fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Χρήσιμη ως κοιτίδα πολιτισμού

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Χρήσιμη ως κοιτίδα πολιτισμού

Tο Αρτινό κοινό έχει “αγκαλιάσει” την πινακοθήκη και η προσέλευση του κόσμου είναι όλο και περισσότερη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας ” Γ. Μόραλης ” βρίσκεται επί της οδού Νικολάου Πλαστήρα και Τσακάλωφ ( πρώην Πυροσβεστική ).Αποτελεί για την πόλη μας μια κοιτίδα πολιτισμού, που στόχο έχει να εμπλουτίσει την εικαστική παιδεία των Αρτινών πολιτών. Τις πόρτες για να μάθουμε το έργο που παράγει η πινακοθήκη, μας άνοιξε η κα Άννα Μαρία Κουτρούμπα, δημοτική σύμβουλος και υπεύθυνη της δημοτικής πινακοθήκης, την οποία ευχαριστούμε πολύ.
Η δημοτική πινακοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία το Νοέμβριο του 2010 επί δημαρχίας Πάνου Οικονομίδη και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν  στις 13 Δεκέμβριου του 2010 με έκθεση του Αρτινού καλλιτέχνη Δημήτρη Τσιρογιάννη.
Διαθέτει δυο κεντρικές αίθουσες, εκ των οποίων η μια φιλοξενεί τη μόνιμη συλλογή και η άλλη τις κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις. Αυτήν την περίοδο υπάρχει μία μόνιμη έκθεση με χρησιδανεισμό από το σύλλογο Αρτινών φίλων της πινακοθήκης που διαβιούν  στην Αθήνα και υπάρχει στην πινακοθήκη για εφτά χρόνια. Τα έργα που υπάρχουν είναι των καλλιτεχνών Μηταρά, Μπότσογλου, Αναστασιάδη, Τσιρογιάννη, Σταύρου  και άλλων καλλιτεχνών.
Από την αρχή λειτουργίας της η πινακοθήκη έχει φιλοξενήσει εκθέσεις διαφόρων ειδών, όπως: έκθεση γλυπτών του γνωστού  Παπαγιάννη, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Ήπειρο του Γιάννη Μπαλάφα, εκδήλωση αφιερωμένη στον Γιάννη  Μηταρά που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο της πινακοθήκης, εκθέσεις του Αρτινού φωτογράφου Βασιλείου Γκανιάτσα, εκθέσεις της φωτογραφικής ομάδας Άρτας (ΦΩΤΟΑΡΤ), εκθέσεις της φωτογραφικής ομάδας Φιλιππιάδας (ΚΑΔΡΟ),ομαδική έκθεση με τη σύμπραξη 19 καλλιτεχνών (μέσα στους οποίους συμμετείχαν και 4 Αρτινοί καλλιτέχνες), μία παιδική έκθεση, έκθεση χαρακτικής με θέμα “χαράζει η άνοιξη στην Άρτα”, μία ομαδική έκθεση δεκαπέντε ατόμων με θέμα “με ένα ποδήλατο πετάω”, έκθεση του Σωματείου  Εικαστικών Ηπείρου, έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου-ερευνητή  Δημήτρη Μπούρα με θέμα τα ναρκωτικά, έκθεση που έγινε σε συνεργασία του δήμου Αρταίων με τους μαθητές από την Τσεχία με θέμα “οι μεταξύ μας γέφυρες” που ήταν αφιερωμένη στην αρχαία Αμβρακία, εκθέσεις αγιογραφίας από τον αρτινό Χάρη Τζαδήμα που μένει στην Κρήτη και τον  αρτινό Ηλία Λώλο, έκθεση των Αρτινών εικαστικών με θέμα την συνύπαρξη, έκθεση με τον σύλλογο Ηπειρωτών, εκδήλωση αφιερωμένη στα ενενήντα χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με παράλληλη έκθεση ζωγραφικής από τον εικαστικό Γιάννη Στούμπο, εκδήλωση αφιερωμένη στην ημέρα της γυναίκας με τη συμμετοχή συλλόγων γυναικών και παράλληλη έκθεση του φωτογράφου Βασιλείου Γκανιάτσα .

 

pinakothiki-rep-22-b
Επίσης στον χώρο έχει φιλοξενηθεί ο σύλλογος “φίλων του βιβλίου” που έχει κάνει παρουσιάσεις βιβλίων. Μία πολύ ωραία έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της πινακοθήκης είναι αυτή του Κώστα Κατσαμπάνη, συλλέκτη παραδοσιακών στολών, αρμάτων και κοσμημάτων από όλη την Ελλάδα.
Συνεργασία έχει υπάρξει και με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Άρτας σε διάφορες εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει στην πινακοθήκη. Πιο πρόσφατη εκδήλωση είναι αυτή που έγινε σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την ΕΛΜΕ και τον δικηγορικό  σύλλογο και το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με θέμα το προσφυγικό. Έλαβαν χώρα και  ομιλίες αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τον Γιάννη Μόραλη με τον πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κύριο Πάνο Χαραλάμπους και την κυρία Άννη Μάλαμα ιστορικό τέχνης και ετοιμάζεται μέχρι τέλος του έτους και μία σειρά άλλων εκδηλώσεων για να τιμηθεί ο Αρτινός Γιάννης Μόραλης.Σχετικά με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την γέννηση του Γιάννη  Μόραλη,έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις: σχολικός πανελλήνιος διαγωνισμός με θέμα τον μεγάλο καλλιτέχνη με έκθεση και βράβευση των έργων,έκθεση των Ηπειρωτών καλλιτεχνών κατά πάσα πιθανότητα το Δεκέμβρη και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάποια ψηφιακά έργα του Γιάννη  Μόραλη που θα μείνουν στην πινακοθήκη.Αξίζει να αναφέρουμε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να αποκτηθούν κάποια έργα του Γιάννη Μόραλη και να παραμείνουν στην πινακοθήκη.  Υπάρχει ένας κανονισμός στο καταστατικό της δημοτικής πινακοθήκης ότι πρέπει να εκθέτουν τα έργα τους καλλιτέχνες που είναι απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Συνεπώς ως επί το πλείστον έχουν προτεραιότητα εκείνοι.
Όμως έχουν ξεκινήσει να γίνονται ανοίγματα και προς άλλες κατευθύνσεις όπως στον κλάδο των ερασιτεχνών. Η τέχνη είναι μία και όταν πραγματοποιείται με ήθος και αξιοπρέπεια οφείλεται να προβάλλεται. Ο χρόνος έκθεσης των έργων ποικίλει. Μπορεί να είναι μία έκθεση περιοδική από εφτά μέρες μέχρι δεκαπέντε ή αν είναι μεγαλύτερης εμβέλειας και περισσότερο. Σημαντικό είναι πως το Αρτινό κοινό έχει “αγκαλιάσει” την πινακοθήκη και η προσέλευση του κόσμου είναι όλο και περισσότερη.Δεν υπάρχει αντίτιμο εισιτηρίου και την περίοδο της σχολικής χρονιάς επισκέπτονται την πινακοθήκη όλες οι βαθμίδες του σχολείου. Ενοίκιο για την παραχώρηση των αιθουσών προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις ή οι εκθέσεις δεν υπάρχει.

 

Και εκπαιδευτκά προγράμματα

 

Είναι αξιοπρόσεκτο πως στον χώρο της πινακοθήκης λειτουργούν και τμήματα εκπαιδευτικά, όπως το τμήμα ενηλίκων που λειτουργεί από την αρχή της λειτουργίας της πινακοθήκης και τα παιδικά τμήματα. Στο τέλος της χρονιάς τα έργα των ενηλίκων  εκτίθενται στο χώρο και για πρώτη φορά φέτος έγινε και η έκθεση των έργων των μικρών φίλων, κάτι που θα καθιερωθεί και για τα επόμενα χρόνια.

Η κα Άννα – Μαρία Κουτρούμπα μας επισήμανε την σημαντική βοήθεια και το έργο που δέχτηκε από την προκάτοχο της Μάρω Νάκα όπως και την πολύτιμη βοήθεια του κυρίου Μιχάλη Μπαλάτσου,ο οποίος είναι υπεύθυνος υπάλληλος από την αρχή της λειτουργίας της πινακοθήκης και διατελεί σπουδαίο έργο.
Επιπλέον μας τόνισε πως θα ήθελε να ευχαριστήσει  τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη καθώς και τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας που ανήκει η Δημοτική Πινακοθήκη Κώστα Χαρακλιά για την τιμή  και την εμπιστοσύνη που της δείξανε  στο να αναλάβει υπεύθυνη στη συγκεκριμένη δομή.
Το έργο της δημοτικής πινακοθήκης είναι σπουδαίο για την ανάπτυξη της Άρτας και την διαμόρφωση πολιτισμικής ταυτότητας. Ας “αγκαλιάσουμε” λοιπόν το έργο της  όλοι μας ,καθώς για την προβολή του πολιτισμικού πλούτου της πόλης μας απαιτείται σύμπραξη τόσο των δημοτικών αρχών όσο και των πολιτών.

 

 

Είναι διαθέσιμες οι ακόλουθες σελίδες όπου βρίσκει κανείς πληροφορίες για την δημοτική πινακοθήκηhttp://twitter.com/#!/PinakothikiArta http://www.flickr.com/photos/60653769@N05/ http://www.youtube.com/watch?v=DJyP3_Yt_r4http://pinakothikiartas.blogspot.com/όπως και η σελίδα στο facebookΔημοτική Πινακοθήκη Άρτας ” Γ. Μόραλης “την οποία διαχειρίζεται η κυρία Άννα Μαρία Κουτρούμπα .Το ωράριο λειτουργίας της δημοτικής πινακοθήκης είναι Δευτέρα-Παρασκευή : 9:00-14:00,17:00-21:00, Σάββατο 9:30- 14:30 και Κυριακή κλειστά.

 

Πηγή: www.gnomiartas.gr

- Advertisement -

Τελευταία Νέα