Το δημοσίευμα ξεκινάει από τα γεγονότα της επετείου του πολυτεχνείου, όπως τονίζει στις 17 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της 46ης επετείου, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην πορεία για να τιμήσουν τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, η οποία βοήθησε στην πτώση της χούντας στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το Al Jazeera, περίπου 5.000 ακόμα αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν στην Αθήνα, προκείμενου ν’ αποφευχθούν ταραχές, ιδίως στα Εξάρχεια, τα οποία είναι γνωστά ως θύλακας του αναρχισμού και την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί προεκλογικά να «καθαρίσει».ΒΙΑ

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα Εξάρχειαανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 33 ανθρώπων και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Πολλές καταγγελίες για αστυνομική βία – «Σε κάποιο σημείο πίστευα ότι θα μας σκοτώσουν»

Το δημοσίευμα επικαλείται μαρτυρίες για αστυνομική βία. Συγκεκριμένα αναφέρει τη μαρτυρία μίας 19χρονης φοιτητρίας της ισπανικής φιλολογίας της Ειρήνης Εμινίδου.

Σύμφωνα λοιπόν με το Al Jazeera, η 19χρονη είχε πάει στο διαμέρισμα μίας φίλης της κοντά στην πλατεία, όταν αποφάσισαν να βγουν από αυτό και να πάνε σ’ ένα περίπτερο.

Όπως εξιστορείται:

«Δεν θυμάμαι πόσοι άνθρωποι υπήρχαν εκείνη τη στιγμή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ένιωθα σαν μία κανονική βραδιά στα Εξάρχεια. Άνθρωποι περπατούσαν και κάποιος είχε βγάλει βόλτα το σκύλο του. Ξαφνικά η αστυνομία μας πέταξε δακρυγόνα, έχασα τη φίλη μου και τα πάντα έγιναν θολά».

Όπως δήλωσε αστυνομικοί την έριξαν στο έδαφος, την κλώτσησαν και την ποδοπάτησαν στο κεφάλι.

«Προσπάθησα να καλύψω το κεφάλι μου με τα χέρια μου και σε κάποιο σημείο κάποιος που πατούσε το χέρι με τη μπότα του. Όσο περισσότερο έκλαιγα και ζητούσα βοήθεια, τόσο περισσότερο με χτύπαγαν και με κλωτσούσαν».

Η 19χρονη συνελήφθη μαζί με τη φίλη της και περίπου άλλα 20 άτομα και οδηγήθηκαν σ’ ένα υπόγειο πάρκινγκ.

«Μας έβαλαν χειροπέδες και να πέσουμε στα γόνατα. Αισθάνθηκα σαν να με πηγαίνουν για εκτέλεση. Μάλιστα σε κάποιο σημείο πίστευα ότι θα μας σκοτώσουν».

Στη συνέχεια ελέγχθηκε ενδελεχώς από μία αστυνομικό και κρατήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της πήγε στο νοσοκομείο στις 5:00 τα ξημερώματά, δηλαδή επτά ώρες μετά τη σύλληψη της.

Οι γιατροί τόνισαν ότι είχε υποστεί προβλήματα στους μύες και σοβαρούς μώλωπες στα χέρια. Όταν έγινε η συνέντευξη στο Al Jazeera είχε ακόμα μπαταρισμένο το χέρι της, ενώ δυσκολεύτηκε να μιλήσει ξανά για τη συγκεκριμένη εμπειρία.

Ακόμα στο δημοσίευμα υπάρχουν οι μαρτυρίες δύο δημοσιογράφων, ο ένας τόνισε ότι δέχθηκε επίθεση από αστυνομικό με γκλοπ, ενώ ο άλλος είπε ότι η αστυνομία άρχισε να χτυπά αδιακρίτως, χωρίς καν να κοιτάνε τι κάνουν και είναι τυχεροί που δεν τραυματίστηκε κάποιος πολύ σοβαρά.

Το Al Jazeera επικοινώνησε τόσο με υπεύθυνους της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι το παρέπεμψαν σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις χωρίς να κάνουν περαιτέρω σχόλια για τα γεγονότα.

Η ερευνήτρια Λία Γώγου που συνεργάζεται με τη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε «οι αναφορές για περιστατικά χρήσης εκτεταμένης αστυνομικής βίας και ιατρικής περίθαλψης κατά φοιτητών και άλλων πολιτών τον προηγούμενο μήνα στα Εξάρχεια είναι μία συνέχεια στη μακρά λίστα μεμονωμένων περιστατικών για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ελληνική αστυνομία».

«Η διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εγγράφως τέτοια περιστατικά εδώ και πολλά χρόνια και σε παλαιότερες υποθέσεις, έχει καλέσει τις Αρχές της Ελλάδας να συντάξουν μία αμερόληπτη έκθεση, η οποία θα τελεσφορήσει και θα φέρει τους δράστες ενώπιων της δικαιοσύνης. Αποτυγχάνοντας να κάνει κάτι τέτοιο, θα συνεχιστεί ο κύκλος της ατιμωρησίας».

Έκτοτε οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας έχουν αυξηθεί και η Ελληνική Αστυνομία διεξάγει έρευνά για τις συγκεκριμένες καταγγελίες και έχει καλέσει τους μάρτυρες να παραπέμψουν στο σχετικό υλικό στο συνήγορο του πολίτη.