fbpx
ΑρχικήΗΠΕΙΡΟΣΔημήτρης Χαμπίπης: "Και χωρίς ποσόστωση μπορούν..."

Δημήτρης Χαμπίπης: “Και χωρίς ποσόστωση μπορούν…”

Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα αυτή που διοργανώθηκε το Σάββατο το πρωϊ στην Άρτα από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Ηπείρου με θέμα «πολιτικές ισότητας για την τοπική αυτοδιοίκηση και γυναικεία επιχειρηματικότητα»…
Τέθηκαν από τις εισηγήτριες όλα τα ζητήματα που απασχολούν το γυναικείο κίνημα διαχρονικά όπου παρά την πρόοδο τα προβλήματα διακρίσεων υφίστανται και ο αγώνας συνεχίζεται.
Στην διάρκειά της και όταν έγιναν παρεμβάσεις τον λόγο ζήτησαν και πήραν εκπροσωπώντας την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ο Γιώργος Ζάψας, ο Δημήτρης Χαμπίπης και ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης.
Παραθέτουμε πιο κάτω την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Χαμπίπη.
«Αισθάνομαι πολύ όμορφα εδώ στην πατρίδα, ανάμεσα σε πολύ αξιόλογες παρουσίες του γυναικείου κινήματος και αρκετούς καλούς φίλους και να καλωσορίσω με την ευκαιρία όλους τους καλεσμένους στην όμορφη Άρτα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον θεματικό πεδίο που αγγίζει σε μεγάλο βαθμό τα όρια της πολιτικής και αφορά κυρίως την κοινωνία της οποίας η γυναίκα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο.
Αναπτύχθηκαν εδώ με αναλυτικό τρόπο αρκετές πτυχές του αφορούν την σχέση των δύο φύλων και που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι παρά τις προόδους που έχουν επιτευχτεί διαχρονικά και σε βάθος χρόνου η πλήρης εξίσωση ανδρών και γυναικών αποτελεί ζητούμενο. Και ας μην επιμένουμε και ας μην εστιάζουμε το πρόβλημα στην έλλειψη θεσμικών παρεμβάσεων από την πολιτεία.
Γιατί η υπερβολική θεσμική υποστήριξη οδηγεί σε εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα. Πρόκειται δηλ. για ένα ζήτημα που απασχόλησε και στο παρελθόν την δημόσια διαβούλευση με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις.
Και αφορμή για να θέσω τον προβληματισμό μου αυτόν αποτέλεσε η εισήγηση της μοναδικής γυναίκας από τους 18 εκλεγμένους δημάρχους της Ηπείρου που κοσμεί με την παρουσία της αυτήν εδώ την αίθουσα.
Η Σταυρούλα Μπραϊμη έβγαλε έντονη συναισθηματική φόρτιση, έκανε κατάθεση ψυχής εδώ σήμερα. Και σίγουρα πολύ λίγοι από εμάς μπορούμε να κατανοήσουμε το με πόση δύναμη ψυχής πέρασε και συνεχίζει να περνάει μέσα από συμπληγάδες για να καταφέρνει να διοικεί έναν πολύ δύσκολο από πλευράς ανθωπογεωγραφίας και με πολλά προβλήματα οργανισμό όπως είναι ο Δήμος Σουλίου.
Η κα. Μπραϊμη λοιπόν με αρκετή δόση ειλικρίνειας μίλησε για τις ποσοστώσεις που κάποτε δεν ​την ικανοποιούσε ως θεσμικό μέτρο γιατί έχει και αντιδημοκρατικές εκφάνσεις. Και δεν είναι μόνο η κα. Μπραϊμη.
Πολλές γυναίκες στο παρελθόν μίλησαν δημόσια και καυτηρίασαν τα υπερβολικά προστατευτικά μέτρα που σε τελική ανάλυση δεν προάγουν την εμπέδωση της ισότιμης συμμετοχής στα κοινά χωρίς διακρίσεις.
