fbpx
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για την ηλεκτρική διασύνδεση Πελοποννήσου-Κρήτης

Ακόμα ένα βήμα έχουμε για να φτάσουμε στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα της χώρας με σημαντικές αναπτυξιακές διαστάσεις. Με απόφαση του ΥΠΕΝ εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Η υλοποίηση του θα συμβάλει στη μείωση του κόστους
παραγωγής ενέργειας, λόγω της χρήσης πετρελαίου στους τοπικούς σταθμούς παραγωγής με παράλληλη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. Ταυτόχρονα θα διασφαλίσει για την Κρήτης την ευστάθεια του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που παρατηρείται μεγάλη αύξηση λόγω του τουριστικού ρεύματος.

Τέλος ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι θα συμβάλει στην απορρόφηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η Ζεύξη του Υποσταθμού (Υ/Σ) Μολάων στη Λακωνία μέσω εναερίου-υπογείου-υποβρυχίου-υπογείου καλωδιακού συστήματος (με καλώδιο υψηλής τάσης 150
kV), με τον Υ/Σ Χανιά Ι στα Χανιά.

Περιληπτικά η εργολαβία θα αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους έργα:
α. Την αναβάθμιση-επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού (Υ/Σ) 150 kV/MT Μολάων
β. Το εναέριο τμήμα Γ.Μ. 150 kV μήκους 27,5 χλμ (Γ.Μ. 150 kV Υ/Σ Μολάων ‐ Τερματικός Σταθμός Αντιστάθμισης Πελοποννήσου).
γ. Τον Τερματικό Σταθμό Αντιστάθμισης Πελοποννήσου
δ. Το υπόγειο τμήμα Γ.Μ. 150kV Λακωνίας, μήκους 9,3 χλμ (Τερματικός Σταθμός Αντιστάθμισης Πελοποννήσου ‐ θέση προσαιγιάλωσης στον κόλπου των Βατίκων)
ε. Το υποβρύχιο τμήμα Γ.Μ. 150kV, μήκους 132 χλμ. (θέση προσαιγιάλωσης Κόλπου Βατίκων ‐ θέση προσαιγιάλωσης Κόλπου Κίσσαμου)
στ. Το υπόγειο τμήμα Γ.Μ. 150kV Χανίων, μήκους 33,7 χλμ (θέση προσαιγιάλωσης Κόλπου Κίσσαμου ‐ Υ/Σ Χανίων Ι).
ζ. Την αναβάθμιση-επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού (Υ/Σ) 150 kV/MT Χανίων.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ
Με την διασύνδεση αυτή η Κρήτη θα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της και αποτελεί την πρώτη φάση της σύνδεσης της με το Ηπειρωτικό σύστημα. Σε δεύτερη φάση θα έχουμε σύνδεση της με την Αττική προκειμένου όχι μόνο να καλύψει στο σύνολο της την ζήτηση αλλά μέσω των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων να μπορεί να μεταφέρει το “πράσινο ρεύμα” στο Ηπειρωτικό σύστημα συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της παραγόμενης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Ταυτόχρονα θα σημάνει και το τέλος λειτουργίας των πετρελαϊκών μονάδων του νησιού που επιβαρύνουν το σύστημα με 300εκατ.ευρώ ετησίως. Με την λειτουργία της διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης το ποσό αυτό θα περιοριστεί άμεσα κατά 50%. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε περίπου 300εκατ.ευρώ και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών της αγοράς. H χρηματοδότηση του αναμένεται να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Πανικός στη Χιλή μετά την κατάρρευση μέρος της κερκίδας του γηπέδου της Κόλο Κόλο, δεκάδες τραυματίες

Σοκαριστικές εικόνες στη Χιλή καθώς στην ανοιχτή προπόνηση της Κόλο Κόλο, στο Μονουμεντάλ του Σαντιάγο, κατέρρευσε μέρος της κερκίδας και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν...

Μέλη των ληστών με τα Καλάσνικοφ οι δύο συλληφθέντες στην Πρέβεζα

Ως αρχηγός της μίας από τις τρεις σπείρες που δρούσαν με ορμητήριο τις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου, φέρεται ο ημεδαπός που συνελήφθη στην Πρέβεζα...

Νίκη στην πρεμιέρα για τους εφήβους της Δόξας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του το εφηβικό τμήμα της ομάδας μας , καθώς επικράτησε με 67-63 της Α.Κ.Π. Αρταίων. Παρά τις αρκετές...

Δήμος Αρταίων: Ξεκινά την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας από το «σπίτι» του

Εξετάζονται και άλλοι τρόποι εξοικονόμησης, ώστε να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει δημοτικό χρήμα, μπαίνει ο Δήμος Αρταίων ορίζοντας ενεργειακούς...