fbpx
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Αυξάνεται η ζήτηση για Κυπριακή υπηκοότητα ενόψει Brexit

Αυξάνεται η ζήτηση για Κυπριακή υπηκοότητα ενόψει Brexit

Το χάος που επικρατεί στο Brexit επηρεάζει σημαντικά τους Βρετανούς κατοίκους της Κύπρου, πρώην αποικίας του βρετανικού θρόνου και μέλους της Κοινοπολιτείας. 70.000 Βρετανοί, οι περισσότεροι συνταξιούχοι, ζουν μόνιμα στο νησί της Αφροδίτης.

Οι δυσκολίες εύλογες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην ασφάλεια υγείας τους ή ακόμη και στην απόκτηση βίζας. Όλα όμως μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στην απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας.

«Σε περίπτωση σκληρού Brexit τίθεται σε κίνδυνο μια σειρά από ζητήματα των ‘Βρετανών Κυπρίων’, όπως το καθεστώς παραμονής τους ή η αναγνώριση επίσημων ντοκουμέντων» γράφει η Berliner Zeitung. «Η κυβέρνηση της Λευκωσίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, που τους δίνει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου».

Ο ρεπόρτερ της εφημερίδας παρουσιάζει δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: ενός Κύπριου που έζησε πολλά χρόνια στη Βρετανία, από το 1990 επέστρεψε στο νησί του και είναι πολέμιος του Brexit, και ενός Βρετανού, υποστηρικτή του Brexit, ο οποίος όμως θέλει να έχει όλα τα οφέλη ζώντας σε μια χώρα-μέλος της ΕΕ. «Είμαι ολίγον σχιζοφρενής» παραδέχεται στην εφημερίδα. «Μου αρέσει η Ευρώπη, αλλά δεν είναι η ταυτότητά μου, είμαι πολύ Βρετανός. Επειδή η Κύπρος ανήκει στην Κοινοπολιτεία δεν νομίζω ότι το Brexit θα μου φέρει προσωπικά μειονεκτήματα».

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, σχεδιάζει μετά παρέλευση 7 χρόνων να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα χωρίς να αφήσει τη βρετανική. Με το κυπριακό διαβατήριο θέλει να ξεπεράσει προβλήματα βίζας σε τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Ελληνοκύπριος από την πλευρά του βλέπει και έναν άλλον λόγο για να είναι κατά του Brexit. «Στην επικίνδυνη ζωή που ζούμε, είναι καλό για μας τους Ευρωπαίους να συσπειρωθούμε», λέει.

Οι περισσότεροι Βρετανοί πελάτες του είναι κατά του Brexit και οι Κύπριοι που ζουν στη Βρετανία κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, καθόλου ευκαταφρόνητη. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα ο Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Στέφεν Λίλι θεωρεί ότι θα συναφθούν νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Κύπρο χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι στο περίφημο χαλούμι, που εισάγει η Βρετανία σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν πρόκειται να επιβληθούν δασμοί, «ακόμη και σε περίπτωση σκληρού Brexit».

 

Πηγή

Τελευταία Νέα

Γυναικοκτονία στην Ρόδο: Συνθήκες ιδιοκτησιακής «ασφυξίας» περιγράφει η οικογένεια της Δώρας

Η κυρίαρχη ιδιοκτησιακή κουλτούρα αναδύεται ως βασική αιτία της νέας γυναικοκτονίας. Ένας άνδρας 40 ετών δολοφόνησε στην Ρόδο την 31χρονη Δώρα, εκπαιδευτικό, πρώην σύντροφό...

Εγκρίθηκε από τον FDA η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer στους άνω των 65 ετών κι ευπαθείς

Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ενέκρινε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 στους ανθρώπους...

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας- Εξετάσεις Φαρμακοποιών

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας  Άρτας  Περιφέρειας  Ηπείρου,  ανακοινώνεται ότι, η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΚ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες των τμημάτων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΥΡΡΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ για την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν σε περισσότερα από 70 παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις...