Ένας νέος μικρός οικισμός δημιουργείται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Μια μεγάλη ελπίδα ζωής έχει ήδη γεννηθεί.
Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών της Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης ξεκίνησε και το μεγάλο όραμα της ΕΛΕΠΑΠ παίρνει σάρκα κι οστά. Κι αυτό χάρη στην τεράστια προσπάθεια της διοίκησης, των ανθρώπων της αλλά και την στήριξη χιλιάδων φίλων από την Ήπειρο και ολόκληρη τη χώρα.
Η παράδοση του νέου μικρού οικισμού που δημιουργείται αναμένεται το Μάρτιο και στόχος πλέον της διοίκησης είναι μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο να έχουν εγκατασταθεί τα άτομα με αναπηρία, τα οποία θα επιλεγούν.
Η φιλοσοφία της ολιστικής παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ στην αναπηρία και η ανάγκη υποστήριξης στα « Ενήλικα Βήματα Ζωής των παιδιών της που μεγάλωσαν» οδήγησαν στο όραμα για το σχεδιασμό, τη δημιουργία και τη λειτουργία εναλλακτικών μορφών δομών υποστηριζόμενης διαβίωσης.
Και οι προσπάθειες ετών πλέον γίνονται πραγματικότητα καθώς έχουν μπει στην τελική ευθεία οι κατασκευαστικές εργασίες των σπιτιών αυτόνομης διαβίωσης.
Στην έκταση 15 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στην ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων από την Περιφέρεια Ηπείρου, οι εργασίες στα επτά κτίρια , εξελίσσονται με πυρετώδεις ρυθμούς.
Στο χώρο αυτό κατασκευάζονται ένα κοινόχρηστο σπίτι και έξι κατοικίες. Σε κάθε μία απ’ αυτές θα φιλοξενούνται τέσσερα άτομα με νοητική υστέρηση καθώς και ένας επιτηρητής.
Σε κάθε σπίτι των 220 τετραγωνικών υπάρχουν τέσσερα δωμάτια για τους ενοίκους και δυο μπάνια, ειδικά κατασκευασμένα για Άτομα με αναπηρία, ένα δωμάτιο με δικό του ξεχωριστό μπάνιο για τον επιτηρητή, κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι ενώ στην είσοδο των σπιτιών έχει προβλεφθεί χώρος ακόμη και για τα αναπηρικά αμαξίδια.
Ο κοινόχρηστος χώρος καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης θα περιλαμβάνει γυμναστήριο, φυσιοθεραπεία, ιατρείο, εργαστήρια και έναν χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης.
Μάλιστα τα έξι σπίτια αυτόνομης διαβίωσης θα έχουν ταρατσόκηπους με τον πρώτο να είναι ήδη έτοιμος.
Την μεγάλη ικανοποίησή της για την εξέλιξη των εργασιών εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Νατάσα Μπέγκα, μην κρύβοντας βέβαια την αγωνία της για να προχωρήσει γρήγορα και ο διαγωνισμός προμήθειας του εξοπλισμού.
Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο αυτός θα δεντροφυτευτεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα για τις υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, με χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής.
Δίπλα σε κάθε σπίτι θα φυτευτούν ξεχωριστά καρποφόρα δέντρα που θα δώσουν και το όνομά τους σε κάθε ένα από αυτά, ενώ η ΕΛΕΠΑΠ θέλει να δημιουργήσει και θερμοκήπια όπου Γιαννιώτες εθελοντικά με τους διαμένοντες στην στέγη θα μπορούν να παράγουν προϊόντα.
Για το λόγο αυτό μάλιστα τον επόμενο μήνα αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή μας και ένας καθηγητής περιβαλλοντολόγος που ασχολείται με την θεραπευτική καλλιέργεια υπό τις υποδείξεις του οποίου θα γίνει και η επιλογή των δέντρων και των φυτών.
Για τη λειτουργία της δομής, όπως είναι γνωστό, έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικούς μήνες Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την σύμπραξη της ΕΛΕΠΑΠ και της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία στηρίζει ενεργά όλη την δραστηριότητα.