fbpx
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΚΑ: Αιτήσεις για τη ρύθμιση χρεών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

ΕΦΚΑ: Αιτήσεις για τη ρύθμιση χρεών μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου

Για τις συντάξεις χηρείας, το νέο σύστημα ασφάλισης αλλά και για μία σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για τους οφειλέτες, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική εκπομπή του ANT1.

O κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις μηχανογραφικές αλλαγές που απαιτούνταν και δεν είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είπε, προκειμένου να καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά του επανυπολογισμού των συντάξεων χηρείας από το νόμο Κατρούγκαλου.

Στο τέλος του μήνα ξεκινά η καταβολή των συντάξεων χηρείας

Όπως τόνισε, «έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες που έγιναν από τη νέα κυβέρνηση, στο τέλος του μηνός, προβλέπεται πως θα ξεκινήσει η καταβολή τους.

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Άτλας» και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, οι συντάξεις χηρείας θα μπορούν να εκδίδονται αυθημερόν, κάτι πολύ σημαντικό, εάν αναλογιστούμε πως πρόκειται κατά βάση για μία ευαίσθητη κατηγορία ασφαλισμένων».

Σχετικά με το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Μηταράκης κατέδειξε πως η βασικότερη αδυναμία του μέχρι τώρα ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα είναι το ότι δεν υπάρχει εξισορρόπηση του κινδύνου.

Υπέρ των νέων ασφαλισμένων το νέο σύστημα

«Αυτήν τη στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα των τριών πυλώνων, η κρατική σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική, διανεμητική και αναδιανεμητική, ενώ στο δεύτερο πυλώνα θα εισαχθεί η κεφαλαιοποίηση στις επικουρικές συντάξεις, όπως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες. Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει υπέρ των νέων ασφαλισμένων, που θα διαθέτουν το δικό τους ατομικό λογαριασμό, στον οποίο τα χρήματά τους θα επενδύονται, έως ότου φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους» εξήγησε ο ίδιος.

Επιπλέον, σχετικά με το εύρος ηλικίας που θα προβλέπεται για τις νέες επικουρικές, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως και σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ένα ηλικιακό εύρος συνταξιοδότησης, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου που θα αφορούν την κύρια σύνταξη, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε πως αυτές θα είναι μόνο θετικές.

Αναμένεται η απόφαση για τα αναδρομικά

Ως προς το ζήτημα των αναδρομικών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Είναι δεδομένο ότι η εκτελεστική εξουσία, όπως και σε κάθε δυτική δημοκρατία, θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας» διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, σχολιάζοντας ότι, από εκεί και πέρα, με βάση το ύψος των αναδρομικών που θα οριστεί, εξαρτάται και ο τρόπος καταβολής και διαχείρισης του ζητήματος από την Πολιτεία.

Εντός ολίγων ημερών ανοίγουν οι αιτήσεις για τους οφειλέτες

Ως προς τα χρέη των ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε: «Με νομοθετική μας πρωτοβουλία, εντός ολίγων ημερών, θα δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στο σύστημα, ασχέτως με το αν το ποσό της οφειλής τους, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι υπολογισμένο σωστά, ώστε να μη χαθεί η προθεσμία. Με τη ρύθμιση του ζητήματος, οι οφειλέτες θα πληρώσουν τελικά το ποσό που τους αναλογεί».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Τι δήλωσε ο CEO του TikTok στο Κογκρέσο σχετικά με τους δεσμούς της εφαρμογής με την Κίνα και την ασφάλεια των εφήβων

Στην πρώτη του ακρόαση στο Κογκρέσο, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Shou Chew, προσπάθησε να υποβαθμίσει τους δεσμούς του TikTok με την Κίνα και τη μητρική...

Θερινή ώρα από τα ξημερώματα: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες

Τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου η ώρα αλλάζει σε θερινή. Κάτι που σημαίνει ότι μετακινούμε τους δείκτες των ρολογιών μας 60 λεπτά μπροστά. Η...

Ξεκίνησε το Final 4 παίδων στο Μεσσολόγγι – Ζωντανή μετάδοση

Ξεκίνησε σήμερα  Σάββατο 25 Μαρτίου το FINAL FOUR του Πρωταθλήματος ΠΑΙΔΩΝ Ε.Σ.ΚΑ.ΒΔ.Ε. στην πόλη του Μεσολογγίου. Το Final Four Παίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ αναμένεται να είναι συναρπαστικό καθώς υπάρχουν...

Η γαρίδα του Αμβρακικού στις κορυφαίες του κόσμου

H φήμη της γαρίδας του Αμβρακικού ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, φτάνοντας μέχρι θρυλικές χολιγουντιανές παραγωγές: Μέχρι και ο υπέρ-κατάσκοπος James Bond ζητάει γαρίδες Αμβρακικού...