fbpx
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Δυσκολεύει η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Δυσκολεύει η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Πιο αυστηρά κριτήρια για την ένταξη των καταναλωτών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικού ρεύματος επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχει διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία θα υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΡΑΕ και υπουργείο αναζητούν μια φόρμουλα προκειμένου να καταλήξουν σε μια δίκαιη πρόταση και η επιβάρυνση που υπάρχει για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών να αφορά στους πραγματικά αδύναμους (ανάπηρους, άτομα με χαμηλό εισόδημα κλπ). Όπως αναφέρει πηγή της αγοράς «δεν μπορεί να υποστηρίζεται εξίσου ένας άνεργος ο οποίος έχει καταθέσεις ένα εκατομμύριο ευρώ και ένας άνεργος ο οποίος βρίσκεται σε πραγματική οικονομική δυσχέρεια. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις για τις κατηγορίες επιδότησης».

Για το ζήτημα θα αποφασίσει η Ολομέλεια και αυτή τη στιγμή μένουν κάποια ανοιχτά ζητήματα όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα όπως είναι π.χ οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνυπολογίζονται εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και η περιουσιακή κατάσταση και οι τραπεζικές καταθέσεις.  Σκοπός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει ένας ουσιαστικός έλεγχος κάτι που δεν είναι εύκολο όταν απαιτούνται τόσα πολλά χαρτιά για ένα κατ’ ουσίαν απλό μέτρο. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν έτοιμα εργαλεία αλλά θα αλλάξει το σκεπτικό εφαρμογής τους.

Τι ισχύει σήμερα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Μέχρι σήμερα η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο γίνεται μόνο με βάση την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση και αφορά σε:

α)  Άτομα με χαμηλό εισόδημα, δηλαδή  άτομα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα.

β)  Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€προσαυξημένο κατά 6.000 ευρώ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

γ)  Μακροχρόνια ανέργους για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και με ετήσιο οικογενειακόεισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000€, προσαυξημένο κατά 6.000 ευρώ  στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 τέκνα (Δε συνυπολογίζεται τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που αφορά στο διάστημα που προηγήθηκε την περίοδο ανεργίας. Στην περίπτωση ανέργων συζύγων, τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τους δυο συζύγους).

δ)  Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιοοικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€, προσαυξημένο κατά 6.000€ στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος κατοικεί σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

ε)  Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση κατ’ οίκον ιατρικών συσκευών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία Νέα

Με απέραντη θλίψη η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα

  Η ταφή του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, λίγο μετά τις 12:30, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της...

“Γράμμα στον Ορέστη” από την θεατρική ομάδα του Μ/Φ Συλλόγου “Ο Σκουφάς”

“Γράμμα στον Ορέστη” του Ιάκωβου Καμπανέλλη Από την Ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Μ/Φ Συλλόγου Άρτας “Ο Σκουφάς”. Πρεμιέρα: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου Παραστάσεις: 27-28 Ιανουαρίου, 3-4 Φεβρουαρίου,...

Στην Πάτρα για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας ο Στέφανος Οικονόμου

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΑΡΤΑΣ «ΤΛΑΣΙΜΑΧΟΣ Ο ΑΜΒΡΑΚΙΩΤΗΣ» συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων 2023 με τον Στέφανο Οικονόμου στην κατηγορία των 67 kg.  Στην Πάτρα θα...

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του καρναβαλιού γυναικών Άρτας

Κάλεσμα εξέδωσε η άτυπη επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας, σχετικά με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται για την Άρτα. Στην ανακοίνωση εκ μέρους της Άτυπης...