Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στις 6 Δεκεμβρίου 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποτελεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών στην Ευρώπη χαρακτηρίζοντας τη γλωσσομάθεια και ιδιαίτερα την πολυγλωσσία ως αξία υπέρ του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κοινωνίας και της ευημερίας.
Στην Ελλάδα μαθαίνουμε τις αποκαλούμενες σημαντικές ξένες γλώσσες, με τα αγγλικά να κατέχουν τα “σκήπτρα” με ποσοστό 86%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται τα γερμανικά με 6%.
Επίσης, τα στοιχεία από το Δίκτυο Ευρυδίκη (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης για την Εκπαίδευση) δείχνουν ότι στη χώρα μας, πάνω από το 90% του πληθυσμού πιστεύει ότι τα αγγλικά είναι η πιο χρήσιμη γλώσσα μετά τη μητρική. Μάλιστα, οι μισοί εξ αυτών λένε ότι έχουν επαρκή γνώση της αγγλικής, αν και τα στοιχεία από τα τεστ πιστοποίησης δείχνουν ότι η Ελλάδα, σε πιστοποιητικά επιπέδου Β2 είναι 50η σε 67 χώρες, με ποσοστό επιτυχίας 57%, και 31η σε 31 χώρες, με ποσοστό 46%, στα πιστοποιητικά επιπέδου C2.
Στον αντίποδα, οι Άγγλοι, που δεν έχουν πρόβλημα επικοινωνίας στο εξωτερικό, υιοθετούν συχνά μια στάση απαξίωσης ή αδιαφορίας απέναντι στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, αναγκάζοντας την κυβέρνησή τους να ξεκινήσει ολόκληρη καμπάνια για να πειστούν οι πολίτες να μάθουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αγγλική γλώσσα, κατέχει μια παγκόσμια μοναδικότητα, αφού είναι η μόνη που δεν ανήκει στους φυσικούς ομιλητές της, υπό την έννοια ότι το σύνολό τους δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια, ενώ μόλις πέρυσι, στην Κίνα προστέθηκαν 300 εκατομμύρια μαθητές αγγλικής γλώσσας!
Η Ευρώπη των 27 κρατών και των 23 γλωσσών
Οι επίσημες γλώσσες στην Ευρώπη των «27» είναι 23 (βουλγαρικά, τσεχικά, δανικά, ολλανδικά, αγγλικά, εσθονικά, φινλανδικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ουγγρικά, ιρλανδικά, ιταλικά, λεττονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, ισπανικά, σουηδικά).
Η ΕΕ, στο πλαίσιο της προώθησης της γλωσσικής και πολιτισμικής πολυμορφίας των λαών της, έχει θέσει ως στόχο ήδη εδώ και αρκετά χρόνια τη δυνατότητα να μιλούν οι πολίτες της με ευχέρεια δύο γλώσσες πλην της μητρικής τους.
Οι βασικοί άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι οι εξής: πολυγλωσσία, πολυπολιτισμικότητα και διαπολιτισμικότητα. Πρέπει να μάθουμε όλοι πολλές γλώσσες, όχι κατ’ ανάγκη τέλεια, με σκοπό να επικοινωνήσουμε έξω από τη χώρα μας. Στην Ευρώπη η τοπικότητα έχει μεγάλη σημασία άρα έχει σημασία να την ανατρέψεις και να κοιτάξεις έξω από τη δική σου χώρα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ΕΕ προσφέρουν μια σειρά από μοναδικά εργαλεία για την προώθηση της γλωσσομάθειας, όπως ο ευρωπαϊκός φάκελος γλωσσών και το γλωσσικό διαβατήριο, ενώ οι νέες τεχνολογίες έχουν κάνει τους περισσότερους χρήστες επαρκείς γνώστες της αγγλικής γλώσσας.
Εν κατακλείδι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η γλωσσομάθεια και δη η πολυγλωσσία θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομβικό στοιχείο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, που είναι ο ψηφιακός εγγραμματισμός, η αποτελεσματική επικοινωνία και η υψηλή παραγωγικότητα.
Εμείς, οι ιδιοκτήτες Κέντρων Ξένων Γλωσσών – μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ΚΞΓ PALSO έχουμε εξασφαλίσει κατ’ αποκλειστικότητα τον Ευρωπαϊκό Φάκελο Γλωσσών – Portfolio για τους μαθητές μας που παρακολουθούν τα τμήματα μας, επιτυγχάνουν αρχικά στις εξετάσεις LAAS PALSO και αργότερα στις εξετάσεις πιστοποίησης Β2 & C2.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας λειτουργούν 35 επίσημα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, 31 από τα οποία είναι μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Γλωσσών Άρτας, και παρέχουν υψηλές υπηρεσίες στον τομέα της γλωσσομάθειας και πιστοποίησης. Εδώ ένας πολίτης της Περιφ. Ενότητας Άρτας μπορεί να διδαχθεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά σε όλα τα επίπεδα ανεξάρτητα από την ηλικία του. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας συνήθως αρχίζει στην ηλικία των 7 ετών ενώ η φοίτηση ολοκληρώνεται μετά τις εξετάσεις πιστοποίησης επιπέδου C2. Στα ΚΞΓ διδάσκονται επίσης ενήλικες που ετοιμάζονται για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό, ενήλικες που επιθυμούν ένα επιπλέον προσόν στο βιογραφικό τους ή απλά επιθυμούν να απολαύσουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο λοιπόν της πίστης μας στην αναγκαιότητα της πολυγλωσσίας, εμείς, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών ΚΞΓ PALSO Άρτας, οργανώνουμε το πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι μας στο Λονδίνο αποκλειστικά για τους μαθητές μας. Θα ακολουθήσει μια σειρά εκπαιδευτικών εκδρομών στις πρωτεύουσες των χωρών των οποίων οι γλώσσες διδάσκονται στα ΚΞΓ των μελών μας.
Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών