Το οχτάμηνο παρήλθε και φυσικά το στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα δεν έκλεισε για τους πρόσφυγες όπως φαίνονταν να πιστεύει μέχρι πρότινος η δημοτική αρχή βασιζόμενη σε αρχική, έγγραφη ενημέρωση του κ. Βίτσα. Απεναντίας έχουν τοποθετηθεί εδώ και λίγες μέρες οι πρώτοι οικίσκοι και σήμερα αναμένονται οι υπόλοιποι για τους 233 εναπομείναντες πρόσφυγες.
Το γεγονός ότι φθίνει σταδιακά ο αριθμός των προσφύγων ενισχύει την πεποίθηση του δήμου ότι μπορεί να μην έκλεισε στους οχτώ μήνες αλλά κάποια στιγμή θα κλείσει.
Ο δήμος δεν παύει να λέει πως θέλει το στρατόπεδο προς αξιοποίησή του, άρα πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες από κει και να πάνε σε άλλου τύπου δομές. Ωστόσο δεν είχε ποτέ συγκεκριμένη πρόταση και σχέδιο αξιοποίησής, πράγμα που καθιστά ισχνό το αίτημά του. Ούτε καν τα συμβόλαια παραχώρησής του δεν έχουν υπογραφεί ακόμα.
Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ Ζηρού χθες βράδυ, παρουσία των βουλευτών Πρέβεζας , των διευθυντών εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας, του συντονιστή του κέντρου Μ. Κλάπα και δεκάδων δημοτών έγινε εκτενής συζήτηση για το ξεκίνημα του κέντρου, την παρούσα κατάσταση και το αβέβαιο μέλλον του.
Οι ανησυχίες των δημοτών επικεντρώθηκαν στο θέμα της εκπαίδευσης κι απ΄ότι διαφάνηκε, ίσως ούτε μέσα στον Νοέμβριο, θα πάνε τα προσφυγόπουλα στο σχολείο. Πρόκειται για 15 προνήπια, 20 νήπια, 50 παιδιά δημοτικού και 35 γυμνασίου – λυκείου.
Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κλάπας, στο κέντρο της Φιλιππιάδας δεν δραστηριοποιούνται μια και δυο Μ.Κ.Ο αλλά 11! Αποβλήθηκαν ωστόσο οι «αληλέγγυοι», όπως είπε, καθησυχάζοντας έτσι την εκφρασθείσα καχυποψία του Δημάρχου.
Από τη μακρά συζήτηση, που είχε και στιγμές έντασης, προέκυψε πως ο δήμος θεωρεί εαυτόν «ριγμένο» από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης (ούτε το οχτάμηνο τηρήθηκε, ούτε η εντοπιότητα στις προσλήψεις προσωπικού και συντονιστή) όμως ανοιχτά δεν εκφράστηκε κάτι τέτοιο ως καταγγελία ή επίσημη διαμαρτυρία.
Οι δημότες απ΄την πλευρά τους αρκετές φορές παρατήρησαν πως αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε διοργανωθεί πριν την έλευση των προσφύγων κι όχι κατόπιν εορτής.
Δημοτική αρχή και δημότες πιστεύουν πως η Φιλιππιάδα επιτέλεσε το φιλανθρωπικό της καθήκον, στηρίζοντας και τη χώρα σε δύσκολες στιγμές, όμως ήρθε η ώρα να κατανεμηθεί ισομερώς το προσφυγικό και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Να κλείσει η δομή του στρατοπέδου και οι πρόσφυγες με τα παιδιά τους, όσοι μείνουν τελικά, να μοιραστούν σε διαμερίσματα της Άρτας και της Πρέβεζας.