fbpx
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΔύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν την κεντρική Ιταλία

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν την κεντρική Ιταλία

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν απόψε στην κεντρική Ιταλία. Πριν λίγα λεπτά έγινε αισθητός νέος ισχυρός σεισμός ο οποίος σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες  είχε μέγεθος 5,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος της πρώτης σεισμικής δόνησης 5,4 βαθμών, που σημειώθηκε στις 19.11, ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα-που σημαίνει ότι ήταν επιφανειακό. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε. Το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας έκανε γνωστό ότι η σημερινή δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν τριακόσιους ανθρώπους.

Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τον πρώτο σεισμό. Πρόκειται για κατοίκους του χωριού Βίσο, και ο τραυματισμός του ενός οφείλεται σε πτώση ψευδοροφής. Κάποιες καταρρεύσεις σημειώθηκαν σε εκκλησία κοντά στην πόλη Νόρτσια, της περιφέρειας Μάρκε, ενώ πρόκειται να διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, η οποία από την Ρώμη οδηγεί προς τις πληγείσες περιοχές.

Αύριο τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, πρόκειται, με απόφαση του δημάρχου, να παραμείνουν κλειστά. Επιπλέον, έχουν σημειωθεί σειρά μετασεισμικών δονήσεων.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Η Πολιτική Προστασία διέψευσε πληροφορίες που μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης περί του ότι στελέχη της ανακοίνωσαν πως υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από το σεισμό, κάνοντας λόγο περί σύγχυσης λόγω της χαοτικής κατάστασης. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας διεξάγουν ακόμη έρευνες στις περιοχές που επλήγησαν από τη δόνηση, διευκρίνισε η ίδια σε ιταλικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχισθούν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφεται πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του, στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, που συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε, μεταξύ άλλων.

Περίπου εκατόν πενήντα κάτοικοι εγκατέλειψαν τα προσωρινά καταλύματά τους στην περιοχή Αρκουάτα Ντελ Τρόντο μετά τον σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 19.11 απόψε (20.11 ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, και σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Δεν συνδέουν τις σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία με τους σεισμούς στην Ελλάδα οι Έλληνες σεισμολόγοι

Ανήσυχοι εμφανίζονται για τις αποψινές σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι αποτελούν συνέχεια του μεγάλου σεισμού του καλοκαιριού . Δεν συνδέουν όμως τον σεισμό με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, και ο καθηγητής  πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ πριν από λίγα λεπτά επισήμανε ,ότι δεν υπάρχει καμμία συσχέτιση των σεισμών που συγκλονίζουν την Ιταλία με εκείνους που έγιναν στην Ελλάδα.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλαιά σπίτια και παλαιές πολυκατοικίες και εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένες ζημιές ενώ η νέα σεισμική δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν τριακόσιους ανθρώπους.

 

 Μέγεθος 5.9 βαθμών η ένταση της νέας σεισμικής δόνησης που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 21 και 18 λεπτά τοπική ώρα απόψε

Η ένταση της νέας σεισμικής δόνησης που έπληξε την κεντρική Ιταλία στις 21 και 18 λεπτά τοπική ώρα απόψε, ήταν 5,9 βαθμοί. Η οδός Σαλάρια που οδηγεί στο χωριό Βίσσο, έχει κλείσει. Υλικές ζημιές καταγράφονται και στο χωριό Ουσίτα, πάντα στην περιφέρεια Μάρκε. Ευτυχώς, όμως, μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε στις 19 και 11 λεπτά, τοπική ώρα, όλος ο κόσμος είχε βγει στον δρόμο, κάτι που μπορεί να συνέβαλε στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Προς το παρόν, δεν έχουν καταγραφεί θύματα, αλλά μόνον δυο τραυματίες στο χωριό Βίσσο. Και ο δήμαρχος του χωριού Πρέτσι, δήλωσε πριν λίγο στην τηλεόραση της Rai ότι στην περιοχή του δεν υπήρξαν νεκροί και τραυματίες. Θα πρέπει να ελεγχθούν, ακόμη, όμως, κάποιες απομονωμένες κοινότητες. Η δεύτερη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, από το Μιλάνο μέχρι και την Νάπολη.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νόρτσια κάτέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος ιστορικής εκκλησίας, μέσα στην οποία δεν υπήρχαν, ευτυχώς, πιστοί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πήγη

- Advertisement -

Τελευταία Νέα