινών που εξειδικεύονται σε λύσεις ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας και διαθέτουν τέτοια μέρη συστημάτων στους επηρεαζόμενους παρόχους – θύματα της πειρατείας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, πέραν της ανακοίνωσης για την εξάρθρωση του τεράστιου αυτού κυκλώματος, η AAPA, διά του αντιπροέδρου της Μάρκ Μουλρέτι, τόνισε τη συμβολή της ελληνικής Nova και της Irdeto στην αποκάλυψη και εξάρθρωση του κυκλώματος. «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και να υποστηρίζουμε τους συνεργάτες μας και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την ανίχνευση, την ανάλυση, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση όλων των τύπων πειρατείας», καταλήγει σχετική δήλωση του ιδίου. Η AAPA δημοσιοποίησε και φωτογραφίες από υποστατικά στα οποία βρέθηκε σχετικός εξοπλισμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα