Το 2015 σε μία από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Άρτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έδινε το στίγμα αυτών που θα ακολουθούσαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης 2015-2019. Η Άρτα άρχισε να μπαίνει στο επίκεντρο του σχεδιασμού της κεντρικής διοίκησης για έργα υποδομών και ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία, ώστε να αρχίσει να βγαίνει σταδιακά από το περιθώριο.
Έργα με ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή ανασυγκρότηση, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων.
Έργα που είχαν καθυστερήσει για δεκαετίες από το παλιό πολιτικό κατεστημένο δρομολογήθηκαν και είναι σε εξέλιξη. Κάποια ολοκληρώνονται, κάποια, όμως, είτε καθυστερούν αδικαιολόγητα είτε υπονομεύονται συστηματικά.
Η υπόσχεση για την ίδρυση της πολυπόθητης Γεωπονικής Σχολής έγινε πράξη. Η αξιοποίηση του Ξενία, η αναπαλαίωση του ιστορικού Δημαρχείου, η ανακαίνιση του Παλαιού Δικαστικού Κτιρίου. Θωρακίστηκε αντιπλημμυρικά όλος ο νομός. Βελτιώθηκαν τα οδικά δίκτυα και στους τέσσερις δήμους. Χρηματοδοτήθηκαν έργα για την ύδρευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό.
Το αλιευτικό καταφύγιο στην Κόπραινα, η οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αράχθου, το Πάρκο Ορεινών Δραστηριοτήτων στα Τζουμέρκα, η βελτίωση των οδικών δικτύων Αθαμάνιο – Θεοδώριανα, Καστανιά – Τετράκωμο, Μεσόπυργος – Αυλάκι και πολλά άλλα. Και βέβαια η εμβληματική αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, αλλά και η προώθηση της αναστήλωσης της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου.
Πάγια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και μακροχρόνιες εκκρεμότητες επιτέλους πήραν τον δρόμο της υλοποίησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παρεμβάσεις αυτές, όμως, πρέπει να έχουν συνέχεια με συγκεκριμένο σχέδιο και τολμηρές αποφάσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν διαθέτει ούτε σχέδιο, ούτε έχει την πολιτική βούληση να πάρει αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν και τις περιφερειακές και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Ο νομός της Άρτας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Χρειάζονται νέες πρωτοβουλίες και ριζοσπαστικές αποφάσεις, για να μην έρθει μια δεκαετία κοινωνικής και οικονομικής ξηρασίας. Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα της μη δημογραφικής ανανέωσης του πληθυσμού. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, να περιθωριοποιηθούν οι πανεπιστημιακές σχολές με έδρα στην Άρτα και να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και μαρασμό.
Ήδη αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις της καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στην αύξηση της ανεργίας και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Το αγροτικό εισόδημα που αποτελούσε ζωογόνα δύναμη για την περιοχή μας μειώνεται δραματικά λόγω των κυβερνητικών πολιτικών.
Οι πολίτες παρακολουθούν με αγανάκτηση τα μπρος πίσω για το Ξενία, το Επιχειρηματικό Πάρκο, το Ορεινό Πάρκο Δραστηριοτήτων και άλλα έργα που αντί να ολοκληρώνονται μετατρέπονται σε παιχνίδι για την άσκηση μικροπολιτικής επιρροής.
Στα λόγια βέβαια όλοι είμαστε καλοί. Η δική μας παρακαταθήκη την περίοδο 2015-2019 αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον μας. Η εμπειρία που έχει αποκομιστεί από την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνέχεια.
Η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή των δήμων του νομού μας στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο ΕΣΠΑ, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι προϋπόθεση για να υπάρξει δίκαιη ανακατανομή των πόρων, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Για να γίνει μια νέα αρχή, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη υποστήριξη και έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ώστε για να αποτραπεί η μεγέθυνση των υπαρκτών ανισοτήτων και η δημιουργία νέων αποκλεισμών.
Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση έργων και υποδομών. Έργα με συγκεκριμένη στόχευση στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής. Με έμφαση στην πράσινη πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην καινοτομία και στην υγιή επιχειρηματικότητα των νέων.
Σήμερα καλούμαστε να αναδείξουμε τα σύγχρονα επίδικα του νομού της Άρτας. Να διαμορφώσουμε, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ένα πλαίσιο διεκδίκησης για να μπει ο νομός μας σε τροχιά δημιουργίας και αναζωογόνησης. Για να αποκτήσει ταυτότητα και προσανατολισμό.
Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί με δοκιμασμένα υλικά, με πελατειακές εξαρτήσεις, με αποσπασματικές πολιτικές και παραπλανητικές υποσχέσεις. Για να πάει ο τόπος μπροστά πρέπει να απαλλαγούμε από κάθε λογής κατεστημένα και εδραιωμένα από χρόνια «ανταποδοτικά συστήματα».
Μόνο μία προοδευτική συμμαχία σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία και για τον νομό μας. Για να τεθεί στο κέντρο της πολιτικής η περιφερειακή ανασυγκρότηση, η στήριξη των περιφερειακών πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, η ενίσχυση των νέων, των εργαζομένων, των αγροτών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Του Βασίλη Τσίρκα