fbpx
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑυτή είναι η πιο λεπτομερής & ευκρινής εικόνα μιας μαύρης τρύπας έως...

Αυτή είναι η πιο λεπτομερής & ευκρινής εικόνα μιας μαύρης τρύπας έως σήμερα

Η πρώτη φωτογραφία μίας μαύρης τρύπας χρειάστηκε αιώνες έως ότου καταγραφεί. Μόλις λίγα χρόνια ακόμη όμως χρειάστηκαν για μία νέα πιο λεπτομερής εικόνα. Οι New York Times αναφέρουν ότι οι ερευνητές του project Event Horizon Telescope έδωσαν στη δημοσιότητα την πιο εικόνα εικόνα έως σήμερα. Η νέα φωτογραφία της μαύρης τρύπας, του μακρινού γαλαξία Messier 87 (περισσότερο από 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά – ο φωτεινότερος γαλαξίας στο βόρειο σμήνος της Παρθένου), απεικονίζει πώς τα μαγνητικά πεδία συμπεριφέρονται στην άκρη αυτού του κοσμικού φαινομένου.

Η μαύρη τρύπα φωτογραφήθηκε σε πολωμένο φως, φαινόμενο κατά το οποίο το επίπεδο ταλάντωσης του ηλεκτρικού πεδίου του φωτός είναι το ίδιο για όλα τα φωτόνια. Η μαύρη τρύπα έχει μάζα 6.5 δις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και βρίσκεται στο κέντρο του τεράστιου γαλαξία M87. Ο γαλαξίας εκτιμάται ότι διαθέτει τρισεκατομμύρια άστρα ενώ τη μαύρη τρύπα περιβάλλει ένας περιστρεφόμενος δίσκος ιονισμένου αερίου ο οποίος περιστρέφεται με ταχύτητες περίπου 1000 χλμ/δευτ. και έχει διάμετρο 39 έτη φωτός.

Τα μαγνητικά πεδία είναι αρκετά ισχυρά για να προσφέρουν αντίσταση στο πολύ μαγνητισμένο αέριο, βοηθώντας μέρος του αερίου να ξεφύγει από την συντριπτική βαρύτητα της μαύρης τρύπας. Όπως αναφέρει ο Jason Dexter του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, το αέριο πρέπει να περάσει μέσα από αυτά τα πεδία για να «πέσει» στην τρύπα. Τα δεδομένα επιτρέπουν επίσης στους επιστήμονες να εκτιμήσουν ότι η μαύρη τρύπα καταναλώνει «μόνο» το ένα χιλιοστό της μάζας του Ήλιου κάθε χρόνο.

Λέγεται πως στο μέλλον θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς τα μαγνητικά πεδία εξάγουν ενέργεια από τη μαύρη τρύπα και ενδεχομένως να υπάρξει η δυνατότητα καταγραφής της μαγνητικής δραστηριότητας σε βίντεο.

ΠΗΓΗ

- Advertisement -

Τελευταία Νέα