Και εγώ δεν σας κρύβω αρθρογράφησα στο παρελθόν ασκώντας σκληρή κριτική στον τότε πρόεδρο του κόμματός μου Γιώργο Παπανδρέου που επέβαλε την υποχρεωτική συμμετοχή ανδρών και γυναικών κατά 40% τουλάχιστον στα όργανα του κινήματος.
Και αυτό όχι προφανώς γιατί θεωρούσα ότι απομειώνονται κάποιες δικές μου φιλοδοξίες, μιας και ο χώρος της ενασχόλησης με τα κοινά είναι δυναμικός και χαώδης και μπορούν να χωρέσουν πολλοί.
Πίστευα ότι με τις θεσμικές προστατευτικές παρεμβάσεις απομειώνεται η αξιοπρέπεια της γυναίκας η οποία έχει έγκυες τιτάνιες ψυχικές δυνάμεις και που όταν θέλει, και ξέρει και μπορεί να τα καταφέρει. Άλλωστε έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι όπου οι γυναίκες ανέλαβαν ευθύνες ήταν πολύ αποτελεσματικές και ανταποκρίθηκαν πολύ καλύτερα από πολλούς άντρες.
Εγώ όμως σήμερα θα προτιμούσα να επικεντρώσουμε στην δυνατότητα της γυναίκας να συμμετάσχει ενεργά στο νέο οικονομικό και παραγωγικό γίγνεσθαι που ήμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα, ως κοινωνία και ως λαός να ακολουθήσουμε στην νέα μεταμνημονιακή εποχή που ανοίγεται μπροστά μας.
Είναι αδήριτη ανάγκη να αφήσουμε πίσω το κρατικίστικο οικονομικό μοντέλο που μας βούλιαξε στο παρελθόν και που μας βαλτώνει δυστυχώς ακόμη και σήμερα. Έξω από αυτόν το τοίχο ξεκινάει ένας κάμπος που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναδειχθεί σε γη της επαγγελίας και σήμερα μαραζώνει με την μονοκαλλιέργεια των εσπεριδοειδών.
Ο Περιφερειάρχης μίλησε για την φτωχή αγρότισσα από την Βαλαδινοράχη που παράγει έξτρα ποιότητα φακές και που την πρώτη ημέρα της έκθεσης την κοίταζαν όλοι με δυσπιστία αλλά όταν δοκίμασαν το προϊόν τις επόμενες ημέρες ξεπούλαγε πριν το μεσημέρι.
Και εδώ ακούστηκε κατά κόρον για την νέα καινοτόμο παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που λόγω των ιδανικών εδαφοκληματικών συνθηκών και της ποιότητας των προϊόντων στην χώρα μας εγγυώνται δραστηριότητες με δυναμική και προοπτική για απασχόληση, εισοδήματα και σημαντικές προστιθέμενες αξίες τόσο για την τοπική, όσο και για την εθνική οικονομία.
Στην παραγωγή λοιπόν θα πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα γιατί μόνο έτσι θα επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα. Και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει καθοριστικά ο ρόλος της αγρότισσας και της γυναίκας επιχειρηματία που κάτω από την στήριξη με συμβουλευτικές υπηρεσίες και προτροπές από την πολιτεία, αξιακή πρόσβαση σε προγράμματα και ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές εντάξεις μπορούν να μεγαλουργήσουν.
Και εδώ μιλώντας για την περιοχή μας είναι σημαντικός ο ρόλος της Περιφέρειας ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας για άσκηση και εφαρμογή πολιτικών για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηπείρου όπου η Ηπειρώτισσα γυναίκα αποτέλεσε στο παρελθόν κάτω από αντίξοες συνθήκες το στήριγμα για την επιβίωση της περιοχής και που στο μέλλον θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της πολυπόθητης δικής μας ανάπτυξης.
Σας ευχαριστώ».
- Advertisement -

Τελευταία Νέα