fbpx
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔ.Ε.Η: Από τη Δευτέρα ξεκινούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Δ.Ε.Η: Από τη Δευτέρα ξεκινούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες προχωρά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23 Απριλίου, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιδρώντας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες

Το σχετικό εξώδικο που εστάλη σήμερα, Πέμπτη, προς την διοίκηση της επιχείρησης.

Οι κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ ξεκινούν από αύριο Παρασκευή με 3ωρη στάση εργασίας από τις 7 ως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη.

Η ΓΕΝΟΠ αντιδρά στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης που προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ζητά ακύρωση του σχεδίου πώλησης, επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού.

Σημειώνεται πως το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στις 11 αύριο το πρωί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και προβλέπει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης (3 και 4) και Φλώρινας (η υφιστάμενη μονάδα και η άδεια για την κατασκευή δεύτερης).

Οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε συνεδρίαση τους στις αρχές της εβδομάδας είχαν αποφασίσει ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα αρχίσουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κάνοντας λόγο για «εθνικό έγκλημα» και για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι οι εργαζόμενοι δεν θα το πάνε στα άκρα και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση της χώρας.

Ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου η ΓΕΝΟΠ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές χαρακηρίζοντας Εθνικό Έγκλημα την πώληση των μονάδων.

Η επιστολή αναλυτικά

 Ως εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΗ,

θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το Εθνικό Έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με το κατατιθέμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, της αποεπένδυσης της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ (Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περεταίρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού).

Με αυτό το νομοσχέδιο εξειδικεύονται τα « Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη» του νόμου (ΦΕΚ 72/2017) που αφορά την «αποεπένδυση» της ΔΕΗ σε ποσοστό 40% της λιγνιτικής ισχύος της.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία δύο (2) εταιρειών με την απόσχιση παγίων  από την ΔΕΗ :

Η πρώτη περιλαμβάνει την Μονάδα Μελίτη I ονομαστικής ισχύος 330 MW μαζί με την άδεια της Μελίτης II ονομαστικής ισχύος 450 MW και τα αντίστοιχα κοιτάσματα Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης.

Η δεύτερη περιλαμβάνει τις Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ονομαστικής ισχύος 300 MW εκάστη μαζί με τα αντίστοιχα Ορυχεία.

Απεργιακές κινήσεις

 • Κάθε πρωί μία (1) ώρα στάση εργασίας ανά ειδικότητα.
 • Πιστή τήρηση του πενθημέρου, δεν εργαζόμαστε Σάββατα, Κυριακές και αργίες, (Σαββατοκύριακα εργάζονται μόνο οι βάρδιες), πλην των επιφυλακών για αντιμετώπιση έκτακτων βλαβών.
 • Απαρέγκλιτη τήρηση του οκταώρου, δεν εργαζόμαστε υπερωριακά, καμία εκτός έδρας εργασία. (εξαίρεση γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης πχ βλάβες)  και εφόσον υπάρχει  έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής
 • Οι συνάδελφοι σε φυλακές (βάρδιες) τηρούν αυστηρά το οκτάωρο καθώς και την ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών.
 • Η φύλαξη των Σταθμών και Ορυχείων γίνεται αυστηρά από το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης.
 • Δεν συμμετέχουμε σε συνεργεία που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία, (συγκεκριμένα δεν  επανδρώνονται από επικεφαλής αρχιτεχνίτη, εργοδηγό).
 • Δεν οδηγούμε και δεν επιβιβαζόμαστε σε υπηρεσιακά οχήματα εφόσον δεν οδηγούνται από οδηγό, (κάτοχο επαγγελματικής άδειας οδήγησης).
 • Κανένας χειρισμός μηχανήματος χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια.
 • Δεν εργάζεται ποτέ Τεχνίτης μόνος του σε υπό τάση στοιχεία. Αφορά συνεργεία Μέσης και χαμηλής τάσης στη Διανομή. Απαιτείται ένας εργοδηγός ή αρχιτεχνίτης και δύο τεχνίτες (Ν158/78).
 • Δεν εκτελεί χειρισμό Τεχνίτης μόνος του είτε σε δίκτυο χαμηλής τάσης είτε σε δίκτυο Μέσης τάσης . Η αντικατάσταση ασφαλειών σε Πίλλαρ – Μετρικές Διατάξεις θεωρούνται χειρισμοί υπό τάση.
 • Δεν απομονώνουμε σημειώματα για εργασία από συνεργεία εργολάβου αν δεν τηρούνται οι κανόνες που  έχουν θεσπιστεί και περιγράφονται στη σύμβαση Δικτύου Διανομής 171.
 • Μέτρα ασφαλείας:

α) Λειτουργία αντλιοστασίων.

β) Λειτουργία ιατρείων.

Στο πλευρό της ΓΕΝΟΠ η ΓΣΕΕ

Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη στήριξή της στους εργαζόμενους της Επιχείρησης εξέφρασε η ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει παράλογες και ανεδαφικές τις μνημονιακές δεσμεύσεις προσθέτοντας ότι, «θα έχουν δραματικά αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία».

Πηγή

- Advertisement -

Τελευταία Νέα